Korona Virüs Anne Sütüne Bulasmaz

Ulusal Bebek Dostu Hastane Denetçisi ve Doguma Hazirlik Egitmeni Sultan Torun, her ne sartta olursa olsun anne sütüne güvenilmesi gerektigini belirterek, "Dünya Saglik Örgütü tarafindan yapilan arastirmalarda; Korona virüsün anne sütünde tespit edilmedi” dedi.

Korona Virüs Anne Sütüne Bulasmaz


Eskisehir Sehir Hastanesi’nde ebelik yapan Sultan Torun, Korona virüs sürecinde; dogum öncesi ve sonrasi yapilmasi gerekenlerden bahsetti. Anne sütünün de önemini özellikle vurgulan Torun, gebelik sürecinde tüm insanligin en az asgari düzeyde bilmesi gereken detaylari anlatti.

“KORONA VIRÜS TESTI POZITIF OLAN BIR ANNE, BEBEGINI EMZIREBILIR”

Torun, Dünya Saglik Örgütü tarafindan yapilan arastirmalarda; Korona virüsün anne sütünde tespit edilmedigini belirtti.

Korona süphesi olan veya testi pozitif çikmis logusa annenin yapmasi gerekenleri anlatan Sultan Torun, “Korona, damlacik yoluyla bulasan öksürük ya da sekresyonlarin bulastigi alanlara temas edilmesi sonucunda bulasan bir hastaliktir. Bu durumda el hijyeni çok önemlidir. Emzirme aninda, virüse yakalanma süphesi veya temasli olan bir annenin, maske takmasi ya da el hijyenine özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Eger pozitif olmasina ragmen genel sagligi yerindeyse de maske, önlük, eldiven ve dezenfekte kurallarina uyarak emzirmeye devam etmelidir. Diger durumlarda emzirmenin saglanmasi için anne sütü sagilarak bebege verilmelidir. Anne sütünün sagilmasinda yine dezenfekte kurallari çerçevesinde olmalidir. Logusalik, çok hassas bir süreçtir. Ev izolasyonu, ziyaret yasagi, hijyen kurallari mutlaka ama mutlaka özen gösterilmelidir” diye altini çizdi.

“ANNE SÜTÜ ALAN BEBEKLER DAHA ZEKI OLUR”

"Anne sütünde, bebegi kanserden koruyan faktörler vardir, bir annenin bebegine verebilecegi en degerli hediyesi anne sütüdür" diyen Torun, “Anne sütü, bebek ve anne arasindaki sevgi bagini güçlendirir ve bebek için en idealidir. Çünkü her zaman hazir ve bedavadir. Isitma ve tasima gibi dertleri de yoktur. Anne sütü alan bebekler, daha zeki olur ve ayni sekilde; agiz ve dis sagligi problemleri, konusma zorluklari, lenf kanseri, kansizlik, seker hastaligi ve dis çürüklükleri gibi sorunlari azaltir” diye belirtti.



“HER SEYDEN ÖNCE ANNE ADAYI KENDINE GÜVENMELIDIR”

Anne ve baba adaylarinin doguma hazirlik sürecinde; dogum öncesi, dogum ani ve dogum sonrasini kapsayan bir egitime ihtiyaci oldugunu söyleyen Ebe Torun, sunlari anlatti;

“Daha önce hiç anne ve baba olmamis çiftler için daha fazla önem arz etse de bu süreçte tüm insanlik bilinçlenmelidir. Maalesef toplumumuzda dogum ile ilgili kulaktan dolma, çok yanlis bilgiler yer aliyor ve izlenmesi gereken en dogru yol ise; dogum hazirligi hakkinda profesyonel saglik çalisanlardan, uzmanlardan ve ebelerden destek alinmalidir. Bunlara ilaveten; hastaneler, gebe okullari, anne-çocuk sagligi merkezleri ve aile hekimligi bu konularda gerekli tüm detaylari halka anlatiyorlar. Biliyoruz ki; bilinmeyen her sey korku nedenidir fakat anne adaylari için söyleyecegim en önemli sey; anne adayinin önce kendine sonrasinda bebegine, esine ve ekibe güvenmelidir.”

Kaynak: İHA