Robotik Meraklilari Neotech Campus'te Bulustu

Nisantasi Üniversitesi Mühendislik Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Onur Osman:'Standart olarak yapilacak islerde, özellikle de kimyasal ve radyoaktif alanlar gibi insanin giremeyecegi ortamlarda robotlarin çalistirilmasi, robotlarin hatasiz sekilde kullanilabilmesi önemli'

Nisantasi Üniversitesi Ar-Ge kulübü ögrencileri tarafindan düzenlenen NeoChallenge Robotik Yarismasi NeoTech Campus’te gerçeklestirildi.

Nisantasi Üniversitesi'nden yapilan açiklamaya göre, robotik alanina ilgi duyan birçok ögrenci yarismaya katilarak bilgi ve yeteneklerini sergileme firsati buldu. Dörder kisiden toplam 17 takimin kiyasiya mücadele ettigi yarismada birinciligi Derda Yetim, Hatice Yazici, Gürkan Aksakal ve Caner Babacan’in birlikte yaristigi Ro-Ge isimli takim kazandi.

Yarisma öncesinde 1 hafta boyunca elektronik, kodlama ve 3B tasarim konularinda egitim alan ögrenciler, egitim sirasinda kendileriyle paylasilan malzemelerle yeni bilgilerini deneme imkâni buldular. Yarisma günü, kendi robotlarini yapmak için kiyasiya yarisan ögrenciler, 1 haftalik egitim süresince edindikleri bilgileri de sergilemis oldular.

Açiklamada görüslerine yer verilen Nisantasi Üniversitesi Mühendislik Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Onur Osman, dünyanin, her seyin otomatik olarak yapilabilecegi bir yere dogru ilerledigini vurgulayarak, “Standart olarak yapilacak islerde, özellikle de kimyasal ve radyoaktif alanlar gibi insanin giremeyecegi ortamlarda robotlarin çalistirilmasi, robotlarin hatasiz sekilde kullanilabilmesi önemli.” ifadelerini kullandi.

Robotlarin endüstriyel alanlarin yani sira, savunma sanayisinde ve medikal alanda da kullanilabilecegini aktaran Osman, “Savunma sanayisi açisindan bakarsak, insanlar artik simülasyon gözlükleriyle beraber robotlarini birbirleriyle savastiracak. Saglik açisindan bakarsak mikro cerrahi ve nanorobotik sistematiklerle beraber birçok hastaligin erken teshisi ya da hizli tedavisi için çözüm üretilecegini düsünüyorum. Bunun anlami, Endüstri 4.0 ve 5.0’la beraber birçok konuda artik üretimi robotlar yapmaya baslayacak.” açiklamasinda bulundu.

Nisantasi Üniversitesi’nde halihazirda kurulu bir Ar-Ge laboratuvariyla birlikte çesitli uluslararasi yarismalara katilip derece elde etmis ögrenciler bulundugunu aktaran Osman, “Yeni bir laboratuvarimiz daha kurulacak. Hedefimiz, ögrencilerimizi hem ulusal hem de uluslararasi yarismalarda görmek, daha fazla altyapi kurmak, ögrencilerin robotik konusunda egitim almalarini saglamak, kendi içimizde robotik yarismalar düzenlemek, özellikle de bilgisayar, yazilim ve mekatronik gibi bölümlerdeki ögrencileri robotik, görüntü isleme ve yapay zeka konularinda gelistirip yarismalara yönlendirmek.” degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA