Borsa Günü Yükselisle Tamamladi

Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,21 kazançla 2.162,26 puandan tamamlayarak tüm zamanlarin en yüksek kapanisini yapti.

BIST 100 endeksi, önceki kapanisa göre 4,52 puan artarken, toplam islem hacmi 51,8 milyar lira seviyesinde gerçeklesti.

Bankacilik endeksi yüzde 1,25 ve holding endeksi yüzde 0,32 deger kaybetti. Sektör endeksleri arasinda en fazla kazandiran yüzde 2,97 ulastirma, en çok gerileyen ise yüzde 3,74 ile spor oldu.

BIST 100 endeksi, gördügü en yüksek seviye rekorunu 2.195,07 puana, kapanis rekorunu da 2.162,26 puana tasidi.

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda ortaya çikan Omicron varyantinin yarattigi belirsizlikler ve bugün açiklanacak ABD Merkez Bankasi (Fed) para politikasi kararlari öncesinde dünya borsalarinda karisik bir seyir izlendigini ifade ederek, yurt içi pay piyasalarinin pozitif ayrismasini sürdürdügünü kaydetti.

Fed'in faiz oranlarinda bir degisiklige gitmesinin beklenmedigini ancak yaklasik 40 yilin en yüksek seviyesine ulasan enflasyon ve rekor seviyedeki üretici fiyatlari karsisinda Banka'nin geçen ay açikladigi tahvil alimlarinin azaltilmasini hizlandirabilecegini belirten analistler, karar sonrasi Fed Baskani Jerome Powell'in "sahin" tutumunu sürdürüp sürdürmeyecegi ve 2022 faiz patikasina dair verecegi mesajlarin kritik olacagini vurguladi.

Yarin yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) Para Politikasi Kurulu toplantisinda açiklayacagi faiz karari, yurt disinda ise Avrupa Merkez Bankasi ve Ingiltere Merkez Bankasi faiz kararlari basta olmak üzere yogun veri gündeminin takip edilecegini bildiren analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 2.200 ve 2,250 puanin direnç, 2.030 seviyesinin destek konumunda bulundugunu kaydetti.

TCMB Para Politikasi Kurulu toplantisina iliskin AA Finans'in beklenti anketine katilan ekonomistlerin tamami, bir hafta vadeli repo ihale faiz oraninin (politika faizi) 100 baz puan indirilerek yüzde 14'e çekilecegini tahmin ediyor.

Kaynak: AA