Rusya Devlet Baskani Putin Ve Çin Devlet Baskani Jimping Subat'ta Bir Araya Gelecek

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Çin Devlet Baskani Xi Jinping, video konferans yoluyla yaptiklari görüsmede Subat ayinda Pekin’de bir araya gelme karari aldi.

Rusya Devlet Baskani Putin Ve Çin Devlet Baskani Jimping Subat'ta Bir Araya Gelecek
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Çin Devlet Baskani Xi Jinping, bugün video konferans yoluyla görüsme gerçeklestirdi. Yaklasik 1 saat süren görüsmede ikili iliskiler, bölgesel konular, korona virüs salginini degerlendiren liderler, önümüzdeki Subat ayinda da Pekin’de yüz yüze görüsme karari aldi. Putin, Subat’ta Pekin’deki Kis Olimpiyatlari açilisina katilacagini söyleyerek, daveti için Xi’ye tesekkür etti.

Rusya ile Çin arasindaki ticari iliskilere deginen Putin, "Bu yilin Ocak ve Kasim aylari arasinda ticaret hacmi yüzde 31 oraninda artarak 123 milyar dolara ulasti. Böylece pandemi öncesindeki 2019 rekorunu kirdik. Yakin gelecekte daha önce öngördügümüz gibi 200 milyar dolar hedefini asmayi amaçliyoruz. Nükleer enerji de dahil olmak üzere enerji sektöründe, sanayide ve yüksek teknolojiler alaninda bir dizi büyük ölçekli ortak proje yürütülüyor" seklinde konustu.

Rus korona virüs asilarinin Çin’de üretilmesiyle ilgili daha önce yapilan anlasmalara dikkat çeken Putin, "En basindan beri korona virüs salginina karsi ortak mücadelede güçlerimizi güvenilir bir sekilde birlestirdik. Çin, Sputnik V ve Sputnik Light asilarinin üretimi için uluslararasi merkez haline geldi. Alti Çinli üretici firma ile 150 milyon doz üretim kapasiteli sözlesmeler imzalandi" ifadelerini kullandi.

Çin ve Rusya’nin ortak dis politika izledigini belirten Putin, "Dis politika ve savunma birimleri araciligiyla sürekli temaslar sürdürülüyor. Rusya ve Çin’in dünya arenasindaki eylemlerinin yakin koordinasyonu ve dünyanin öncelikli sorunlarini çözmeye yönelik ortak yaklasimi uluslararasi iliskilerde önemli bir istikrar faktörü haline geldi. BM Güvenlik Konseyi platformunda, Sanghay Isbirligi Örgütü’nde, BRICS ortakliginda aktif olarak birlikte çalisiyoruz. Uluslararasi hukuka dayali adil bir dünya düzeninin olusmasina katkida bulunuyoruz" dedi.

Kaynak: İHA