Libya Temsilciler Meclisi Heyeti TBMM'de

Libya Temsilciler Meclisi Baskan Vekili Fevzi elNuvayri: 'Libya bu krizi de asacaktir. Bu süreç içerisinde Libya halki da yaninda duran arkadaslarini, dostlarini asla unutmayacaktir' TürkiyeLibya Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani Ahmet Yildiz: 'Dostluk grubuna üye tüm partilerin milletvekillerinin beklentisi, Libya'nin basarisi, normallesmesi ve Türkiye ile iliskilerinin gelismesi yönündedir'

Türkiye-Libya Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani ve AK Parti Denizli Milletvekili Ahmet Yildiz, Libya Temsilciler Meclisi Baskan Vekili Fevzi el-Nuvayri ve beraberindeki heyet ile görüstü.

Meclis'te gerçeklesen görüsmede konusan Yildiz, heyetin, Libya'da yogun seçim gündemi olmasina ragmen davetlerini kabul etmesinden dolayi tesekkürlerini illetti.

Heyetten edinecekleri bilgiler dogrultusunda görev aldiklari ilgili uluslararasi komisyonlarda Libya'ya yardimci olmaya, iliskileri gelistirmeye ve gerekirse Libya'yi savunmaya gayret göstereceklerini belirten Yildiz, sunlari kaydetti:

"Libya konusunda dostluk grubuna üye tüm partilerin milletvekillerinin beklentisi, Libya'nin basarisi, normallesmesi ve Türkiye ile iliskilerinin gelismesi yönündedir. Yakin zamanda alikonulan bazi vatandaslarimiz serbest kaldilar ve Türkiye'ye geri döndüler. Bu bizi ve halkimizi bir bütün olarak mutlu etti. Bu tür tatsiz olaylar insallah tekrarlanmaz.

Öte yandan Türk Hava Yollari'ndan (THY) uzman bir teknik ekip incelemelerde bulundu ve hazirladiklari raporu Libya makamlarina verdi. Bu raporda uçuslarin baslamasi için gerekli teknik ve güvenlik kosullari bulunuyor. Heyetiniz, Türkiye ziyareti sonrasinda bu kosullarin gerçeklesmesi yönünde yardimci olursa seviniriz."

Yildiz, Libya'da siyasi anlasmadan sonra yapilmasi gereken seçimlerin geciktigini ve belirsiz bir ortamin oldugunu ifade etti.

- "Libya, uluslararasi çekismelerin yasandigi bir arena haline gelmistir"

Libya Temsilciler Meclisi Baskan Vekili Fevzi el-Nuvayri, Libya halki adina Türkiye'de bulunmaktan memnun olduklarini söyledi.

Türkiye-Libya iliskilerinin saglam temellere dayandigini, amaçlarinin bu iliskileri güçlü bir sekilde muhafaza etmek oldugunu dile getiren Nuvayri, sözlerini söyle sürdürdü:

"Parlamentomuzun, baskanlik düzeyinde Türkiye'ye yaptigi ilk resmi ziyarettir. Sabah Anitkabir'i ziyaret etme sansi yakaladik. Bizler bu ziyarete büyük önem addetmekteyiz. Heyetimiz, Libya'da son seçimle olusmus bir yapidir. Parlamentomuz ayni zamanda Libya halkini temsil eden en mesru kurumdur. Tüm cografi bölgeleri de temsil etmektedir. Türkiye'deki parlamento içerisinde temsil yetkisi olan partilerin konulara bakis açilari farkli olabilir, degisik görüslere sahip olabilirler, bunlar tamamen zit görüsler de olabilir, ama Libya konusunda tüm partilerin hemfikir oldugunu gördük.

Bu da Türkiye ile Libya arasindaki tarihi iliskilerin ne kadar saglam ve derin oldugunu göstermektedir. Iliskilerimizin son dönem içerisinde bir sekteye, kopukluga ugradigini görmekteyiz. Bunun kaynagi süphesiz Libya halki degildir, dis kaynakli nedenlerden dolayi bu vuku bulmustur. Libya, uluslararasi çekismelerin yasandigi bir arena haline gelmistir. Ancak halkin iradesiyle ve dostlarimizin da bize destegiyle süphesiz Libya bu krizi de asacaktir. Bu süreç içerisinde Libya halki da yaninda duran arkadaslarini, dostlarini asla unutmayacaktir."

Kaynak: AA