Togg 'Yenilige Yolculuk' Hedefinde Üretime Geçmeye Hazirlaniyor

Togg CEO'su Gürcan Karakas: 'Tesisimizde toplamda 250 robot olacak. Temmuz 2022 sonunda deneme üretimlerine baslayacagiz. 2022 sonunda da ilk seri üretim aracimizi banttan indirecegiz. Homologasyon testlerinin tamamlanmasinin ardindan da 2023 yilinin ilk çeyreginde C segmentindeki ilk aracimiz SUV pazara çikacak' 'Hizli ve yaygin altyapi olusumuna destek için Togg Akilli ve Hizli Sarj Çözümleri AS ile hazirliklara basladik' 'Startup'larimizla beraber otomobilin lansmanindan önce bir sürpriz yapabiliriz'

Togg Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakas, planlar dahilinde hedeflere adim adim yaklastiklarini belirterek, "Tesisimizde toplamda 250 robot olacak. Temmuz 2022 sonunda deneme üretimlerine baslayacagiz. 2022 sonunda da ilk seri üretim aracimizi banttan indirecegiz. Homologasyon testlerinin tamamlanmasinin ardindan da 2023 yilinin ilk çeyreginde C segmentindeki ilk aracimiz SUV pazara çikacak." dedi.

Togg, 27 Aralik 2019'da gerçeklestirdigi "Yenilige Yolculuk" bulusmasindan bu yana aldigi mesafeyi ve 2022 yili hedeflerini Bursa'nin Gemlik ilçesindeki tesisinde düzenlenen toplantida paylasti. Toplanti, Gemlik tesislerinde üretim hatti kurulumu çalismalari baslamis olan gövde binasinda gerçeklesti.

Togg CEO'su Karakas, toplantida yaptigi konusmada, Gemlik tesisini lansmandan bu yana geçen süre içerisinde sifirdan yavas yavas olusturmaya basladiklarini ve kaba insaatlarin bittigini bildirdi.

Tesisteki ekipmanlarin da yerlesmeye basladigini aktaran Karakas, "Boyahanesinden ve bazi robot hatlarina kadar yerlesmeye basladi. Bu senenin sonunda istedigimiz yerde miyiz? Evet. Önümüzdeki sene ortasinda tesisin ekipmanlarinin kurulumu tamamlanacak. Agustosta deneme üretimleri baslayacak. Deneme üretimlerinden sonra kasim basinda bizim süreçlerin verifikasyonu diye tabir ettigimiz, saglanmasi ve dondurulmasi süreci yasanacak. Onlar da sertifikasyonumuz tamamlandiktan sonra 2023'ün ilk çeyregini bekliyoruz. Ondan sonra da satisa baslayacagiz." ifadelerini kullandi.

Mühendislik tarafindan bakildiginda da artik sadece bir otomobilden bahsedilmedigini belirten Karakas, "Otomobilin akilli cihaz kismini gelistirmeye basladik. Tedarikçilerimizi seçtik. Tedarikçilerimizin yüzde 75'i ülkemizden. Yüzde 51'lik gerçek anlamda yerlilik saglayabilecek bir sekilde yolun basindan itibaren çalistik ve bunu hayata geçiriyoruz. Su an çarpisma testlerini, dayaniklilik testleri, performans testlerini yapiyoruz. Mühendislik gelistirme süreçleri içerisindeki süreçleri adim adim profesyonel bir sekilde uyguluyoruz." diye konustu.

Gemlik'te Avrupa'nin en temiz tesislerini kurduklarini ifade eden Karakas, tesislere baslama tarihinde sasma olmadigini, planlar çerçevesinde ilerlediklerini ve yeni yilin ilk haftalarinda sayilari 240'a ulasacak teknisyen ve operatör ihtiyacini bölgeden sagladiklarini aktardi.

- "Akilli cihazlarla hizmet ve deger yaratacagimizi göstermek istiyoruz"

Gürcan Karakas, otomobilin satisa çikmasindan önce çalistiklari start-up'larla birlikte farkli bir ürünü tüketicilerle bulusturabileceklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"226 start-up ile görüstük. Bunlarin içerisinde 25 tanesiyle detay boyutta çalisiyoruz. 10 tanesiyle el sikistik ve onlarla beraber otomobilin lansmanindan önce bir sürpriz yapabiliriz. Çünkü amacimiz, yine teknoloji sirketi oldugumuzun altini çizerken, öbür taraftan size otomobilden fazlasiyla akilli cihazlarla hizmet ve deger yaratacagimizi göstermek olacak."

- "Hizli ve yaygin altyapi olusumuna destek için hazirliklara basladik"

Togg CEO'su Karakas, batarya konusundaki gelismelere iliskin, "'2022 sonunda bataryamiz yerli olacak' dedik. Farasis ortakliginda Siro'yu kurduk. Geçtigimiz yil tam bu zamanda, 'Ekim 2021'de ekipman kurulumuna baslayacagiz' dedik, basladik. Hizli ve yaygin altyapi olusumuna destek için Togg Akilli ve Hizli Sarj Çözümleri AS ile hazirliklara basladik." ifadelerini kullandi.

Togg ve Farasis Energy ortakliginda enerji depolama çözümleri gelistirmek üzere kurulan Siro'nun yerli batarya hücresi, modülü ve paketi üretilmesinde öncü olacagini ifade eden Karakas, Siro'nun Türkiye'yle birlikte çevre ülkelerde de otomotiv ve otomotiv disi sektörlerde is ortagi olacagini söyledi.

- "Blok zinciri ve yapay zeka ekosistemlerin merkezinde yer alacak"

Mobilite çözümleri, büyük veri, siber güvenlik, fintek, blok zinciri, oyunlastirma, akilli sebekeler ve mobilite servisleri gibi stratejik alanlar üzerine yogunlastiklarini anlatan Karakas, söyle devam etti:

"Blok zinciri teknolojisi zamanla araçlarin üzerinde birer dijital cüzdan olmasini da saglayacak. Büyük veri dünyasinin gelisen ve degismeyecek teknolojisi blok zinciri olacak. Dijitalize edilmis veri ve diger varliklar blok zinciri araciligiyla güvenli biçimde saklanip transfer edilebilecek. Bu nedenle blok zinciri ve yapay zeka ekosistemlerin merkezinde yer alacak."

- Gemlik tesisinde robotlar görev basinda

"Yenilige Yolculuk" hedefinin çekirdegi olan Togg Gemlik tesislerinde insaatin basladigi 18 Temmuz 2020'den itibaren öncelikle zemin güçlendirme çalismalari yapildigini aktaran Karakas, toplam 1 milyon 200 bin metrekare açik alan üzerine insa edilen tesislerin toplam 44 bin adet zemin güçlendirme kolonu üzerine insa edildigini bildirdi.

Yaklasik 2 bin kisinin görev yaptigi santiyedeki üretim birimlerine iliskin çalismalarin Mayis 2022'de tamamlanmasinin planlandigini, su an itibariyla 62 robotun kurulumuna baslandigini belirten Karakas, sunlari kaydetti:

"Tesisimizde toplamda 250 robot olacak. Temmuz 2022 sonunda deneme üretimlerine baslayacagiz. 2022 sonunda da ilk seri üretim aracimizi banttan indirecegiz. Homologasyon testlerinin tamamlanmasinin ardindan da 2023 yilinin ilk çeyreginde C segmentindeki ilk aracimiz SUV pazara çikacak. Akilli cihazimiz piyasaya çiktiginda, Avrupa kitasinda klasik olmayan bir marka tarafindan üretilmis ilk dogustan elektrikli SUV olacak. Ardindan da yine C segmentindeki sedan ve hatchback modelleri üretim sirasina girecek."

- Markamizin DNA'sinda yer alan dualite ve teknoloji yeni logomuzda bulusuyor

Gürcan Karakas, 19 Aralik'ta duyurusunu yaptiklari yeni Togg logosunu da degerlendirdi.

Kullanici markasi olusturma sürecini tamamlamaktan mutluluk duyduklarini ve yeni logonun dogu ile batinin iki yönünün de temsil ettigini ifade eden Karakas, "Logomuz, Togg'un yasami kolaylastiran mobilite çözümleri sayesinde teknolojiyi ve insani, bugünün ve yarinin kesisim noktasinda bir araya getiren bir teknoloji sirketi oldugunu vurguluyor. Logomuzdaki dualite temasi ise dogu ve bati kültürlerinin rasyonel ve duygusal dünyalarini harmanlayarak farklilasmamizin temelini olusturuyor." dedi.

- "Fiyatlar içten yanmali C segment SUV ile rekabetçi olacak"

Karakas, Togg'un fiyatina iliskin bir soru üzerine sunlari kaydetti:

"Rekabetçi olabilecegimizi düsünüyoruz. Biz yola çiktigimiz andan itibaren 2023'te pazara girdigimizde ülkemizde en fazla satilan C segment SUV'larin elektrikli araç olmayacagini düsündügümüzden dolayi içten yanmali araçlardan pazar payi almamiz gerektigini bilerek her seyi planladik. Dolayisiyla 'günümüzde eger C segmentinde bir SUV'un rekabetçiligiyle rekabet edebilir misiniz' diye sorarsaniz 'evet, rekabet edebiliriz.'"

Bir teknoloji sirketi olarak otomotiv fuarlarina katilmadiklarini belirten Karakas, 5-8 Ocak'ta, dünyanin en büyük Tüketici Elektronigi Fuari CES 2022'de (Consumer Electronics Show) yer alacaklarini da bildirdi.

- Gazeteciler tesisi gezdi

Öte yandan, Togg'un "Yenilige Yolculuk" hedefinin çekirdegi olan Gemlik tesisinin insaatinda hizla sona yaklasilirken, boyahane ve gövde bölümlerinin hat kurulumu ile robotik üretim entegrasyon çalismalarina da baslandigi bildirildi.

Toplanti kapsaminda, gazetecilere tesis turu yaptirilarak, çalismalar hakkinda bilgi verildi.
Kaynak: AA