Baskan Arikan, Modern Sera Projesi Müjdesini Duyurdu

Firat Kalkinma Ajansina sunulan Modern Sera Projesinin desteklenmeye hak kazandigini müjdeleyen Bingöl Belediye Baskani Erdal Arikan, "Proje ile ihtiyacimiz olan bitkileri üretmenin yani sira, hem 4 farkli dalda düzenlenecegimiz kurslarla dezavantajli gruplara egitim verecegiz hem de çiftçi ve üreticilerimize fide destegi saglayacagiz" dedi.

Baskan Arikan, Modern Sera Projesi Müjdesini Duyurdu
Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin koordinasyonunda Firat Kalkinma Ajansi (FKA) tarafindan yürütülen Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) kapsaminda basarili bulunan ve Bingöl Belediyesi tarafindan yürütülecek olan Modern Sera Projesinin imza töreni düzenlendi.

Bingöl Belediye Baskanliginda düzenlenen törene, Baskan Erdal Arikan, Firat Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yogunlu, FKA Bingöl Yatirim Destek Ofisi Koordinatörü Isa Telimen, Bingöl Belediyesi Arastirma ve Gelistirme Müdürü Mehmet Kadir Bozaba ile Bingöl Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Volkan Aybek katildi.

Imza töreninin ardindan proje hakkinda bilgi veren Baskan Arikan, 1 milyon 200 bin lira yatirim bütçeli projeye, FKA’nin 1 milyon 80 bin lira hibe sagladigini söyledi.

Baskan Arikan, "Bingöl Üniversitesi, Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve Halk Egitimi Merkezi Müdürlügünün istirakçi olarak yer aldigi proje kapsaminda 30 dönümlük bir alan hazirladik. Seralarin kurulumu için yakin zamanda ihaleye asamasina gelecegiz Insallah. Burada bitki üretiminin yani sira vatandaslara sera faaliyetlerine iliskin egitimler de verilecektir” diye konustu.



Seracilikta mesleki bilgi ve beceri firsati

Dezavantajli gruplarin mevsim sartlarindan etkilenmeden üretim yapabilecekleri ürünler için egitim programlarinin düzenlenecegini kaydeden Baskan Arikan, dört farkli bransta kurslarin açilacagini söyledi.

Baskan Arikan, "Özellikle dezavantajli issiz kadin ve gençlerin is gücü piyasasina ve sosyal hayata daha aktif katilmalarinin saglanmasi amaciyla egitimli çiftçilerin yetistirilmesi, üretimin devamliliginin saglanmasi, tarimda girisimciligin ve yeni uygulamalarin, özellikle teknoloji temelli uygulamalarin özendirilmesi saglanacaktir. Sera kurulumu ve gerekli altyapi tamamlandiktan sonra Sebze Fidesi Üretimi Kursu Proje, Aromatik-Tibbi Bitkiler Kursu Proje, Süs Bitkileri Yetistiriciligi Kursu Proje ve Trüf Mantari Kursu Projelerimizi hayata geçirecegiz" seklinde konustu.

Projenin, engelli bireylerin, gençlerin, kadinlarin ve diger dezavantajli kesimlerin ekonomik gelirlerine katki saglayacagini vurgulayan Baskan Arikan, sunlari söyledi:

"Kentin ihtiyaç duydugu bitki fidelerinin yetistirilmesi saglanarak, toplumun tarimsal üretimin devamliligi hakkinda bilinçlendirilmesine katki sunulacak. Proje ile ildeki endemik ve aromatik bitkilerin ekilip dikilmesi ile tarima dayali yeni is alanlarinin ve yeni istihdam alanlarinin olusmasina katki saglamayi amaçliyoruz. Yine proje kapsaminda yerli - ata tohumu kullanilmasi, dogal gübre kullanilmasi hakkinda bilinçlendirme yapilarak çevreye olumsuz etki eden kimyasal ürünlerin kullanilmamasi hakkinda da farkindalik olusturacaktir."

Satin alan belediyecilikten, üreten ve satis yapan belediyecilige

Baskan Arikan, proje kapsaminda belediye hizmetlerinde kullanilacak bitkilerin üretiminin yani sira, serada üretilen fideler ve süs bitkilerinin düsük bir bedel ile çiftçilere, bölgedeki diger belediyelere ve kurumlara satilarak gelir elde edilecegini söyledi.

Buradan elde edilecek gelirlerle seracilik faaliyetlerinin devam ettirilecegini vurgulayan Baskan Arikan, konusmasina söyle devam etti:

"Belediyemize ait fidanlikta satis birimi olusturulacak, serada üretilen ürünlerin satisi buradan gerçeklestirilecektir. Özellikle serada verilen egitimlere katilim saglayan ve kendi tarimsal faaliyetlerine baslayan kursiyerlere fide destegi ücretsiz bir sekilde yapilacaktir. Belediye dezavantajli kesimin tarimsal faaliyetleri yürütmesini saglayarak onlarin ekonomik bagimsizliklarina katki sunacak ve il düzeyinde istihdamin artmasina olumlu katkilar saglayacaktir. Serada proje sonrasi egitim faaliyetlerinin sürekliligini saglamak için serada üretilen ürünler satisa sunularak seranin kendi kendine yeten bir üretim merkezi olmasi saglanacaktir. Projemize sagladiklari katki ve desteklerden dolayi Bilim ve Sanayi Bakanimiz Mustafa Varank’a, Valimiz Kadir Ekinci’ye, Firat Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yogunlu’ya, istirakçi kamu kurumlarimiza, proje ekibimize ve emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Projenin ilimize ve vatandaslarimiza hayirli olmasini diliyorum."

Projenin Bingöl için hayirli olmasini dileyen Firat Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yogunlu ise Sanayi Teknoloji Bakanligi tarafindan ülke genelinde yürütülen SOGEP Projelerinin Kalkinma Ajanslarin için de sosyal alanlara müdahale etmek ve sosyal konularda ihtiyaç duyulan alanlarda tedbirler gelistirme anlaminda çok önemli oldugunu belirtti.

Projenin yogun bir çalisma sonucu ortaya çiktigini kaydeden Yogunlu, “Tarim sektörü ve üreticilerimizi destekleyecek projemizin hayirli ve ugurlu olmasini diliyorum. Her alanda çalismalarini basariyla sürdüren Bingöl Belediye Baskanimiz ve ekibine tesekkür ediyorum, Bundan sonraki çalismalarinda da basarilar diliyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA