ESBALDER Baskani Basaran'dan 'Turna Baligi' Uyarisi

Eskisehir Olta Balikçilari ve Dogal Yasami Koruma Dernegi (ESBALDER) Baskani Yasin Basaran av yasagi baslayan turna baligi sezonu dikkat çekerek balikçilari yasaklara uymasi konusunda uyardi.

ESBALDER Baskani Basaran'dan 'Turna Baligi' Uyarisi
Üreme döneminin olmasi nedeniyle turna baliginda av yasagi geçtigimiz günlerde basladi.

Eskisehir ili sinirlarindaki sularda nadir görülen turna için ESBALDER Baskani Yasin Basaran, bereketli bir sezonun sonuna geldiklerinden dolayi mutlu olduklarini dile getirdi. Basaran, olta balikçilarinin il sinirlarindaki sularda nadir bulunan balik türü için yakin çevredeki sulara gittiklerini belirtti.

Balikçilari, av yasaklari konusuna duyarli olmaya çagiran Yasin Basaran,"Eskisehir iç sularinda olamamasina ragmen, spin (at-çek) disiplininde olta balikçiligi yapan birçok üyemizin ve olta balikçilari bu baligi yakalayabilmek için farkli illere giderek avlandi. Avlanabilir boy limitinin 40 santimetre olmasina ragmen yetiskinlerinde 1 ila 1,5 metreyi bulan, boyu ve yirticiligi ile ünlenen Turna baligi (Esox Lucius) 15 Aralik günü itibari ile üreme dönemine girmesi sebebi ve Tarim ve Orman Bakanligi Su Ürünleri 5/2 teblig geregince tüm ülkemizde av yasagina girmistir. 15 Aralik - 1 Nisan arasinda avlanmasi yasak olan turna baligi konusunda tüm olta balikçilarinin duyarli olmasini istiyoruz. Turna baliginin üremesi ve gelismesi için bu dönemde rahatsiz edilmemesi ve av baskisi olmamasi gerekmektedir. Her bilinçli balikçinin kurallara uymasi ve uymayanlar hakkinda gerekli idari mercilere bildirim yapmasi halinde bu güzel balik türünün yasamina devam etmesini saglayabiliriz. Eskisehir’de bulunan tüm olta balikçilarinin yeni yilini kutlar, yeni yilda kurallara ve dogaya saygili bereketli avlarinin olmasini dilerim” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA