Istanbul'da Mesleki Egitim Seferberligi

Istanbul Il Milli Egitim Müdürlügü, egitimini farkli sebeplerden dolayi tamamlayamamis ögrencilerin, mesleki egitim programlarinda egitimlerini tamamlayabilmeleri için yogun kapsamli çalisma baslatti.

Istanbul'da Mesleki Egitim Seferberligi
Istanbul Il Milli Egitim Müdürlügü, okul terki yasayan ögrencilerin mesleki egitim programlarinda egitimlerini tamamlamalari için çalisma baslatti. Baslatilan çalismayla, egitimini farkli sebeplerden dolayi tamamlayamamis ögrencilerin bu program sayesinde egitimlerini tamamlayip belgelerini alabilmesi hedefleniyor.

Sektörün istedigi nitelikli is gücü yetistirilmesi ve istihdamin artirilmasi amaciyla Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Kültür ve Turizm Bakanligi, Istanbul Ticaret Odasi ve Istanbul sanayi Odasi gibi kurum ve kuruluslarla çok yönlü is birliklerini ortaya koyan protokoller imzalandi. Imzalanan protokoller sonucunda hem is gücüne katilim hem de sektörün bekledigi nitelikteki insan kalitesine katki saglamak amaciyla Istanbul’da faaliyet gösteren 36 mesleki egitim merkezine ek olarak mesleki ve teknik okullarin bünyesine mesleki egitim merkezi programi açarak sürece hiz kazandirilmaya çalisildi.

Konuyla ilgili bir dizi görüsmeler yapan Istanbul Il Milli Egitim Müdürü Levent Yazici, yaptigi açiklamada, gerek genç issizligin azaltilmasi, gerekse sektörün talep ettigi ara eleman ihtiyacinin karsilanmasinin oldukça önemli oldugunu belirtti.

Istanbul’da farkli sebeplerden dolayi okul terki yasayan, egitimlerini tamamlayamayan ögrenciler için söz konusu programin büyük bir firsat oldugunun altini çizen Yazici, “36 mesleki egitim merkezinin yaninda 278 mesleki ve teknik Anadolu lisesi bünyesinde de bu programlar uygulanmaya baslanarak toplamda bu sayi 314’e ulasti. Mesleki egitim merkezlerimizde 33 alan ve 181 meslek dalinda egitim verilmekte. Bu oldukça genis bir yelpaze olusturmakta. Egitim terki yasayan ögrencilerimiz ilgili alan ve dallarda bu program ile egitimlerini tamamlayabilecekler” dedi.

Yürütülen çalismalar baglaminda Istanbul’da genis katilimli bilgilendirme ve tanitim toplantilari yapildi. Istanbul Il Milli Egitim Müdürü Levent Yazici’nin baskanliginda, Bagcilar Edip Iplik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Zeytinburnu Istanbul Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi ve Kadiköy Anadolu Imam Hatip Lisesinde 3 oturumda gerçeklestirilen toplantilara Il Milli Egitim Müdür Yardimcisi Zekine Dayioglu, 39 ilçe milli egitim müdürü, ilçe milli egitim mesleki egitimden sorumlu sube müdürleri, 340 mesleki ve teknik egitim okul/kurum müdürü ve ilimizdeki tüm rehberlik arastirma merkezi müdürleri katildi.

Geleneksel çiraklik, kalfalik ve ustalik egitimlerinin de verildigi yerler olan mesleki egitim merkezlerinin hemen herkes tarafindan ulasilabilir olmasinin esas alindiginin belirtildigi toplantida, okulda sürekli devamsizlik, akademik basarisizlik gibi sebeplerden ötürü egitimlerini tamamlayamamis olanlara yönelik bir farkindalik olusturularak bu programa ögrenci kazandirilmasi konusu belirtildi. Bu sayede ögrencilerin egitim sistemi içerisinde kalarak egitime katilim oraninin yükseltilmesi, nitelikli isgücüne katilim ve istihdam artisi saglanacagi vurgulandi.
Kaynak: İHA