MTO'dan Sigorta Prim Indirimi Talebi

Asgari ücret zamminin ardindan degerlendirmelerde bulunan Marmaris Ticaret Odasi (MTO) Baskani Mutlu Ayhan; “Sigorta primlerinde de indirim bekliyoruz” dedi.

MTO'dan Sigorta Prim Indirimi Talebi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan asgari ücret zamminin beklentileri karsiladigina dikkat çeken Marmaris Ticaret Odasi Baskani Mutlu Ayhan, yaptigi açiklama ile degerlendirmelerde bulundu. Isveren yükü ile ilgili kisimda ilave önlemlere ihtiyaç oldugunu belirten Ayhan; “Asgari ücrete yapilan yüzde 50’lik zammin çalisan kardeslerimizin enflasyon karsisindaki kayiplarini nispeten telafi edecegine inaniyoruz. 4 bin 253 TL net asgari ücret hayirli olsun, ancak kur-faiz-enflasyon dengesi bir an önce saglanmali. Eger bu denge bir an önce saglanamazsa yapilan artis birkaç ay içinde eriyecektir. Diger taraftan asgari ücretin isverene olan maliyeti yüzde 40 artisla 5 bin 880 TL’ye yükselmis durumda. Getirilen gelir ve damga vergisi muafiyetini olumlu buluyoruz ancak sigorta primlerinde de indirim bekliyoruz. Istihdamin korunmasi için ilave önlemler sart. Isveren olmazsa çalisan, çalisan olmazsa da isveren olmaz” dedi.

“Yabanci turist sayisi artabilir”

Son haftalarda hammadde fiyatlarindaki artis, tedarik zincirlerindeki bozulma ve kurlardaki dengesizligin maliyetlerde ciddi artislari gündeme getirdigine de deginen Ayhan; “Son dönemde yasanan ekonomik gelismelerin turizmde iç pazari olumsuz etkileyecegini düsünüyoruz. Pandemi nedeniyle son iki sezondur yasadigimiz yabanci pazarlardaki düsüsü bir nebze de olsa yerli turistle kapatiyorduk, ancak artan maliyetler ve Türk Lirasi’ndaki deger kaybi nedeniyle oteller önümüzdeki yaz sezonu için iç pazara fiyat vermekte zorlaniyor. Döviz kurlarindaki artis yabanci turist sayisinda artisa yol açabilir ancak artan maliyetler karliligimizda bir degisiklik olusturmaz" seklinde konustu.

“Hatirlatma dozunu olalim”

2020 yilindan bu yana devam eden pandeminin sürekli ortaya çikan yeni varyantlar sebebiyle hiz kesmeden devam ettigini de sözlerine ekleyen Baskan Ayhan, herkesi hatirlatma dozlarini olmaya davet ederek “Avrupa’da hizla yayilan Omicron varyantini ve buna bagli getirilen kisitlamalari dikkat ve endiseyle takip ediyoruz. Koronavirüs ve varyantlarina karsi en büyük silahimiz olan asida hatirlatma dozumuzu muhakkak olalim. Asilama oranimizin yüksek olmasi ve güvenli turizm kriterlerini iyi uyguluyor olmamiz tanitimda büyük koz. Londra ve Izmir Turizm Fuarlari çok verimli geçti. 2022’de de destinasyon tanitimina ayni hizda devam edecegiz. Marmaris’i en iyi sekilde tanitmak ve hatirlatmak amaciyla yogun bir fuar takvimi hazirladik. Iptal edilen fuarlarin açigini sosyal medya ve billboard reklamlariyla giderecegiz. Tur operatörleri, Dalaman Havalimani ve Marmaris Belediyesi ile isbirligi içinde çalisiyoruz, en iyi tanitimi yapacagiz. Ama öncelikle vaka sayilarimizi asgari seviyede tutmamiz gerek” dedi.

“Yaralarimizi birlikte saracagiz”

MTO olarak selden zarar gören tüm üyeleri ile iletisim içinde olduklarini da hatirlatan Baskan Ayhan; “Geçtigimiz günlerde yasadigimiz sel afeti nedeniyle tüm Içmeler halkina bir kez daha geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. Can kaybimizin olmamasi tek tesellimiz. Allah bir daha yasatmasin. Zarar gören tüm üyelerimizle irtibat halindeyiz. Sigortali isyerlerinde sel hasar ödemelerinin maliyet artislarindan etkilenmeden, bir an önce yapilmasi için TOBB’la görüsüyoruz. Tüm zarar gören vatandaslarimizin yaralarini sarmak için elimizden gelen destegi verecegiz” dedi.

Kaynak: İHA