Ispanya'da Kovid-19 Vakalari Hizla Artiyor

Ispanya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarindaki hizli artislar halkta panik yaratmaya baslarken, bazi özerk yönetimler ek önlemler açikladi.

Saglik Bakanliginin salginla ilgili güncelledigi verilere göre, ülkede her 100 bin kiside tespit edilen Kovid-19 yeni vaka ortalamasinin 609'a çiktigi bildirildi.

Ülkede bir hafta öncesine oranla iki kat fazla olan yeni vakalardan dolayi hastanelerdeki yogunluklarin da arttigi görüldü.

Son 3 günde 79 bin 704 yeni vakanin tespit edildigi Ispanya'da 85 kisinin de hayatini kaybettigi belirtildi.

Hastanelerin yogun bakim ünitelerindeki Kovid-19 hastalarinin oraninin ise yüzde 15'den yüzde 19'a çiktigi bilgisi paylasildi.

Ispanya, Kovid-19 bulasma oranina göre Avrupa'daki bir çok ülke gibi "çok yüksek riskliler" arasinda bulunurken, ABD'nin Hastaliklari Önleme ve Kontrol Merkezi, vatandaslara zorunlu olmadikça Ispanya'ya seyahat etmemeleri uyarisinda bulundu.

Ispanyol devlet televizyonu RTVE, artan vakalar nedeniyle ülkenin kuzey bölgeleri ile Katalonya ve Madrid bölgelerinde halk arasinda panik görülmeye basladigini, Noel tatili öncesinde çok sayida velinin riske girmemek için çocuklarini okula göndermedigini, is yerlerinde uzaktan çalismalarin arttigini, test yaptirmak isteyenlerin uzun kuyruklar olusturdugunu ve hastanelerde yogunluklarin gözlendigini aktardi.

Diger yandan Basbakan Pedro Sanchez'in, Kovid-19'daki artislar nedeniyle 22 Aralik'ta ülkedeki 17 özerk yönetim ile Melilla ve Ceuta kentlerinin baskanlariyla telekonferans toplantisi yapilacagi bildirildi.

Katalonya özerk yönetim hükümeti sözcüsü Patricia Plaja, gece saat 01.00-06.00 arasinda zorunlu olmayan durumlarda sokaga çikma yasagi getirilmesi, eglence merkezlerinin gece kapatilmasi, restoran ve barlara kapasite sinirlamasi getirilmesi ve kültürel aktivitelerde doluluk oraninin en fazla yüzde 70 ile kisitlanmasi önlemlerinin getirildigini açikladi.

Plaja, "Pandemide su anda geçen yildan daha kötü durumdayiz. Asi, frensiz sekilde ilerleyen virüsü durdurmakta yetersiz kaliyor." dedi.

Ülkede salginin basindan bu yana 88 bin 793 kisi öldü, 5 milyon 535 bin 231 vaka tespiti oldu.

Kaynak: AA