Taliban'a Göre ABD, Siyaset Ve Ekonomide Afganistan Ile Hala Savasiyor

Afganistan'da Taliban yönetimi, ABD'nin siyaset ve ekonomide Afganistan ile hala savastigini belirtti.

Taliban geçici hükümetinin Disisleri Bakan Vekili Yardimcisi Sir Muhammed Abbas Stanikzey, baskent Kabil'de katildigi bir törende, ABD'nin Afganistan'da askeri olarak yenilgiye ugradigini ancak siyaset ve ekonomide hala savastigini söyledi.

ABD'nin Afganistan'in iç islerine müdahale etmemesi gerektigini ifade eden Stanikzey, "ABD 2001 yilinda Afganistan'i gündüz isgal etti ve bu ülkeden kaçarken ise gece saat 00.00 idi." dedi.

ABD'nin Afganistan'a ait rezervleri dondurmasini acimasiz bir eylem olarak nitelendiren Stanikzey, bu durumun ülkenin iç islerine müdahale oldugunu kaydetti.

Stanikzey, dünyanin Afganistan'a yaptigi insani yardimlarin yeterli olmadigini ve mevcut zorluklarin yüzde birini bile çözemeyecegini vurguladi.

Afganistan'in komsulariyla ticaret yapabilmesi için böyle kritik zamanlarda sinirlarini açik tutmalari çagrisinda bulunan Stanikzey, Afganlar için vize kolayligi saglanmasini da istedi.

Stanikzey, "Biz, tüm ülkelerle iyi iliskiler kurmak istiyoruz. Ancak dünya ve özellikle ABD Afganistan'da bagimsiz bir hükümet kurulmasini istemiyor, bu nedenle de Taliban yönetimiyle uzlasmaya yanasmiyor." diye konustu.

Taliban geçici hükümetinin dört aydir bagimsiz olarak faaliyet gösterdigini dile getiren Stanikzey, bu süre içinde Taliban güçlerinin de maas almadan güvenligi sagladiginin ve onlarin takdir edilmesi gerektiginin altini çizdi.

Stanikzey, ülkede kadinlarin çalisma ve egitim hakkina sahip oldugunu ancak Afganistan kültürünün Bati ülkelerinin kültüründen farkli oldugunu sözlerine ekledi.

Taliban'in eylülde geçici hükümetini açiklamasinin üzerinden yaklasik 4 ay geçmesine ragmen henüz hiçbir ülke Taliban hükümetini resmen tanimadi.

Taliban'i 1996-2001'de Afganistan'a hakim oldugu dönemde de sadece Pakistan, Suudi Arabistan ve Birlesik Arap Emirlikleri resmen tanimisti.

- Ülkede yasanan ekonomik kriz

Taliban'in, Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardindan ülkeye yapilan uluslararasi yardimlar sona ermisti.

Dünya Bankasi, Uluslararasi Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankasi da Afganistan'in uluslararasi fonlara erisimini kesmisti.

Birlesmis Milletler (BM) Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF), 8 Aralik'ta Afganistan'daki insani durumun kötüye gittigini açiklamisti.

BM verilerine göre, Afganistan'da bu kis aylarinda nüfusun yarisindan fazlasina tekabül eden 22,8 milyon kisinin ciddi anlamda gida sikintisi yasayacagi tahmin ediliyor.

Ayrica ABD Disisleri Bakanligi ile Hazine Bakanligi, 22 Aralik'ta Afganistan'a insani yardim akisini kolaylastirmak için bu alanda Taliban ile is yapan ABD ve BM yetkililerini yaptirimlardan muaf tutmaya karar verdigini açiklamisti.

Açiklamada, ABD Hazine Bakanligi Yabanci Varliklar Kontrol Ofisinin (OFAC), Afgan halkina insani yardim ve diger desteklerin akisini kolaylastirmak için 3 Genel Lisans yayinladigi belirtilmisti.

Kaynak: AA