Tunus'ta Iskenceyle Mücadele Örgütü, Içisleri Bakanligina Dava Açti

Dünya Iskenceyle Mücadele Örgütüne (OMCT) bagli Iskence Magdurlarina Destek Programi, çalismalarindan yararlanan 11 kisiye yönelik ev hapsi islemlerinden dolayi Tunus Içisleri Bakanligi hakkinda Idare Mahkemesine dava açti.

Tunus haber ajansi (TAP) Örgütün Programi tarafindan yapilan açiklamayi haberlestirdi.

Açiklamaya göre, programin avukatlari Idari Mahkemeye Içisleri Bakanliginin bu kisilere yönelik icraatlarina iliskin iki tür itirazda buldu.

Itirazlarin ilkinde mahkemeden, “Keyfi” olarak nitelendirilen icraatlarin bir ay içinde askiya alinmasi, ikincisinde magdurlarin zararlarinin tazmin edilmesi talep edildi.

Bu kisilere yönelik yapilanlarin tamamen keyfi oldugunu ve Tunus Anayasasi'nin yani sira özgürlüklerin kisitlanmasini düzenleyen uluslararasi hukuku da ihlal ettigi vurgulandi.

Açiklamada ayrica ev hapsine maruz kalan kisilerin Iskence Magdurlarina Destek Programi'ndan yararlananlar oldugunun alti çizildi.

Idari Kontrol Tedbirleri adi altinda icraatlar hakkinda, ev hapsi, yurt disina çikis engeli, yargi karari olmaksizin ev baskini ve teftis, yollarda ve polis karakollarinda uzun süreli tahkikatlarin oldugu belirtilen açiklamada, programdan yararlanan kisilerin çogunun özgürlüklerinin türlü sekillerde ihlal edildigine dikkat çekildi.

Açilan davaya iliskin Içisleri Bakanligindan henüz açiklama yapilmadi.

Kaynak: AA