Iklim Degisikligi Kaynakli Hava Olaylari 170 Milyar Dolarlik Ekonomik Kayba Yol Açti

ABD'de 95 kisinin hayatini kaybettigi Ida Kasirgasi'nin maliyeti en az 65 milyar dolar olarak hesaplanirken, Avrupa'da 240 kisinin öldügü sel felaketinde 43 milyar dolarlik hasar olustu Çin'in Henan eyaletindeki sel felaketi nedeniyle 1 milyonu askin kisi göç etmek zorunda kaldi.

Bu yil dünya genelinde iklim degisikligi kaynakli yikici hava olaylari en az 1,3 milyon kisinin göç etmesine ve 170 milyar dolarlik ekonomik kayba yol açti.

Christian Aid tarafindan yayinlanan "2021’in Maliyeti: Iklim Degisikliginden Kaynaklanan Çöküs Yili" baslikli analizde, bu yil gerçeklesen en yikici 10 iklim felaketi incelendi.

Sigorta kapsamindaki finansal kayiplar temel alinarak yapilan hesaplamalara göre, zengin ülkelerin daha yüksek mülk degerlerine sahip olmalari ve sigortalamayi karsilayabilmeleri nedeniyle bu ülkelerde kayip maliyetleri daha fazla seviyede bulunuyor. Buna karsin, en yikici asiri hava olaylarinin çogu iklim degisikliginde etkisi sinirli olan yoksul ülkelerde görüldü.

ABD'de 95 kisinin hayatini kaybettigi Ida Kasirgasi'nin maliyeti en az 65 milyar dolar olarak hesaplanirken, Avrupa'da 240 kisinin öldügü sel felaketinde 43 milyar dolarlik hasar olustu.

Teksas'ta subatta yasanan kis firtinasinda 23 milyar dolar, Çin'in Henan eyaletindeki sel felaketinde ise 17,6 milyar dolarlik yikim ortaya çikti. Söz konusu sel felaketi nedeniyle 1 milyonu askin kisi göç etmek zorunda kaldi.

Kanada'da Britanya Kolombiyasi eyaletindeki sel nedeniyle 7,5 milyar dolar, Fransa’daki asiri soguk hava dalgasi nedeniyle ise 5,6 milyar dolarlik ekonomik kayip olustu.

Hindistan ve Banglades'i etkileyen Yaas siklonu 3 milyar dolar, Avustralya'da mart ayinda yasanan seller 2,1 milyar dolar, Hindistan, Çin, Filipinler ve Japonya'yi etkileyen In-Fa tayfunu 2 milyar dolar ve Sri Lanka ve Maldivler'i vuran Tauktae siklonu 1,5 milyar dolar ekonomik hasara yol açti.

Analizdeki iklim degisikligi kaynakli 10 hava olayinin yarattigi maliyet en az 170 milyar dolari bulurken, bu felaketler nedeniyle 1000'i askin insan hayatini kaybetti ve en az 1 milyon 330 bin kisi göç etmek zorunda kaldi.

- Kayip ve hasar fonuna ihtiyaç var

Analizin yazari Kat Kramer, iklim degisikligi nedeniyle bu yil "dudak uçuklatan" mali kayiplarin yani sira birçok insanin hayatini kaybettigini ve göç etmek zorunda kaldigini belirterek, "Dünyanin en zengin ülkelerinden bazilarinda yasanan firtina ve sel gibi asiri hava olaylarinin yani sira en yoksul ülkelerin çogunda yasanan kuraklik ve sicak hava dalgalari, iklim krizinin 2021 yili maliyetinin yüksek olmasina yol açti. Birlesmis Milletler 26. Taraflar Toplantisi'nda (COP26) kaydedilen ilerleme, olumlu olarak degerlendirilse de dünya genelinde insanlarin güvenli ve refah içinde yasamasi için yeterli degil." ifadelerini kullandi.

Christian Aid Banglades Iklim Adaleti Danismani Nushrat Chowdhury de bu yil iklim krizinin hafiflemedigine dikkati çekerek, "COP26'da politikacilardan birçok olumlu açiklama duydum ancak esas ihtiyacimiz, emisyonlarin hizla düsmesini saglayacak sekilde harekete geçilmesi ve bu kapsamdaki ihtiyaç sahiplerine destek saglanmasi. Kayip ve hasar finansmani konusunun COP26'da önemli bir konu haline geldigini görmek güzel ancak iklim degisikligi sebebiyle kalici hasar yasayan insanlara anlamli yardim saglamak üzere bir fon kurulmasi kararinin çikmamasi sebebiyle bu toplantidan hayal kirikligiyla ayrildim. 2022'nin küresel önceliklerden biri bu fonun hayata geçirilmesi olmali." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA