Muzda 6 Çesit Tescillenecek

İçel Valisi Ali Ihsan Su, Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü tarafindan gelistirilerek tescile sunulan 6 yeni muz çesidinin verim, kalite ve kazanç anlaminda üreticilere büyük katki saglayacagini söyledi.

Muzda 6 Çesit Tescillenecek
Vali Su, Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsünde kalite ve verimi yüksek ’Alata Azmani’ cinsi muzun hasadini gerçeklestirdi.

Hasat sonrasinda konusan Su, enstitünün muz islah çalismalarinin 2006 yilindan bu yana araliksiz sürdürdügünü, Alata Azmani cinsi muzun 2019 yilinda tescil ettirildigini ve özel sektörün hizmetine sunuldugunu belirtti.

Vali Su, "Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitümüzde ’Alata Azmani’ cinsi muzumuzun hasadini baslatmis olduk. Tabi bu cins 2019’da enstitümüz tarafindan tescili yapildi. 2020 yilinda 2 milyon fide toprakla bulusturuldu. Verimi yüksek kaliteli bir muz. Çiftçilerimiz bu cinsten faydalanacaklar. Bu anlamda çiftçilerimize hayirli olsun. Iyi kazançlar diliyorum" dedi.

Enstitü tarafindan çalismalarin araliksiz sürdürüldügünü ifade eden Vali Su, "Yeni dönemde de yine degisik muzlarimizdan selekte edilen 6 çesit daha muz adayinin tescili yönünde çalismalari devam ediyor. Bunlar gerçeklestiginde soguga da dayanikli türler, bodur olan türler var. Sanayide kullanilabilecek hem cips üretiminde, kizartmalik olarak, hem yemeklik olarak kullanilabilecek türler var. Kisa sürede bunlarin tescilini alip vatandaslarimizin üretimi için onlarin hizmetine sunmus olacagiz" diye konustu.

Vali Su diger muz çesitlerinde yürütülen çalismalarla ilgili enstitü müdür Doç. Dr. Davut Keles’ten bilgiler aldi.
Kaynak: İHA