Hastalari Rahatlatan Ameliyat

Erzurum Sehir Hastanesinde Mitral kapak tanisi konan 60 yasindaki kadina normalde 20 santimetre gögüs kafesi kesilerek yapilacak açik kalp ameliyati gögüsün altindan küçük bir kesi ile yapildi. Konforu ile dikkat çeken ameliyat klasik kalp ameliyati olan hastalarin yan yatmadan 3 ay boyunca sirt üstü yatma zorunlulugunu da ortadan kaldirdi.

Hastalari Rahatlatan Ameliyat
Erzurum’un Palandöken ilçesinde yasayan 60 yasindaki Belkis Senol nefes darligi sikayeti ile Erzurum Sehir Hastanesine basvurdu. Burada yapilan tetkiklerin ardindan Senol’a Mitral kapak tanisi konuldu. Ameliyatina karar verilen Belkis Senol’a Kalp Damar Cerrahisi Servisi Klinik Sefi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygin ve ekibi klasik açik kalp ameliyati yerine gögüs altindan küçük bir kesi ile ameliyat etmeye karar verdiler.

8 Aralikta ameliyat olan Senol kisa sürede iyileserek hastaneden taburcu olurken açik ameliyata göre çok rahat olan küçük kesi ameliyati ile 3 ay boyunca sadece sirt üstü yatmak zorunda kalmayarak rahatça günlük hayatina devam edecek.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Kalp Damar Cerrahisi Servisi Klinik Sefi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygin, küçük kesi ameliyatinin açik kalp ameliyatina göre daha hastalar için daha konforlu oldugunu ifade ederek, “ Hastamiz nefes darligi sikayeti ile klinigimize basvurdu. Yapilan incelemede Mitral kapak tanisi koyduk. Normalde yapilacak olan ameliyat gögüs kafesinde 20 santimetre kesi yapilarak olacakti. Biz bunun yerine gögüs altindan küçük bir kesi ile ameliyati gerçeklestirdik. Bu kesinin faydalarinin basinda hasta yogun bakimdan servise daha kisa zamanda çikiyor. Servisten de kisa sürede taburcu olmasini sagliyor. Normalde klasik ameliyati yapsaydik hasta 3 ay kadar yan yatmadan sirt üstü yatar pozisyonda günlerini geçiriyor olmasi lazim. Ama bu kesi de herhangi bir sikinti olmadan günlük yasamini normalde nasilsa öyle devam ettiriyor. Hastamiz bugün taburcu oluyor” dedi.

Kaynak: İHA