KTB Baskani Baglamis Açiklamasi '2021 Yilinda 413 Ton Pastirma, 2 Bin 450 Ton Sucuk Islem Gördü'
Kayseri Ticaret Borsasi (KTB) Yönetim Kurulu Baskani Recep Baglamis; düzenlenen 2021 Yili Degerlendirme ve Borsa Sanal Market Lansman Toplantisinda konustu. Baskan Baglamis; "Kayseri Ticaret Borsamizda 2020 yilinda 322 ton pastirma islem görürken, 2021 yilinda 413 ton pastirma islem görmüstür. 2020 yilinda 2 bin 121 ton sucuk islem görürken, 2021 yilinda 2 bin 450 ton sucuk islem görmüstür" dedi.
KTB Toplanti Salonu’nda düzenledigi basin açiklamasinda konusan KTB Yönetim Kurulu Baskani Recep Baglamis; pandemiye ragmen is dünyasi olarak üretmeye devam ettiklerini söyleyerek; "Dünyanin ve ülkemizin beklemedigi ve dogal olarak hazirlikli olamadigimiz pandemiye ragmen, 2021 yilinda da Kayseri is dünyasi olarak üretmeye, çalismaya, ihracat yapmaya, yeni pazarlar bulmaya ve istihdam saglamaya devam ediyoruz.
Büyük fedakarliklar gösterdik, zarara ugradik ama pes etmedik. Tarimdaki yapisal sorunlarin çözülmesi, tarimsal üretim ve ticaret politikalarinin güçlendirilmesi adina çalismalar yapilmasi gerekiyor, ayrica ilimiz için de özellikle yerel yönetimlerimizin, siyasilerimizin, bürokratlarimizin tarim hayvancilik alanina daha fazla yönelmesi ve efor sarf etmesi gerektigine inaniyorum. Tabi ki biz Kayseri Ticaret Borsasi olarak ülkemiz, sehrimiz adina hiçbir ayrim gözetmeksizin her ziyarette, her toplantida, her platformda sorunlarimizi, taleplerimizi iletiyoruz. Sadece sorunlarimizi degil çözüm önerilerimizi de gerekli mercilere iletiyoruz. Yine sehrimiz adina önemli gördügümüz her yatirima ve her projeye destek oluyoruz, olmaya da devam edecegiz. Türkiye’de tarim ve hayvancilik sektörüne daha fazla destek verilmelidir. Artan maliyetler gerektiginde devletimizce sübvanse edilmelidir. Bu sayede tarimsal üretimden saglanan gelir ve hayvansal üretimden saglanan gelir artacak üreticilerimiz, üretimleri dolayisiyla elde ettigi gelirleri yine yatirima harcayacaktir. Tarim ve hayvancilik isi ile istigal eden üreticilerimiz, sürekli artan maliyetler, üretim aginda yasanan aksakliklar ve yapisal sorunlar dolayisiyla para kazanamamakta bu nedenle de yatirima yönelip islerini gelistirememektedir. Üreticimizin yatirimlarini tesvik etmek adina kirsal kalkinma desteklerinin yeniden yapilandirilarak üreticinin yarar saglayacagi bir modele dönüstürmeli ve sektörümüzün modernizasyonunu bir an önce saglamaliyiz. Yerli üretimi daha fazla desteklemeliyiz. Her zaman ifade ettigimiz konu bu süreçte daha da önemli hale gelmektedir. Yani, yerli ürün ve üretime daha çok destek vermemiz elzem hale gelmistir. Her tarimsal ve hayvansal ürün fiyatlari yükseldiginde üreticimizin üzerinden ithalat baskisini kaldirmaliyiz. Son yillardaki döviz kurlarindaki asiri yükselmenin birçok alanda ithalata bagimli bir ülke olmanin ne kadar riskli oldugunu bize bir kez daha gösterdi. Özellikle kendi üretme imkânimiz olan alanlarda artik ithalattan vazgeçmek zorundayiz. Bugün dünyanin en liberal ülkeleri dedigimiz ülkeler bile kendi yerli ürünlerinde korumacilik yapmaktadir. Biz de tarima, sanayiye yerli ve milli üretimimize daha çok destek vermek zorundayiz" dedi.
Tarima dayali ihtisas OSB kurulmasi için çalismalar yapilmasi gerektigini aktaran Baglamis; "Ilimizde modern tarima dayali ihtisas OSB kurulum çalismalarini hizlandirmali; dogru bölgelere, dogru yatirimlari götürmeliyiz. Biz bu noktada Kayseri Ticaret Borsasi olarak Kocasinan Elmali bölgesinde Sera ihtisas OSB kurulmasi adina çalismalari tamamlamak üzereyiz. Ama yeterli görmüyoruz. Yeni tarima dayali ihtisas OSB’ler kurulmasi için de çalismaliyiz. Bizler is dünyasi olarak gelecege her zaman umutla bakan bir camiayiz. Mücadele bizim günlük hayatimizin bir parçasi. Bu mücadeleyi de her seye ragmen en güzel sekilde veriyoruz. Ancak, gerek ulusal gerekse küresel anlamda yasanan bu zorluklari atlatmak için, her zaman dile getirdigimiz var olan potansiyellerimizi harekete geçirmek için birçok ev ödevimiz oldugunu da görmek zorundayiz" ifadelerini kullandi.
"Kayseri, ticari faaliyetlerde ciddi bir noktadadir”
Borsa olarak gerek mecliste gerekse meslek komitelerinde kentin ticaret hayatindaki sorunlari da masaya yatirdiklarini, sorun ve çözümleri en üst mercilere ilettiklerini ifade eden Baglamis; "Kayseri Ticaret Borsasi olarak 2018 yilindan faaliyete geçirdigimiz laboratuvarimizda, gida ve toprak analizlerinde uzman kadromuz ile Tarim ve Orman Bakanligi’ndan onayli olarak çalismaya devam etmekteyiz. Gida laboratuvarimizda bugday ununun, ekmegin, tahil ürünlerinin ekonomik degerinin, çesit özelliklerinin belirlenmesi amaciyla; hektolitre, glüten, sedimantasyon, nem, kül gibi kalite parametrelerinin degerlendirildigi analizler gida mühendislerimiz tarafindan yapilmaktadir. Toprak laboratuvarimizda ise topraklarda temel verimlilik analizleri ziraat mühendislerimiz tarafindan yapilmaktadir. Bu analiz sonuçlarina göre de çiftçilerimize gerekli gübre tavsiyesi verilmektedir. Ayrica bu konuda ilimiz genelinde faaliyet gösteren tün ziraat odasi baskanlarimizla protokol gerçeklestirerek çiftçilerimizin toprak analizlerini laboratuvarimizda ücretsiz gerçeklestirmekteyiz. 2021 yilinda ise hububat ürünlerinin lisansli depolarda muhafazasi için gerekli olan analizlerin yapilabildigi Ticaret Bakanligimizdan aligimiz lisans ile ilimizde hububat ürünlerinin siniflandirmasini yapmaya yetkili ilk ve tek yetkili siniflandirici laboratuvar hizmeti vermekteyiz. Yine Karpuzatan bölgemize ORAN Kalkinma Ajansi’ndan aldigimiz hibe ile ülkemizde örnegi olmayan ihtisaslasmis tek et ve et ürünleri alaninda Arastirma Gelistirme Istasyonunu ilimize kazandirdik. Bu sayede laboratuvarimizda firmalar et ve et ürünlerinde kalite takibinde önemli rolü olan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri yaptirabileceklerdir. Ayrica üretim ve tüketim sektörünün en temel ihtiyaci olarak görülen yeni ürün denemelerinin analiz ve tadim basamaklarini da gerçeklestirebileceklerdir. Arastirma gelistirme konusunda da egitim- danismanlik imkanlarina sahip olacaklardir. Arastirma gelistirme merkezi ile üreticilerimiz tüketici beklentisini karsilayabilecek hale gelecektir. Kaliteli ürün üretimi sayesinde üretim girdi maliyetlerinin düzenlenmesiyle kaynak verimliligi arttirilacaktir. Ilimizin hayvancilik sektöründe en önemli eksiklerinden biri olan Canli Hayvan Pazar yeri ve Borsasi Projesinin ihalesini gerçeklestirmis bulunuyoruz. Proje tamamlandiginda Iç Anadolu’nun en modern Canli Hayvan Pazarini ilimize kazandirmis olacagiz. Canli Hayvan Borsasini klasik pazar anlayisindan daha ileri bir noktaya tasiyacagiz, bölgenin en modern Canli Hayvan Pazar yeri ve Borsasini Kocasinan Ilçesi Bugdayli bölgesinde hizmete açacagiz. Hedefimiz, Türkiye’nin en iyisini yapmak amaciyla baslanan projenin öncelikli hedefi; yapilacak canli hayvan borsasinin bir cazibe merkezi olmasi ve hayvan alim-satimi yapmak isteyen vatandasin aklina ilk olarak Kayseri Ticaret Borsasi canli hayvan pazari gelmesini beklemekteyiz.
Hayvan alim satiminda dijitallesmenin önemi artik vazgeçilmez bir unsurdur. Alici ve saticinin, artik alanda tek tek gezerek degil, bir salonda kahvesini içerken ekranlardan hayvani ve özelliklerini görerek ticaret yapabilecegi bir çalisma yapilabilecektir. Sektörün en büyük problemlerinden biri olan kayit disina, proje sayesinde kontrol altina almis olacagiz" seklinde konustu.
12 milyon TL’lik yatirim
Canli Hayvan Pazar Yeri ve Borsasi hakkinda bilgiler veren Baskan Baglamis; "28 bin 500 metre kare bir alan üzerine 12 milyon TL’lik bir yatirimla gerçeklesecek olan, Canli Hayvan Pazar yeri ve Borsasi; büyükbas ve küçükbas hayvanlara yönelik açik ve kapali padoklari, çoban evi, sosyal ve idari alanlari, revirleri, kesimhaneleri ve ticari alanlar ile hayvan otelleri, , otoparklariyla gelenekselin disinda modern ve gelecege dönük bir yatirim olacaktir. Allah kismet ederse önümüzdeki yil projenin açilisini hep birlikte yapmak istiyoruz. Projelerimizle ilimize ve bölgemize yönelik çalismalarimiza devam etmekteyiz. Yeni projeler üretmeye, gelistirmeye de devam edecegiz. Bu sorumluluk bilinciyle gerçeklestirdigimiz çalismalarla birlikte ilimizde tarimsal ve hayvansal ürünlerin üretimini de arttirmanin hakli gururunu yasiyoruz" ifadelerini kullandi.
2021 yilinda 413 ton pastirma, 2 bin 450 ton sucuk islem gördü
Her bölgenin kendine has ürünlerine destek verilmesi için çalistiklarini da belirten Baglamis; "Kayseri Ticaret Borsamizda 2020 yilinda 322 ton pastirma islem görürken, 2021 yilinda 413 ton pastirma islem görmüstür. 2020 yilinda 2 bin 121 ton sucuk islem görürken, 2021 yilinda 2 bin 450 ton sucuk islem görmüstür. 2020 yilinda 11 bin ton kabak çekirdegi islem görürken, 2021 yilinda 13 bin ton, kabak çekirdegi islem görmüstür. Üreticilerimizden bizlere iletilen sorunlari rapor haline getirerek gerek Tarim Bakanligimiza gerek Ticaret Bakanligimiza, gerekse milletvekillerimize sunduk ve çözüm aradik. Kayseri Ticaret Borsasi olarak Milli Tarim Politikasi, stratejik ürünler hususunda çalismalar yapilmasi gerektigini sürekli vurguladik vurgulamaya da devam edecegiz. Her bölgenin kendine has ürünlerine destek verilmesi, bölgesel üretime geçilmesi, kota sistemi olusturmasi ve böylece bölgemizdeki çiftçi ve yetistirici rahatlamasi, hususunda sürekli olarak çalismaktayiz. Türkiye tamamen yerli üretime dönmeli. Biz, bugün tarim ve hayvancilikta kendi kendimize yetecek hem insanlarimizi hem de hayvanlarimizi doyurabilecek kadar zenginiz. Is dünyamizin piyasalarda istikrar, öngörülebilirlik saglanmasi talebine yönelik bir dizi tedbir açiklanmasini olumlu karsiliyoruz. Alinan kararlarin ülkemizin üretim gücünün artirilmasina katki vermesini bekliyoruz. Türkiye’ye yatirim yapanlar hep kazandi, insallah bundan sonrada yatirim yapanlar yine kazanacaklardir" dedi.
2022 yilinda tarim ve hayvancilik alaninda beklentilerini de siralayan KTB Yönetim Kurulu Baskani Recep Baglamis, konusmasina söyle devam etti;
"Çiftçimizin kullandigi mazot ÖTV sinin acilen kaldirilmasi gerekiyor. Çiftçimize Gübrede en az yüzde 50 gübre destegi verilmesi gerekiyor. Çiftçiye ekim dikim, kuyu açimi, sulama islemlerinde Elektrik bedelinde en az yüzde 25 indirim yapilmasi gerekiyor. Et ve Süt Kurumu karkas et alim fiyatini güncelleyerek, üreticinin zararini gidermeli, kesim fiyatini acil olarak 60 TL bandina yükseltmelidir. Yem bitkilerine kullanimina yüzde 50’ye kadar destek verilmelidir. Toplulastirma ve arazi edinimi çalismalarini hizla tamamlanmali. Kullanilmayan mera ve yaylaklari hayvanciliga açilmali, islah çalismalarina agirlik verilmeli ve otlatma kapasitesi güçlendirilmelidir. Tarim ve tarimsal sanayiye dayali organize sanayi bölgelerini hizla yayginlastirilmali, hibe ve destekler artirilmalidir. Teknolojik seralarin desteklenmesi için politikalar gelistirilmelidir. Planli tarim sistemi kurulmali, ülkenin bölgelere ayirilarak, ürün haritasi çikarilmali, kotali üretim yapilmasi amaciyla sistem kurulmalidir. Havza bazli destekleme modeline geçilmelidir. Ithal ettigimiz yem bilesenlerinin ülkemizde üretilmesi amaciyla tesvik sistemi ve fonlama kanali olusturularak disa bagimliliktan kurtarilmalidir. Yüksek katma degerli ithal girdiler olan büyük ölçekli hayvancilik yem yatirimlari tesvik edilmelidir. Gereken durumlarda kamu özel sektör ortak projeleri hayata geçirilmelidir. Büyük ölçekli hayvan yem yatirimlarini ayri bir fon olusturularak devlet tarafindan desteklenmelidir. Süt tozu, yumurta tozu vb. üretim fabrikalarinin kurulusuna destek verilecek fonlar olusturulmalidir. Tohum, fide, fidan gelistirilmesi için, islah merkezleri gen bankalari olusturulmalidir. Lisansli depoculuk, laboratuvar, satis salonu sistemlerinin tüm Türkiye’ye yayilmasi gerekmektedir. Hayvancilikta sütcül ve etçil irklar gelistirilmesi için merkezler kurulmalidir. Tarim sigorta sistemin tamamen yenilenerek üreticilerin yararina bir sistem kurulmalidir. Her yeni takvim yili, bir yeni baslangiç umuduyla birlikte gelir. Reel sektör olarak yeni bir yila girerken, ekonomide baslayan toparlanmayi gelecek için umut verici görüyoruz. Gelecek yil reel sektör için insallah belirsizlik yerine umut hâkim olacaktir."
Kaynak: İHA
Büyük fedakarliklar gösterdik, zarara ugradik ama pes etmedik. Tarimdaki yapisal sorunlarin çözülmesi, tarimsal üretim ve ticaret politikalarinin güçlendirilmesi adina çalismalar yapilmasi gerekiyor, ayrica ilimiz için de özellikle yerel yönetimlerimizin, siyasilerimizin, bürokratlarimizin tarim hayvancilik alanina daha fazla yönelmesi ve efor sarf etmesi gerektigine inaniyorum. Tabi ki biz Kayseri Ticaret Borsasi olarak ülkemiz, sehrimiz adina hiçbir ayrim gözetmeksizin her ziyarette, her toplantida, her platformda sorunlarimizi, taleplerimizi iletiyoruz. Sadece sorunlarimizi degil çözüm önerilerimizi de gerekli mercilere iletiyoruz. Yine sehrimiz adina önemli gördügümüz her yatirima ve her projeye destek oluyoruz, olmaya da devam edecegiz. Türkiye’de tarim ve hayvancilik sektörüne daha fazla destek verilmelidir. Artan maliyetler gerektiginde devletimizce sübvanse edilmelidir. Bu sayede tarimsal üretimden saglanan gelir ve hayvansal üretimden saglanan gelir artacak üreticilerimiz, üretimleri dolayisiyla elde ettigi gelirleri yine yatirima harcayacaktir. Tarim ve hayvancilik isi ile istigal eden üreticilerimiz, sürekli artan maliyetler, üretim aginda yasanan aksakliklar ve yapisal sorunlar dolayisiyla para kazanamamakta bu nedenle de yatirima yönelip islerini gelistirememektedir. Üreticimizin yatirimlarini tesvik etmek adina kirsal kalkinma desteklerinin yeniden yapilandirilarak üreticinin yarar saglayacagi bir modele dönüstürmeli ve sektörümüzün modernizasyonunu bir an önce saglamaliyiz. Yerli üretimi daha fazla desteklemeliyiz. Her zaman ifade ettigimiz konu bu süreçte daha da önemli hale gelmektedir. Yani, yerli ürün ve üretime daha çok destek vermemiz elzem hale gelmistir. Her tarimsal ve hayvansal ürün fiyatlari yükseldiginde üreticimizin üzerinden ithalat baskisini kaldirmaliyiz. Son yillardaki döviz kurlarindaki asiri yükselmenin birçok alanda ithalata bagimli bir ülke olmanin ne kadar riskli oldugunu bize bir kez daha gösterdi. Özellikle kendi üretme imkânimiz olan alanlarda artik ithalattan vazgeçmek zorundayiz. Bugün dünyanin en liberal ülkeleri dedigimiz ülkeler bile kendi yerli ürünlerinde korumacilik yapmaktadir. Biz de tarima, sanayiye yerli ve milli üretimimize daha çok destek vermek zorundayiz" dedi.
Tarima dayali ihtisas OSB kurulmasi için çalismalar yapilmasi gerektigini aktaran Baglamis; "Ilimizde modern tarima dayali ihtisas OSB kurulum çalismalarini hizlandirmali; dogru bölgelere, dogru yatirimlari götürmeliyiz. Biz bu noktada Kayseri Ticaret Borsasi olarak Kocasinan Elmali bölgesinde Sera ihtisas OSB kurulmasi adina çalismalari tamamlamak üzereyiz. Ama yeterli görmüyoruz. Yeni tarima dayali ihtisas OSB’ler kurulmasi için de çalismaliyiz. Bizler is dünyasi olarak gelecege her zaman umutla bakan bir camiayiz. Mücadele bizim günlük hayatimizin bir parçasi. Bu mücadeleyi de her seye ragmen en güzel sekilde veriyoruz. Ancak, gerek ulusal gerekse küresel anlamda yasanan bu zorluklari atlatmak için, her zaman dile getirdigimiz var olan potansiyellerimizi harekete geçirmek için birçok ev ödevimiz oldugunu da görmek zorundayiz" ifadelerini kullandi.
"Kayseri, ticari faaliyetlerde ciddi bir noktadadir”
Borsa olarak gerek mecliste gerekse meslek komitelerinde kentin ticaret hayatindaki sorunlari da masaya yatirdiklarini, sorun ve çözümleri en üst mercilere ilettiklerini ifade eden Baglamis; "Kayseri Ticaret Borsasi olarak 2018 yilindan faaliyete geçirdigimiz laboratuvarimizda, gida ve toprak analizlerinde uzman kadromuz ile Tarim ve Orman Bakanligi’ndan onayli olarak çalismaya devam etmekteyiz. Gida laboratuvarimizda bugday ununun, ekmegin, tahil ürünlerinin ekonomik degerinin, çesit özelliklerinin belirlenmesi amaciyla; hektolitre, glüten, sedimantasyon, nem, kül gibi kalite parametrelerinin degerlendirildigi analizler gida mühendislerimiz tarafindan yapilmaktadir. Toprak laboratuvarimizda ise topraklarda temel verimlilik analizleri ziraat mühendislerimiz tarafindan yapilmaktadir. Bu analiz sonuçlarina göre de çiftçilerimize gerekli gübre tavsiyesi verilmektedir. Ayrica bu konuda ilimiz genelinde faaliyet gösteren tün ziraat odasi baskanlarimizla protokol gerçeklestirerek çiftçilerimizin toprak analizlerini laboratuvarimizda ücretsiz gerçeklestirmekteyiz. 2021 yilinda ise hububat ürünlerinin lisansli depolarda muhafazasi için gerekli olan analizlerin yapilabildigi Ticaret Bakanligimizdan aligimiz lisans ile ilimizde hububat ürünlerinin siniflandirmasini yapmaya yetkili ilk ve tek yetkili siniflandirici laboratuvar hizmeti vermekteyiz. Yine Karpuzatan bölgemize ORAN Kalkinma Ajansi’ndan aldigimiz hibe ile ülkemizde örnegi olmayan ihtisaslasmis tek et ve et ürünleri alaninda Arastirma Gelistirme Istasyonunu ilimize kazandirdik. Bu sayede laboratuvarimizda firmalar et ve et ürünlerinde kalite takibinde önemli rolü olan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri yaptirabileceklerdir. Ayrica üretim ve tüketim sektörünün en temel ihtiyaci olarak görülen yeni ürün denemelerinin analiz ve tadim basamaklarini da gerçeklestirebileceklerdir. Arastirma gelistirme konusunda da egitim- danismanlik imkanlarina sahip olacaklardir. Arastirma gelistirme merkezi ile üreticilerimiz tüketici beklentisini karsilayabilecek hale gelecektir. Kaliteli ürün üretimi sayesinde üretim girdi maliyetlerinin düzenlenmesiyle kaynak verimliligi arttirilacaktir. Ilimizin hayvancilik sektöründe en önemli eksiklerinden biri olan Canli Hayvan Pazar yeri ve Borsasi Projesinin ihalesini gerçeklestirmis bulunuyoruz. Proje tamamlandiginda Iç Anadolu’nun en modern Canli Hayvan Pazarini ilimize kazandirmis olacagiz. Canli Hayvan Borsasini klasik pazar anlayisindan daha ileri bir noktaya tasiyacagiz, bölgenin en modern Canli Hayvan Pazar yeri ve Borsasini Kocasinan Ilçesi Bugdayli bölgesinde hizmete açacagiz. Hedefimiz, Türkiye’nin en iyisini yapmak amaciyla baslanan projenin öncelikli hedefi; yapilacak canli hayvan borsasinin bir cazibe merkezi olmasi ve hayvan alim-satimi yapmak isteyen vatandasin aklina ilk olarak Kayseri Ticaret Borsasi canli hayvan pazari gelmesini beklemekteyiz.
Hayvan alim satiminda dijitallesmenin önemi artik vazgeçilmez bir unsurdur. Alici ve saticinin, artik alanda tek tek gezerek degil, bir salonda kahvesini içerken ekranlardan hayvani ve özelliklerini görerek ticaret yapabilecegi bir çalisma yapilabilecektir. Sektörün en büyük problemlerinden biri olan kayit disina, proje sayesinde kontrol altina almis olacagiz" seklinde konustu.
12 milyon TL’lik yatirim
Canli Hayvan Pazar Yeri ve Borsasi hakkinda bilgiler veren Baskan Baglamis; "28 bin 500 metre kare bir alan üzerine 12 milyon TL’lik bir yatirimla gerçeklesecek olan, Canli Hayvan Pazar yeri ve Borsasi; büyükbas ve küçükbas hayvanlara yönelik açik ve kapali padoklari, çoban evi, sosyal ve idari alanlari, revirleri, kesimhaneleri ve ticari alanlar ile hayvan otelleri, , otoparklariyla gelenekselin disinda modern ve gelecege dönük bir yatirim olacaktir. Allah kismet ederse önümüzdeki yil projenin açilisini hep birlikte yapmak istiyoruz. Projelerimizle ilimize ve bölgemize yönelik çalismalarimiza devam etmekteyiz. Yeni projeler üretmeye, gelistirmeye de devam edecegiz. Bu sorumluluk bilinciyle gerçeklestirdigimiz çalismalarla birlikte ilimizde tarimsal ve hayvansal ürünlerin üretimini de arttirmanin hakli gururunu yasiyoruz" ifadelerini kullandi.
2021 yilinda 413 ton pastirma, 2 bin 450 ton sucuk islem gördü
Her bölgenin kendine has ürünlerine destek verilmesi için çalistiklarini da belirten Baglamis; "Kayseri Ticaret Borsamizda 2020 yilinda 322 ton pastirma islem görürken, 2021 yilinda 413 ton pastirma islem görmüstür. 2020 yilinda 2 bin 121 ton sucuk islem görürken, 2021 yilinda 2 bin 450 ton sucuk islem görmüstür. 2020 yilinda 11 bin ton kabak çekirdegi islem görürken, 2021 yilinda 13 bin ton, kabak çekirdegi islem görmüstür. Üreticilerimizden bizlere iletilen sorunlari rapor haline getirerek gerek Tarim Bakanligimiza gerek Ticaret Bakanligimiza, gerekse milletvekillerimize sunduk ve çözüm aradik. Kayseri Ticaret Borsasi olarak Milli Tarim Politikasi, stratejik ürünler hususunda çalismalar yapilmasi gerektigini sürekli vurguladik vurgulamaya da devam edecegiz. Her bölgenin kendine has ürünlerine destek verilmesi, bölgesel üretime geçilmesi, kota sistemi olusturmasi ve böylece bölgemizdeki çiftçi ve yetistirici rahatlamasi, hususunda sürekli olarak çalismaktayiz. Türkiye tamamen yerli üretime dönmeli. Biz, bugün tarim ve hayvancilikta kendi kendimize yetecek hem insanlarimizi hem de hayvanlarimizi doyurabilecek kadar zenginiz. Is dünyamizin piyasalarda istikrar, öngörülebilirlik saglanmasi talebine yönelik bir dizi tedbir açiklanmasini olumlu karsiliyoruz. Alinan kararlarin ülkemizin üretim gücünün artirilmasina katki vermesini bekliyoruz. Türkiye’ye yatirim yapanlar hep kazandi, insallah bundan sonrada yatirim yapanlar yine kazanacaklardir" dedi.
2022 yilinda tarim ve hayvancilik alaninda beklentilerini de siralayan KTB Yönetim Kurulu Baskani Recep Baglamis, konusmasina söyle devam etti;
"Çiftçimizin kullandigi mazot ÖTV sinin acilen kaldirilmasi gerekiyor. Çiftçimize Gübrede en az yüzde 50 gübre destegi verilmesi gerekiyor. Çiftçiye ekim dikim, kuyu açimi, sulama islemlerinde Elektrik bedelinde en az yüzde 25 indirim yapilmasi gerekiyor. Et ve Süt Kurumu karkas et alim fiyatini güncelleyerek, üreticinin zararini gidermeli, kesim fiyatini acil olarak 60 TL bandina yükseltmelidir. Yem bitkilerine kullanimina yüzde 50’ye kadar destek verilmelidir. Toplulastirma ve arazi edinimi çalismalarini hizla tamamlanmali. Kullanilmayan mera ve yaylaklari hayvanciliga açilmali, islah çalismalarina agirlik verilmeli ve otlatma kapasitesi güçlendirilmelidir. Tarim ve tarimsal sanayiye dayali organize sanayi bölgelerini hizla yayginlastirilmali, hibe ve destekler artirilmalidir. Teknolojik seralarin desteklenmesi için politikalar gelistirilmelidir. Planli tarim sistemi kurulmali, ülkenin bölgelere ayirilarak, ürün haritasi çikarilmali, kotali üretim yapilmasi amaciyla sistem kurulmalidir. Havza bazli destekleme modeline geçilmelidir. Ithal ettigimiz yem bilesenlerinin ülkemizde üretilmesi amaciyla tesvik sistemi ve fonlama kanali olusturularak disa bagimliliktan kurtarilmalidir. Yüksek katma degerli ithal girdiler olan büyük ölçekli hayvancilik yem yatirimlari tesvik edilmelidir. Gereken durumlarda kamu özel sektör ortak projeleri hayata geçirilmelidir. Büyük ölçekli hayvan yem yatirimlarini ayri bir fon olusturularak devlet tarafindan desteklenmelidir. Süt tozu, yumurta tozu vb. üretim fabrikalarinin kurulusuna destek verilecek fonlar olusturulmalidir. Tohum, fide, fidan gelistirilmesi için, islah merkezleri gen bankalari olusturulmalidir. Lisansli depoculuk, laboratuvar, satis salonu sistemlerinin tüm Türkiye’ye yayilmasi gerekmektedir. Hayvancilikta sütcül ve etçil irklar gelistirilmesi için merkezler kurulmalidir. Tarim sigorta sistemin tamamen yenilenerek üreticilerin yararina bir sistem kurulmalidir. Her yeni takvim yili, bir yeni baslangiç umuduyla birlikte gelir. Reel sektör olarak yeni bir yila girerken, ekonomide baslayan toparlanmayi gelecek için umut verici görüyoruz. Gelecek yil reel sektör için insallah belirsizlik yerine umut hâkim olacaktir."