Van 112 Rekor Çagri Karsiladi

Van’da acil çagrilarin tek numarada birlestigi 112 Acil Çagri Merkezi Müdürlügü bir yilda 1 milyon 720 bin çagri karsilarken, bunlarin sadece yüzde 15’i gerçek çikti.

Van 112 Rekor Çagri Karsiladi
Içisleri Bakanliginca Van’in merkez Edremit ilçesinde 2 Eylül 2020 tarihinde faaliyetlerine baslayan 112 Acil Çagri Merkezi Müdürlügü, açildigi günden bu yana ise toplam 2 milyon 400 bin çagriya karsilik verdi. Müdürlük, faaliyet verdigi günden bu yana karsiladigi çagri sayisiyla kentte bir rekora imza atti. 112 ambulansin yani sira, 155 polis ihbar, 110 itfaiye, 156 jandarma, 177 orman yangin gibi acil çagrilari da karsilayan merkez, korona virüs sürecinde de yogun mesai harcadi. Ilk zamanlarda merkeze düsen asilsiz çagri sayisi yüzde 98’lerdeyken, son dönemde bu çagri sayisi yüzde 85’e düstü.

“Gelen çagrilarin yüzde 85’i asilsiz çagri”

IHA muhabirine konusan Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, çagri merkezinde alinan çagrilarin sadece yüzde 15’inin vakaya dönüstügünü belirtti.

Vali Bilmez, “2020 yilinin Eylül ayinda çagri merkezimizi devreye alindi. Bugüne kadar çagri merkezimizde yaklasik 2 milyon 400 bin çagri alindi. 2021 yilinda ise bir milyon 720 bin çagri aldik. Ilk baslarda çagri merkezi devreye girince bizim gelen çagrilarin ancak yüzde 8’i vakaya dönüyordu. Bugün geldigimiz noktada artik gelen çagrilarin yüzde 15’i vakaya dönüsmektedir. Gelen çagrilarin yüzde 85’i ise maalesef asilsiz çagridir. Bu çagri merkezimizin de asil amaci ana karsilayicilar bos çagrilari elemektedir. Dolayisiyla saglik ve emniyet ekibi bos çagrilarla artik mesgul olmayacak” dedi.



“4 bin asilsiz çagri tespit ettik”

Çagri merkezinin açildigi günden bu yana 4 bin asilsiz çagri aldigini ifade eden Bilmez, “Çagri merkezimizin açildigi günden bu yana 4 bin asilsiz çagri tespit ettik ve bunlarin hakkinda savciliga suç duyurusunda bulunduk. Vatandasimizda çagri merkezini gittikçe daha saglikli kullanmaya basladi.

Su an bizim 112 Sihhi, 155 Polis Imdat, 156 Jandarma Imdat, 177 Orman Yangini, 122 AFAD, 110 itfaiye bunlar hepsi çagri merkezimizin bünyesindedir. Ilimizde bu yil Sahil Güvenlik Komutanligi kuruldu. Onlarin da botlari Van Gölü üzerinde görev yapmaktadir. Onunda çagri numarasi 158, önümüzde ki birkaç hafta içinde bunu da devreye alacagiz. Bu anlamda ciddi bir personel tasarrufu yapildi” diye konustu.



“Bos çagrilarla ugrasilmayacak”

Çagri merkezinin 7 gün 24 saat esasina göre çalistigini ve vatandaslardan gelen tüm çagrilara dönüs yapildigini söyleyen Bilmez, sözlerini söyle sürdürdü:

“Gelen çagrinin nereden geldigini yani Baskale’den arayip, Ercis’te ki bir olayi bildirme sansi yok. Kisinin Baskale ilçesinden aradigi hemen sistem üzerinden tespit ediliyor. Kurumlarimizin koordineli çalismasi konusunda da ciddi bir mesafe aldik. Vatandaslarimizin çagrilarina hizli bir sekilde müdahale edebilme imkani yakaladik. Bos çagrilari da ilk karsilayicilar eleyerek, ana birimlerin bos çagrilarla ugrasmasinin önüne geçildi. Çagri merkezimiz modern 7 gün 24 saat esasina göre çalismaktadir. Çagri merkezimizde vardiyali sisteme göre çalisilmaktadir. Bir gün çalisan bir sonra ki gün dinleniyor. Personel sikintimiz vardi, geçici personelle ilk basta 112 çagri merkezimizi hayata geçirdik ama sonradan Içisleri Bakanligimizin personel alimiyla su an her hangi bir personel sikintimiz yok. Tüm personellerimiz bu anlamda egitim almistir. Teknolojik cihazlarla donanimli olan çagri merkezimize ilimizde kazandiran ve emegi geçen herkese tesekkür ediyorum.”
Kaynak: İHA