ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Amacimiz Ankara'yi Saglik Turizminde Marka Sehirlerden Biri Haline Getirmek'

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Baskani Gürsel Baran, Ankara'yi saglik turizminde marka sehirlerden biri haline getirmeyi amaçladiklarini belirtti.

Baran, ATO Meclis Salonu'nda düzenlenen "Ankara Saglik Turizmi Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artirilmasi (HISER) Projesi"nin tanitimi etkinliginde, söz konusu projenin Ankara için çok önemli oldugunu ifade etti.

Ankara'nin, kamu yönetiminin merkezi olmasinin yani sira, sanayide, ticarette, egitimde ve saglikta da öncü bir sehir oldugunu vurgulayan Baran, sehirdeki uluslararasi taninirligi olan tip fakültelerinde yetisen güçlü kadrolarin özel ve kamu hastanelerinde halihazirda saglik turizmi açisindan da ciddi hizmetler verdigini anlatti.

Baran, ATO olarak, kent ekonomisinin gelismesi için üzerinde hassasiyetle durulan alanlardan birinin de turizm oldugunu belirterek, söyle devam etti:

"Sehirdeki hizmet sektörünü gelistirerek, rekabet gücünü artirarak döviz kazandirmak amaciyla bu projeyi hayata geçiriyoruz. Proje üç yil sürecek. Proje kapsamina alinacak saglik kuruluslari ve turizm acenteleri tespit edildi. Olusturulan bu kümede yer alan kuruluslarin gelistirilmesi için ihtiyaç analizi çalismalari yapilacak."

Baran, projenin yol haritasini olusturacak söz konusu analizin ardindan isletmelerin kurumsal kapasitelerini gelistirmelerine yönelik egitim ve iyilestirme çalismalarinin hayata geçirilecegini dile getirerek, bu süreçte isletmelerin uluslararasi arenada rekabet edebilir hale getirilecegini anlatti.

- "Saglik turizminde hedef 10 milyar dolar"

Çalisma sürecinin ardindan Ankara'nin saglik turizmi ataginin baslayacagini ve yurt disi pazarlama asamasina geçilecegine isaret eden Baran, "Saglik turizmi dünyanin da son yillarda çok önem verdigi bir turizm çesidi. Uluslararasi alanda, kisi basi saglik turizmi harcamasinin 6 bin dolarin üzerinde oldugu belirtiliyor. Dünya saglik turizmi pazari büyüklügünün 100 milyar dolari astigi hatta ilgili sektörler de eklendiginde 500 milyar dolara yaklastigi ifade ediliyor." diye konustu.

Baran, Türkiye'nin dünya saglik turizminden aldigi payi her yil artiran bir ülke oldugunu belirterek, "Tek ihtiyacimiz tanitim ve markalasma. Türkiye'nin saglik turizmi gelirleri Kovid-19 salgini öncesinde 2 milyar dolari asmisti. Saglik turizminde hedef 10 milyar dolar. Iste bizim amacimiz da Ankara’yi saglik turizminde marka sehirlerden biri haline getirmek." seklinde konustu.

- Saglik turizminin katma degeri diger turizmin alanlarindan yüksek

Ticaret Bakanligi Uluslararasi Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli de Bakanlik olarak saglik turizmi alaninda Türkiye genelinde yapilacak tüm faaliyetleri destekleme karari aldiklarini dile getirdi.

Saglik turizminin katma degeri yüksek bir faaliyet oldugunu belirten Öztelli, sunlari kaydetti:

"Bireysel olarak turizmin 700 dolar civarinda bir getirisi söz konusu. Fakat saglik sektöründe bunun zaman zaman organ nakli ve estetik cerrahi gibi faaliyetlerde 10 bin dolarin üzerine çiktigi görülüyor. Biz söz konusu faaliyetleri ülkemize çekmek için destekleyici çalismalar yapacagiz."

Konusmalarin ardindan, ATO Dis Ticaret Özel Ihtisas Komisyonu Baskani Ali Riza Koç, saglik turizmiyle ilgili katilimcilarin ve sektör temsilcilerinin sorularini yanitladi.

Kaynak: AA