RTÜK'ten 'Konusanlar' Programinin Katalogdan Çikarilmasi Karari

Üst Kurul toplantisinda, ihlaller nedeniyle Netflix, Halk TV ve FOX TV'ye de yaptirim uygulandi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) çok sayida agir küfür ve argo ifadelerin kullanildigi gerekçesiyle EXXEN'e idari para cezasi uygulanmasina, "Konusanlar" adli programin da katalogdan çikarilmasina (programin söz konusu bölümünün yayindan kaldirilmasi) karar verdi.

RTÜK'ten yapilan açiklamaya göre, üst kurul toplantisinda, dijital platformlarla bazi kanallarda yayimlanan ve sikayetlere konu olan programlara iliskin degerlendirme yapildi.

Bu kapsamda, EXXEN platformunda yayimlanan "Konusanlar" adli programda, aile ve fertlerinin de dahil edildigi, cinsiyetçi unsurlar içeren çok sayidaki küfür ve argo kelimenin ekranlara yansitilmasinin yayincilik ilkelerine aykiri oldugu karari verildi.

Kitle iletisim araçlarinda sikça duyulan argo/küfür kullaniminin zaman içerisinde bireyler tarafindan kaniksanabilecegi ve mesrulasabilecegi sonucuna varan Üst Kurul üyeleri, 6112 sayili Kanun'da yer alan hükümlerin ihlal edildigi gerekçesiyle EXXEN'e idari para cezasi ve katalogdan çikarma müeyyidesi uyguladi.

- Netflix, Halk TV ve FOX TV'ye ceza

Netflix'te yayimlanan Ispanyol yapimi bir filmi de ele alan RTÜK, söz konusu filmin escinselligin, ensest iliskilerin ve çiftler arasi es degistirmenin yogun olarak islendigi bir kurgu üzerine insa edildigi, bu durumun, toplumun manevi degerlerine ve genel ahlaka aykiri oldugu gerekçesiyle Netflix'e idari para cezasi ve katalogdan çikarma cezasi (söz konusu filmin platformdan kaldirilmasi) verdi.

FOX TV'de yayimlanan "Yasak Elma" dizisi hakkinda hazirlanan uzman raporun da görüsüldügü toplantida, yayinci kurulusa idari para cezasi verildi.

Halk TV'ye de "Açikça" ve "Iki Yorum" programlarindaki ihlaller nedeniyle idari para cezasi veren RTÜK, Tele 1'in "Demokrasi Arenasi" programina da yaptirim uyguladi.

RTÜK, "Bagaj Savaslari" isimli belgeselinde hiçbir önlem alinmadan sigara içme ve duman görüntülerinin ekrana getirildigi gerekçesiyle de yayinci DMAX'e idari para cezasi müeyyidesi uyguladi.
Kaynak: AA