AB, Dijital Platformlara Kati Kurallar Getirecek

Avrupa Parlamentosu (AP), büyük dijital platformlara kati kurallar getirilmesini ve bunlara uyulmamasi halinde cirolarinin yüzde 20’sine varan yüksek para cezasi uygulanmasini talep etti.

Strazburg'da bir araya gelen AP Genel Kurul oturumunda, dijital platformlarin faaliyetlerinde degisikliklere neden olacak "Dijital Pazar Yasasi" teklifi görüsüldü.

AP milletvekilleri, büyük platformlarin adil olmayan uygulamalarina son vermek üzere hazirlanan yasa tasarisinin AB Konseyi ile müzakere edilmesini içeren yetki belgesini 642 "Evet", 28 "Hayir" ve 46 "Çekimser" oyla kabul etti.

Yetki belgesine göre, dijital piyasalarda önemli konumda bulunan arama motorlari, sosyal paylasim siteleri veya internet hizmetleri sunan platformlar belirlenecek.

Avrupa'da faaliyet gösteren, yillik cirosu 8 milyar avronun üzerinde olan, piyasa degeri 80 milyar avroyu geçen, en az 3 AB ülkesinde hizmet sunan, aylik 45 milyondan fazla kullaniciya ulasan veya 10 binden fazla ticari isletmenin kullandigi büyük platformlar "esik bekçisi" olarak adlandirilacak ve Dijital Pazar Yasasi kapsamina girecek.

Söz konusu teknoloji sirketleri ve dijital platformlar daha kati kurallara tabi tutulacak ve sektörlerinde haksiz rekabet etmeleri engellenecek.

Bu platformlarin gelecekte kendilerine rakip olabilecek firmalari satin almalari da sinirlandirilacak.

Platformlarin, belirlenen piyasa kurallarina uymamalari halinde bazi faaliyetleri durdurulabilecek.

Esik bekçisi konumundaki firmalarin kurallari ihlal etmeleri durumunda küresel cirolarinin yüzde 4'ü ile yüzde 20'si arasinda para cezasi uygulanabilecek.

Bu asamadan sonra söz konusu yasanin yürürlüge girmesi için AP ile AB Konseyi arasinda müzakereler yürütülecek.

Kaynak: AA