Kansere Karsi Asi

Acibadem Kayseri Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Tugçe Demir, rahim agzi kanserinin asi ile önlenebilir tek kanser türü olduguna dikkat çekerek, “HPV’ye bagli kanserlerin önlenmesi için 9-14 yas araligindaki çocuklara asi yaptirilmasini öneriyoruz” dedi.

Kansere Karsi Asi
Human Popilloma Virüs’ün (HPV) cinsel yollarla bulasan bir virüs oldugunu söyleyen Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Tugçe Demir, “HPV virüsü, kadin genital enfeksiyonlari arasinda sik görülen virüslerden bir tanesidir. 200 farkli türde de HPV virüsü bulunmaktadir. Bunlardan yaklasik 20 tane farkli türü ise genital enfeksiyona neden olmaktadir. Her yil dünyada yaklasik 250 bin kisi HPV’nin yol açtigi rahim agzi kanseri nedeniyle hayatini kaybetmektedir. Bu virüsün bulasma yolu, cinsel iliskidir. Oral ya da anal yolla enfekte bir genital bölgeye temas sonrasinda görülmektedir. Prezervatiflerin HPV virüsünü koruduguna dair kanitlar mevcut olsa da cilt tamamen kapanmadigi için yine de virüsün bulasmasi söz konusu olabiliyor. Bulastiktan sonra zaman içinde sinsice ilerleyerek kansere neden olabiliyor. Oysa asi ile korunabildigimiz tek kanser türü, rahim agzi kanseridir. O yüzden amacimiz hiç bulasmadan önce asi ile önlem almak istiyoruz. Eger bir hastamiz HPV virüsü ile tanismamissa biz asi yolu ile rahim agzi kanserine yol açabilen en yüksek riskli olan özellikle 16-18 tipine karsi yüzde 100 oraninda koruyabiliriz. Asi olduktan sonra bulasan virüslerin enfeksiyon olusturmasini engelleyebiliyoruz. Çünkü HPV asilari ile virüsün, vücudun tarafindan taninmasi saglaniyor. Vücut mikrobu tanidiktan sonra tekrar ayni mikropla karsilastiginda daha önce olusan antikor yaniti ile hastaligin olusmasini engellemis oluyor” dedi.

Demir, 9-14 yas araligindaki çocuklara cinsiyet fark etmeksizin asinin uygulanmasini önerdiklerini söyleyerek, “Su anda Saglik Bakanligi’nin asi takviminde HPV asisi bulunmuyor ama kiz ya da erkek fark etmeksizin 9-14 yas araligindaki çocuklara asi yapilmasin öneriyoruz. Ayrica cinsel olarak aktif olmayan ya da yeni evlenmis kadinlarimizin da mutlaka 21 yasindan sonra HPV asisi yaptirmasini öneriyoruz. Özellikle vücudun HPV virüsü ile tanismadan önce HPV asisi yaptirmalarini öneriyoruz. Ilerleyen yillarda zaten asi takvimine girilmesi ile bu asinin yayginlasacagini belirtti.

HPV’ye bagli kanserlerin önüne geçmek için asi olmayi ihmal etmemeleri gerektigini söyleyen Tugçe Demir, sözlerine su sekilde devam etti:

“Gebelikte asiyi önermiyoruz ama gebe birisi asi olduktan sonra gebe oldugunu ögrenirse gebeligi sonlandirmasi için bir neden bulunmuyor. Asi her iki cinse de güvenle yapilabiliyor. Asilarin korudugu HPV türlerine göre 2’i, 3’lü formlari var. Eger ki 2’li asi yapilacaksa ilk doz yapildiktan 6 ay sonra 2. dozu yaptiriyoruz. Asinin koruyuculugunun 2. dozdan sonra basladigi tespit edilmis. 3’lü dozlar ise 0-2-6. aylarda yapiliyor.

HPV asisinin diger asilardan farkli olarak ekstra bir yan etkisi yok. Uygulama bölgesinde belki hafif sislik, agri ve ya hassasiyet olusturabilir. Onun disinda zararsiz ve oldukça güvenilir bir asi. Bir hekim olarak ve bir kadin olarak; kadinlarimizin 21 yasindan itibaren, çocuklarimizin da 9 yasindan itibaren ben HPV asilari ile asilanmasini öneriyorum. Böylece rahim agzi kanserinin olusmasinin önüne geçebiliriz. Asilanmanin yaygin oldugu ülkelerde, rahim agzi kanseri görülme sikliginin giderek azaldigini biliyoruz”.
Kaynak: İHA