Eskisehir, 'Seker Pancari Ve Italyan Çimi' Ekiminde Türkiye 1'Inci Sirada

Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüs, Antalya’nin Serik ilçesinde Tohum Yetistiricileri Alt Birligince gerçeklestirilen "Iklim Degisikligi Ekseninde Gelecegin Tarimi Çalistayi"na katildi.

Eskisehir, 'Seker Pancari Ve Italyan Çimi' Ekiminde Türkiye 1'Inci Sirada
Çalistayin açilisini 20 Aralik’ta Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli gerçeklestirdi. Çalistay, küresel iklim degisikliklerinin olumsuz etkilerinin tartisilarak konu uzmani kisilerin önerileriyle kuraklik kaynakli üretim azalislarina yönelik stratejiler olusturmaya yardimci olacak kararlarin alinmasina katki vermek amaciyla düzenlendi.



“Tohumculuk alaninda verdigimiz destekler 4,5 milyar lirayi asmis durumda”

Bakan Pakdemirli, yaptigi açiklamada, “2005 yilindan beri sertifikali tohumluk kullanan çiftçilerimizi, 2008 yilindan beri de sertifikali tohumluk üreticilerini destekliyoruz. Tohumculuk alaninda verdigimiz destekler, bugün itibariyla 4,5 milyar lirayi asmis durumda. 2020 bitkisel üretim desteklerindeki en fazla artisi, tohumda yaptik. 2020 yilinda sertifikali tohum kullanim desteginde bugday ve arpada yüzde 88, tritikale, yulaf ve çavdarda yüzde 166, çeltikte yüzde 100, kuru fasulye ve mercimekte yüzde 50, patates, kolza ve aspirde yüzde 25 oraninda artislar yaptik. 2022 üretim yili için de bu artislara ilave arpa, bugday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltikte de yüzde 50 artis yaptik. Ayrica ’Tarimsal Üretime Dair Düsük Faizli Yatirim ve Isletme Kredisi Kullandirilmasina Iliskin Karar’ ile tohumculuk sektörüne ilave kredi kaynagi sagladik” ifadelerini kullandi.

“Bakanligimizin çalismalari üreticiyi de tüketiciyi de koruyacak”

Iklim degisikliginin beraberinde getirecegi kuraklik riskinin tarimsal üretimi önemli derecede etkileyecegine isaret eden Bakan Pakdemirli, "Biz de gelecegin tarimini planlarken, kit kaynaklardan optimum düzeyde faydalanmayi hedefliyoruz. Insallah üreticimizin arazi ve suyu dogru kullanimi, üretimde sürdürülebilir yaklasimi, bakanligimizin da destekleyici, koruyucu, mücadele edici, yenilikçi çalismalari, dünyayi bekleyen muhtemel tehlikelere karsi üreticimizi de tüketicimizi de koruyacak. Yapilan istatistiki çalismalara göre, önümüzdeki 30 yilda dünya nüfusu yüzde 25 artarak 10 milyara, ülkemiz nüfusu da yine yaklasik yüzde 25 artarak 105 milyona çikacak” dedi.



“Topragimizi dogru kullanmali, suya göre tarim yapmaliyiz”

Yaklasik 105 milyonluk nüfusun saglikli ve yeterli gidaya ulasabilmesi için iklim degisikligiyle mücadele özelinde 3 önerisinin oldugunu aktaran Pakdemirli, su görüsleri paylasti:

"Birincisi; ecdadimizin emaneti topragimizi, dogru bir sekilde kullanmak zorunda oldugumuzu biliyoruz. Bu amaçla koruyucu toprak isleme teknikleriyle ekilmedik bir karis tarim topragi birakmiyor olmamiz gerekiyor. Ikincisi; artik suya göre tarim yapmaliyiz. Bir damla suyumuzu bile bosa harcamadan dogru sulama teknikleriyle topragi suyla bulusturmak için çalismalarimizi yürütecegiz. Üçüncüsü ise iklim degisikliginin bitkisel üretim sektörü üzerindeki etkilerini mikro havzalar bazinda belirleyip, kaynaklarin kullanimini optimize ederek, en uygun bitki türü ve çesitlerini tespit ediyor olmamiz lazim. Bu süreçte kurakliga veya soguga toleransli tohumlar gelistirip bir taraftan yerel çesitlerimizi korurken, bir taraftan da sertifikali tohum kullanimini yayginlastirarak, tarimsal hasilamizi artiracagiz.”

Daha sonra Tohum Yetistiricileri Alt Birligi tarafindan düzenlenen "Geç Olmadan, Gelecegin Tarimi Için Harekete Geç" baslikli proje fikir yarismasinda dereceye giren gençlere ödülleri verildi.



“Eskisehir, seker pancari ve Italyan çimi ekiminde Türkiye 1’incisi”

Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüs de Eskisehir’in 3 bin 913 dekar alanda seker pancari ve 4 bin 585 dekar alanda Italyan çimi ekilisi ile Türkiye 1’incisi, 54 bin 934 dekar alanda ayçiçegi ekilisiyle Türkiye 2’ncisi, 2 bin 274 dekar alanda tritikale ekilisiyle Türkiye 5’incisi, 4 bin 352 dekar alanda patates ekilisiyle Türkiye 6’ncisi, 15 bin 122 dekar alanda arpa ekilisiyle Türkiye 7’ncisi, 44 bin 263 dekar alanda ekmeklik bugday ekilisiyle Türkiye 8’incisi, bin 292 dekar alanda nohut ekilisi ile Türkiye 12’ncisi oldugunu belirtti.

Eskisehir’den tohum yetistiricileri alt birligi üyeleri olan çiftçilerle birlikte çalistaya katilmaktan memnuniyet duydugunu ifade eden Gümüs, “Eskisehirli çiftçilerimiz için daha fazla ne yapabilecegimizi degerlendiriyoruz. Üretim yapan çiftçilerimizi desteklemek boynumuzun borcu. Hep birlikte basaracagiz” dedi.



Çalistaya katilan 23 Il Tarim ve Orman Müdürlügü’ne katilim plaketleri verilirken, Il Müdürü Gümüs’e plaketi Tohum Yetistiricileri Alt Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Alaattin Dogan tarafindan takdim edildi.
Kaynak: İHA