Rusya Devlet Baskani Putin Ve Çin Devlet Baskani Si Görüstü

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Çin Devlet Baskani Si Cinping ile görüsme yapti.

Putin ve Si, video konferans yöntemiyle gerçeklesen ve 1 saatten fazla süren görüsmenin basina açik kisminda açiklamalarda bulundu.

Ikili iliskilere deginen Putin, bu iliskilerin 21. yüzyilda devletler arasi is birligi anlaminda "örnek" oldugunu belirtti.

Yeni tip koronovirüs (Kovid-19) salginina ragmen Çin tarafiyla sürekli temaslarda olduklarina dikkati çeken Putin, "Ülkelerimiz arasinda, iç islerine karismama ve birbirimizin çikarlarina saygi ve ortak siniri sonsuz baris ve iyi komsuluk kusagina dönüstürme kararligi gibi ilkelere dayali yeni bir is birligi modeli olusturuldu." dedi.

Putin, Rusya ve Çin arasindaki ticari iliskilerin de güçlendigini vurgulayarak "Bu yilin ocak-kasim döneminde ikili ticaret hacmi yüzde 31 artarak 123 milyar dolara ulasti. Böylece salgin öncesi 2019'un rekor rakamlarini kirdik. Anlastigimiz gibi, yakin zamanda 200 milyar dolar sinirini asacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

Nükleer enerji, sanayi ve yüksek teknoloji alaninda da ortak projeler hayata geçirmeye devam ettiklerini dile getiren Putin, sunlari kaydetti:

"Rusya ve Çin'in uluslararasi alanindaki eylemlerin yakin koordinasyonu ve dünyadaki güncel sorunlarin çözümüne yönelik sorumlu ortak yaklasimi, uluslararasi iliskilerde önemli istikrar unsuru haline gelmistir. Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Sanghay Isbirligi Örgütü (SIÖ) ve BRICS platformlarinda aktif sekilde birlikte çalisiyoruz. Uluslararasi hukuka dayali adil bir dünya düzeninin olusumuna katkida bulunuyoruz."

Çin'de düzenlenecek Kis Olimpiyat Oyunlari'nin açilis törenine davetinden dolayi Si'ye tesekkür eden Putin, Si ile tören öncesi görüsecegi bilgisini paylasti.

Putin, "Spor ve olimpiyat harekatinin siyasallastirilmasi girisimlerinin kabul edilmemesi dahil, uluslararasi spor alandaki is birligi ile ilgili konularda her zaman birbirimizi destekliyoruz. Kis Olimpiyat Oyunlari'nin da en üst seviyede yapilacagindan hiç süphem yok. Çin bunu yapmayi biliyor." ifadelerini kullandi.

- "Çin ve Rusya birbirini destekliyor"

Çin Devlet Baskani Si de dünyanin "büyük degisim" dönemine girdigini belirterek "Çin-Rus iliskileri, her türlü zorluktan geçerek hayatta kalabilme gücünü gösterdi ve yeniden nefes aldi." dedi.

Si, "Çin ve Rusya, hayati öneme sahip kendi ulusal haysiyet ve çikarlari ile ilgili konularda kararli sekilde birbirini destekliyor. Sizinle Çin-Rusya iliskilerinin basinda bulunuyor ve gündemin kilit maddelerinde çesitli sekilde yakin temaslari sürdürüyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA