Çevre, Sehircilik Ve Iklim Degisikligi Bakanligindan Sahipsiz Ve Tehlike Arz Eden Hayvanlarla Ilgili Genelge
Genelgeye göre, sahiplenilmesi, sahiplendirilmesi, barindirilmasi, beslenmesi, takas edilmesi, sergilenmesi, hediye edilmesi ve ülkeye girisi, satisi ve reklami yasak olan tehlike arz eden hayvanlar belediyelerce 7/24 esasiyla denetlenecek Tehlike arz eden hayvanlardan sahiplenilmeyenlere, ilgili birimler ve kolluk kuvvetlerinin is birligi ile el konulacak Bu hayvanlar belediyelerce hayvan bakimevine götürülerek rehabilite edilecek ve bakimevlerinde tutulacak Belediyelerce, hayvan bakimevlerinin bir an önce yapilmasi, personelin temin edilmesi ve tefrisi ile ilgili, varsa eksikliklerin hizlica giderilmesi ve hayvan bakimevlerinin tam kapasitede hizmet vermesi saglanacak Genelge hükümlerinin uygulanmasinda alinacak tedbirlerle sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarin yasama hakki da ihlal edilmeyecek.
Genelgede, 5393 sayili Belediye Kanunu'nda çevre ve çevre sagligi hizmetleri ile ilgili görev ve sorumlulugu ile belde sakinlerinin mahalli müsterek nitelikteki ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla her türlü faaliyet ve girisimde bulunma yetki ve imtiyazinin belediyelere tevdi edildigi belirtildi.
Diger taraftan 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu'nda 9 Temmuz 2021'de yapilan degisiklikler uyarinca belediyelere, gönüllü kuruluslarla is birligi içinde, sahipsiz ve güçten düsmüs hayvanlarin korunmasi için hayvan bakimevleri kurarak onlarin bakimlarini ve tedavilerini saglama, egitim çalismalari yapma, ayrica ilgili belediye meclisinin uygun görmesi halinde hayvan hastanesi kurma görevi verildigi animsatildi.
- Genelgenin ayrintilari
Genelgeye göre, 5199 sayili Kanun uyarinca üretimi, sahiplenilmesi, sahiplendirilmesi, barindirilmasi, beslenmesi, takas edilmesi, sergilenmesi, hediye edilmesi ve ülkeye girisi, satisi ve reklami yasak tehlike arz eden hayvanlarin (Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully) denetimleri ilgili belediyelerce 7/24 esasiyla yapilacak.
Bu hayvanlardan sahiplenilmeyenlere, ilgili birimler ve kolluk kuvvetleriyle is birligi içinde el konulacak ve bu hayvanlar belediyelerce bakimevlerinde rehabilite edilerek tutulacak.
Tehlike arz eden bu hayvanlardan, Hayvanlari Koruma Kanunu'nda ve Tarim ve Orman Bakanliginin ilgili genelgesinde gösterilen usulde sahiplenilmis olanlarin agizlik ve tasma takma zorunlulugu ile halkin yogun olarak bulundugu yerlere ve çocuk oyun alanlari ve parklarina girme yasagina kati suretle uyulmasi saglanacak.
Bu yasagin ikinci kez ihlalinde, bu hayvanlara ilgili birimler ve kolluk kuvvetleriyle is birligi içinde el konulacak. Bu hayvanlar, bakimevlerinde rehabilite edilecek ve burada tutulacak.
Tehlike arz eden bu hayvanlarin sahipleri, hayvanin en yakin bakimevine birakmayi isterse bu talep geciktirilmeksizin yerine getirilerek, rehabilite edilen hayvan bakimevinde tutulacak.
Sahipli veya sahipsiz olmasi fark etmeksizin tehlike arz eden hayvanlarla ilgili birimler ve kolluk kuvvetleri ile is birligi içinde denetimler siklastirilarak herhangi bir magduriyete veya suistimale mahal verilmeyecek.
Hayvan barinaklarina getirilen sahipsiz hayvanlarin tedavi ve parazit mücadelesinin yapilmasi, asilanmasi, kisirlastirilmasi ve dijital kimliklendirme yöntemleriyle isaretlenmesi yoluyla rehabilitasyonu yapilacak.
Bakimevlerinde rehabilite edilen hayvanlar, ilgili veri tabanina kaydedilecek ve rehabilite edilmeden hiçbiri alindiklari ortama birakilmayacak.
Henüz rehabilite edilmemis sahipsiz köpekler, belediyelerce hayvan bakimevlerinde veya geçici ünitelerde kisirlastirilarak veri tabanina kaydedilecek. Geçici ünitelerde yapilan kisirlastirmalar sonrasinda, hayvanlarin alindiklari ortama birakilmadan önce sagliklarina kavusmalari için gerekli tedbirler alinacak.
Belediyelerin sahipsiz hayvan toplama ekipleri ya da herhangi bir ihbar sonucu tespit edilen sahipsiz hayvanlar barinaklara götürülecek. Hayvan bakimevi kurma zorunlulugu bulunmayan belediyeler ise topladigi sahipsiz hayvanlari en yakin bakimevine götürüp teslim edecek.
5199 sayili Kanunun geçici 4'üncü maddesi uyarinca belediyelerin bütçelerinden ayirmak zorunda oldugu kaynagin sahipsiz hayvanlarin kisirlastirma islemlerinin yürütülmesi amaciyla kullanilmasina önem verilecek.
Belediyelerce söz konusu hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sirasi, mali durum ve hizmetin ivediligi dikkate alinarak bütçedeki paylarin daha yüksek oranlarda belirlenmesine öncelik verilecek.
- Sahipsiz hayvanlara yiyecek temini
Sahipsiz hayvanlardan yiyecek bulmakta zorlananlar için konutlar ve insan ikametine mahsus diger yerler ile trafik güvenligini tehdit etmeyecek noktalarda düzenli olarak hayvanlara uygun, çabuk bozulmayan yiyecek ve su bulundurulacak.
Sahipsiz hayvanlarin beslenmesi amaciyla bölgesinde bulunan gida üretimi veya tüketimi faaliyetiyle istigal eden yerlerde olusan hayvan beslemeye elverisli besin maddeleri toplanarak bunlarin hayvanlarin tüketimine uygun hale getirilmesi için gerekli çalismalar yürütülecek.
Bakimevlerindeki sahipsiz hayvanlarin sahiplendirilmesi için ilan panolari ile internet ortami ve diger uygun görülen yayin organlarinda duyuru yapilacak. Sahipsiz hayvanlarla ilgili icra edilecek faaliyetlerde il hayvanlari koruma kurulu ile es güdüm ve gönüllü kuruluslarla is birligi içinde hareket edilmesine özen gösterilecek.
Hayvan bakimevlerinin kurulmasi ve isletilmesi ile ilgili bedelsiz tasinmaz tahsisi dahil bakanligin görev ve yetki alaninda kalan hususlarda bakanlikça gerekli destek ve kolaylik saglanacak. Bu dogrultuda belediyeler süreci bakanlikla is birligi içinde yürütecek.
Belediyelerce, hayvan bakimevlerinin bir an önce yapilmasi, personelin temin edilmesi ve tefrisi ile ilgili varsa eksikliklerin hizlica giderilmesi ve hayvan bakimevlerinin tam kapasitede hizmet vermesi saglanacak.
Ilgili kanunlar ve bu genelge kapsaminda kendilerine tevdi edilen görev ve sorumluluklari yerine getirmedigi veya bunlara aykiri faaliyette bulundugu tespit edilen belediyelerin hukuki ve/veya cezai sorumluluklari dogacagindan, belediyelerce konuyla ilgili görev ve sorumluluklar titizlikle ve öncelikle yerine getirilecek.
Belediyelerce, bu genelge hükümlerinin uygulanmasinda alinacak tedbirlerle sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarin yasama hakki da ihlal edilmeyecek. Bununla beraber, son dönemde bu hayvanlarin sebep oldugu ve insan yasamini tehdit eden üzücü hadiselerin tekrar yasanmamasi, vatandaslarin ve bilhassa çocuklarin can güvenliginin temini amaciyla bu tedbirlerin uygulanmasinda herhangi bir aksakliga mahal verilmeyecek.