Varyant Taramalari Referans Laboratuvarlarda Devam Ediyor
Covid-19 pandemisinde olusan varyantlar ve özellikle son dönemde gündemde olan Omicron varyanti, tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de yakindan takip ediliyor. Saglik Bakanligi Halk Sagligi Genel Müdürlügü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarlarinda varyantlarin tespitine yönelik sekans analizleri yapilarak uluslararasi platformlarla paylasiliyor.

Konu ile ilgili açiklamalarda bulunan Viroloji Laboratuvari Sorumlusu Prof. Dr. Gülay Korukluoglu, virüslerde olusan mutasyonlarin ileri moleküler analizlerle izlenmesinin önemine vurgu yaparak Saglik Bakanliginin bu konuda basarili çalismalara imza attigini söyledi.
Alfa mutasyonunun ilk çiktigi Aralik 2020 tarihinden itibaren dünyada ilk kez ülkemizde uygulanan bir genomik surveyans modeliyle nokta mutasyon tarandigini söyleyen Korukluoglu, “Zaman içinde virüsün izlenmesi gereken varyantlarina yönelik tarama testlerini sürekli güncellenerek rutin olarak tüm ülke laboratuvarlarinda kullaniyoruz. Su anda da ayni sekilde Omicron varyantina yönelik bir tarama programi baslatildi” seklinde konustu.
