Çay Içmeye Doymuyor

Gümüshane’de yasayan 57 yasindaki Ömer Faruk Soydas bir oturusta 100 bardak çay içiyor. Insaatlarda çalistigi dönem ve askerlikten kalan aliskanligini sürdüren Soydas, muhabbet deminde olursa çay içmede sinir tanimadigini söyledi.

Çay Içmeye Doymuyor
Türkiye’de bir kültür ve yasam biçimi olan çay denilince Gümüshane’de akla Ömer Faruk Soydas geliyor. Dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çay içmede sinir tanimayan Soydas, yine dünyada kisi basina en çok çay tüketen ülke olan Türkiye’de en çok çay içen insanlardan birisi olarak biliniyor.

Merkeze bagli Yenice köyünde çiftçilik yapan Soydas’in en büyük tutkusu çay içmek. Evinde, köy konaginda ve hayvanlarini beklemek için gittigi dagda sürekli çay içen Soydas’in bu halini köydeki herkes artik normal karsiliyor.

Içtigi çaylari bardak olarak saymayan fakat demlik hesabi yapan Soydas, bugüne kadar 7,5 saat araliksiz çay içtigi günler oldugunu ve çayi yalnizca Erzurum sekeriyle kitlama seker kullanarak içtigini söyledi.



Köyde esiyle birlikte yasayan Soydas, insaatlarda çalistigi dönemler ve askerde çay ocaginda çalistigi dönemde edindigi bu aliskanligini hala sürdürdügünü belirtti.

Çay güzel olursa 100 bardagi buldugunu dile getiren Soydas, “Günün 24 saatinde benim için en önemli seylerden birisi çay. Çay güzel olursa 100 bardagi buldugum oluyor. Muhabbet arasinda saatlerde çay içtigimiz var. Ailem benim çay içmeme karismaz, çayimi demleyip önüme koyarlar ben kendim doldurur kendim içerim” dedi.

Basindan geçen ilginç hikayelerini anlatan Soydas, “Bir seferinde Nazliçayir köyüne maç izlemeye gittik. 4 demlik çay demledi, dedim besinciyi de demlersen içerim dedim. Bana kalkin gidin dedi.

Baska bir günde bir ramazanda amcamin evine teravihten çikip gittik. Çay içmeye basladik, ezan okundu oruca niyetlendik. Orada yatsi ile sabah ezani arasinda 7,5 saat boyunca durmadan çay içmisiz. Ezan okunmasa yine içmeye devam edecektik” diye konustu.

Köyde çay denilince kendisinin anildigini ifade eden Soydas, ise gitmesi için önündeki semaveri kaçiranlar bile oldugunu dile getiren Soydas, Erzurum kitlama sekeri kullandigini belirterek, “Bir Erzurum sekeri ile de 10 bardaga yakin çay içerim. Rekor olarak 100 bardak içtim, 80 su bardagi rekorum var, 7,5 saat rekorum var. Hiç çaya istahim yokken bir semaver çayini yalniz içtim. Bir bardak bir bardak baktim yine demlik bitmis” ifadelerini kullandi.

Köy muhtari Bayram Durdu ise kendisini bildi bileli Ömer Faruk Soydas’in çay içtigini belirterek sunlari söyledi: “O bizim abimiz. Ben onu bildim bileli çay içiyor. Sohbetler olunca 100 bardagi bile asiyor. Istedigi zaman içiyor. Hayvanlara bakma sirasi ondaydi gitti dagda semaveri yakti içti çaya yok demez, çayla bütünlesti” diye konustu.

Kaynak: İHA