Bilim Kurulu Toplantisi Sonrasi Bakan Koca'dan Önemli Açiklamalar

Saglik Bakani Fahrettin Koca, “Avrupa’da görülen günlük vaka sayisi artislarinin ülkemizde görülmemesi için belirlenen asi takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaslarimiz için hatirlatma dozunun uygulanmasina karar verilmistir” dedi.

Bilim Kurulu Toplantisi Sonrasi Bakan Koca'dan Önemli Açiklamalar


Koronavirüs Bilim Kurulu, Saglik Bakani Fahrettin Koca baskanliginda video konferans yöntemiyle toplandi. Bilim Kurulunun gündemini, Omicron varyanti, asi programi ve salginin seyri olusturdu. Bakan Koca, toplanti sonrasinda alinan kararlari, yaptigi yazili açiklama ile duyurdu. Koca, Bilim Kurulunda alinan kararlari ise su sekilde siraladi:

“1. Bilim Kurulumuz Omicron varyantinin ülkemizdeki etkilerini degerlendirmistir. Yeni varyant, virüsün daha kolay bulasir hale gelmesine sebep olmustur. Kolay bulasmasinin yaninda hasta etme gücünde belirlenmis olumsuz bir durum rapor edilmemistir. Bu açidan Omicron varyanti için tedirgin edici bir durum söz konusu degildir.

2. Omicron varyantinin baskin olmasina karsi alinabilecek tedbirler arasinda öne çikan asi ile koruma kalkaninin güçlendirilmesidir. Asilarin varyantlara karsi etkisi ile ilgili yeni çikan kanitlar degerlendirilmeye alinmistir. Ülkemizde görünen günlük vaka sayilarinda ani artis olmamasi asilama programinin basarisinin bir göstergesidir. Hatirlatma dozlarini en erken uygulamaya baslayan ülkelerden biri olmamizin avantajini yasiyoruz. Asilarin yeni varyantlara karsi etkisini artirabilmek için hatirlatma dozlarinin etkisi son derece önemlidir. Avrupa’da görülen günlük vaka sayisi artislarinin ülkemizde görülmemesi için belirlenen asi takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaslarimiz için hatirlatma dozunun uygulanmasina karar verilmistir.

3. Daha önce ister inaktif ister mRNA asisi ile asilanmis olsun tüm vatandaslarimiz belirlenmis asi takviminin üzerinden 3 aydan uzun süre geçmisse diledikleri asi türü ile hatirlatma dozu asisi olabileceklerdir.

4. Omicron varyanti sebebiyle Referans laboratuvarlarimizda gen sekanslama çalismalari devam etmektedir. Avrupa’da yasanan örnek ve varyantin hizla bulasmasi sebebiyle ülkemizde de varyantin baskin hale gelmesi yakin gelecekte gerçeklesebilecektir. Bu duruma karsi hazirlikli olmak için hatirlatma dozu asilarinin yapilmasi Bilim Kurulumuzca tavsiye edilmektedir.

5. Tehdit mutasyona ugrasa da tedbirlerimiz geçerliligini sürdürmektedir. Virüse karsi tedbir elden birakilmamalidir. Bireysel hayat ile toplumsal hayati tedbirlerle bir arada sürdürmek mümkün. Bunu bugüne kadar basardik, bundan sonra da basaracagiz.”

(Utku Simsek/IHA)
Kaynak: İHA