Omicron Mutasyonu 89 Ülkede Tespit Edildi

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Covid-19’un Omicron mutasyonunun 89 ülkede tespit edildigini aktararak, yerel bulasin oldugu bölgelerde Omicron vakalarinin 1,5 ila 3 gün içinde ikiye katlandigini ifade etti.

Omicron Mutasyonu 89 Ülkede Tespit Edildi


Covid-19’un Güney Afrika’da ortaya çikan Omicron mutasyonu dünyada hizla yayilmaya devam ediyor. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan yapilan açiklamada, Omicron mutasyonunu 89 ülkede tespit edildigini aktarilarak, yerel bulasin oldugu bölgelerde Omicron vakalarinin 1,5 ila 3 gün içinde ikiye katlandigi ifade edildi. DSÖ, Omicron’un yüksek düzeyde toplum bagisikligi olan ülkelerde hizla yayildigina dikkat çekerek, bu durumun virüsün bagisikliktan kaçma kabiliyetinden mi, dogal olarak artan bulasiciligindan mi yoksa her ikisinin bir kombinasyonundan mi kaynaklandiginin belirsiz oldugunu açikladi.



Omicron’u ilk tespit edildikten kisa bir süre sonra 26 Kasim’da endise verici bir degisken olarak belirleyen DSÖ, Omicron hakkinda klinik verilerin hala sinirli oldugunu aktararak, “Asilama ve önceden var olan bagisikliktan nasil etkilendigini anlamak için daha fazla veriye ihtiyaç var" ifadelerini kullandi.

DSÖ, "Omicron için bugüne kadar asi etkinligi veya etkililigi hakkinda hala sinirli veri var ve hakemli bir kanit yok" diye ekledi.

Omicron vakalarinin bu kadar hizli artmasi nedeniyle hastanelerin üstündeki baskinin artacagina dikkat çeken DSÖ, “Birlesik Krallik ve Güney Afrika’da hastaneye yatislar artmaya devam ediyor ve hizla artan vaka sayilari göz önüne alindiginda, birçok saglik sisteminin baski altina girmesi mümkün" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA