Van'da Ahi Evran-I Veli Sergisi

Van’in Ipekyolu Belediyesinin düzenlemis oldugu kültür ve sanat etkinlikleri tüm hiziyla devam ediyor.

Van'da Ahi Evran-I Veli Sergisi
Her hafta sonu Ipekyolu Atatürk Sanat Galerisi’nde düzenlenen etkinliklere bu hafta Ahi Evran-i Veli ve Kültür Yasam Sergisi etkinligi ile devam edildi. Ipekyolu Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi (VESOB) ve Van Olgunlasma Enstitüsü isbirliginde düzenlenen Ahi Evran-i Veli ve Kültür Yasam sergisinin açilis törenine Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, esi Meral Bilmez, Ipekyolu Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Ihsan Emre Aydin, esi Cansu Aydin, Il Milli Egitim Müdürü Hasan Tevke, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi (VESOB) Baskani Isa Berge, Van Olgunlasma Enstitüsü Müdiresi Nese Evliyaoglu, Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracilar Giyim Sanatkarlari Esnaf Odasi Baskani Çetin Duman ile çok sayida vatandas katildi.

Sosyal, iktisadi ve siyasi hayatimizi etkileyen; Anadolu’nun yurtlasmasinda ve Osmanli Devleti’nin kurulusunda büyük rol oynayan, bu sebeple Türk-Islâm tarihinin önemli sahsiyetlerinden olan Ahilik Teskilatinin da kurucusu Ahi Evran-i Veli’nin Van’da bu tarz bir etkinlikle anilmasi ilgiyle karsilandi. Serginin açilisinda bir konusma yapan Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez "Esnaf odamizin, Ipekyolu Belediyemizin ortak düzenledigi 2021ahilik yili nedeniyle degisik meslek gruplarina ait sanatkarlarimizin sembolik de olsa üretimini yaptigi eserleri sergiledigi güzel bir sergi oldu. Bugünlerde her zamankinden daha çok ahilik kültürüne esnafimizin sarilmasi lazim. Esnafimiz sadece bizim medeniyetimizde tüccar degildir. Ayni zamanda örnek sahsiyettir. Özel yasantisiyla, tartisiyla, ibadeti ve sosyal yönüyle gençlere, çiraklara, vatandaslara, müsterisine güvenilir rol model insanlardir. Insallah tekrar o ruhu hep birlikte yakalariz. Ahilik kültürünü zedeleyen anlayislardan uzak durmamiz lazim. Hele son zamanlarda fiyatlari günlük yükselten, stok yapmaya çalisan esnafimizi da Ahilik kültürüne uygun davranmaya davet ediyoruz. Diger esnafimizin da böyle yanlis yapanlar üzerinde baski olusturmasi gerektigine inaniyorum. Ahilik kültürü ile davranan esnafimizin Rabbim hem kazancini bereketli kilsin hem de sayilarini artirsin" diye belirtti.

Ipekyolu Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Ihsan Emre Aydin ise Ahi Evran’in Anadolu’da çok sevilen bir deri isletmecisi oldugunu vurgulayarak, "Ilimizdeki esnafimizla birlik ve beraberlik içerisinde onlardan gelen talep ve önerilerle hareket etmenin çabasi içerisindeyiz. Esnafimizla birlikte el ele vererek tipki Ahi Evran-i Veli gibi kardesligin, cömertligin, yigitligin, fedakârligin, dogrulugun, dürüstlügün, kalitenin, üretimin, ahlâkin, sanatin, aklin ve bilimin esas alindigi bir esnaf potansiyeli olusmasi için çalismalarimizi yürütecegiz. Esnafimiz bunun için gereken özveriyi zaten ziyadesiyle göstermektedirler. Bizler de onlarin kalkinmasi için gereken önem ve hassasiyeti gösterecegiz" dedi.

Sergi ney dinletisi ve ahilik sed kusanma merasiminin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA