GÜNCELLEME - Sili'nin Yeni Devlet Baskani Gabriel Boric Oldu

DIGER ADAYIN KONUSMASI ILE AYRINTILAR EKLENDI.

Sili'de düzenlenen ikinci tur devlet baskanligi seçimini kazanan 35 yasindaki solcu aday Gabriel Boric, ülkede seçilen en genç devlet baskani oldu.

Sili Seçim Servisi (Servel) verilerine göre, sandiklarin yüzde 99,9'u açildi ve "Itibari Destekliyorum" ittifakinin adayi sol görüslü Gabriel Boric yüzde 55,87, Cumhuriyetçi Partinin sag görüslü adayi Jose Antonio Kast ise yüzde 44,13 oy aldi.

Boric, Twitter hesabindan, "Biz birligiz. Biz umuduz. Birlikte oldugumuzda daha fazlayiz. Devam ediyoruz!" paylasimini yapti.

- "Tüm saygimizi hak ediyor, gayet iyi kazandi"

Seçimi kaybeden Kast da sosyal medya hesabindan Boric'i tebrik ettigini duyurdu ve yapici is birligine devam edecegi mesajini verdi.

Kast, destekçilerine yaptigi konusmada, kendisine oy verenlere tesekkür etti ve "Hepimiz Sili gibi büyük bir davanin sadece küçük hizmetkarlariyiz. Bu dava, hepimizi her birimizi çagiriyor." dedi.

Boric'in seçimleri kazanmasina iliskin Kast, "Tüm saygimizi hak ediyor, gayet iyi kazandi. Birçok Silili ona güvendi ve çok iyi bir hükümet kurmasini umuyoruz." diye konustu.

Birlik çagrisi yapan Kast, "Elimizden geldigince, mesru farkliliklarimizla ülkeye katki saglamak istiyoruz. Hep birlikte Sili halkinin birligini saglamamiz gerekiyor." dedi.

Sili Devlet Baskani Sebastian Pinera da seçim sonuçlarinin belli olmasinin ardindan yaptigi açiklamada Boric'i tebrik etti.

- Katilimin en yüksek oldugu seçim

Görevi 11 Mart 2022'de devralacak olan 35 yasindaki Boric, Sili'nin seçilen en genç devlet baskani unvanina sahip oldu.

Ayrica Sili'de 2012'de oy kullanmanin zorunlu olmaktan çikarilmasinin ardindan bu seçimde, yüzde 55,6 ile en yüksek katilim kaydedildi.

Boric, ilk turda yüzde 25,8 oy alarak yüzde 27,9 oy kazanan Kast'in ardindan ikinci olmustu. Ilk turda katilim yüzde 47'de kalmisti.

Boric'in destekçilerine zafer konusmasi yapmasi bekleniyor.
Kaynak: AA