WTA, Çin'deki Tenis Turnuvalarini Askiya Aldi

Kadinlar Tenis Birligi (WTA), ülkesinin eski basbakan yardimcisi Zhang Gaoli tarafindan cinsel tacize ugradigini öne süren Çinli tenisçi Peng Shuai hakkindaki endiseleri nedeniyle Çin'deki turnuvalari durdurdugunu açikladi.

Üst yönetici Steve Simon, WTA'nin internet sitesinde yayimlanan açiklamasinda, "Peng'in nerede oldugunu biliyoruz ancak özgür ve güvende olup olmadigi, sansüre ya da zorlamaya maruz kalip kalmadigina dair ciddi süphelerim var. WTA yapilmasi gerekenler konusunda basindan beri netti. Peng Shuai'nin cinsel saldiri suçlamasiyla ilgili sansür olmaksizin tam ve seffaf bir sorusturma için çagrimizi yineliyoruz." ifadelerini kullandi.

Çiftlerde 2013 Wimbledon ile 2014 Fransa Açik sampiyonlugu bulunan Peng'in iddiasinin hasiralti edilmesinden endiselendiklerini belirten Simon, sunlari kaydetti:

"Sonuç olarak Hong Kong da dahil Çin'deki tüm WTA turnuvalari, ikinci bir açiklamaya kadar askiya alinmistir. Sporcularimizdan, Peng Shuai'nin özgürce iletisim kurmasina izin verilmedigini ve baski altinda oldugunu düsündügümüz bir yerde yarismalarini nasil isteyebilirim. Çin istedigimiz adimlari atmadigi sürece orada etkinlikler düzenleyerek oyuncularimiz ve çalisanlarimizi riske atamayiz.”

Çin'deki sosyal medya platformu Weibo üzerinden Zhang Gaoli tarafindan üç yil önce cinsel iliskiye zorlandigini paylasmasi sonrasi 35 yasindaki Peng'den, 3 hafta haber alinamamisti. Çin devlet televizyonu ve gazetesinin Twitter üzerinden görüntülerini yayinladigi Peng, Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) Baskani Thomas Bach'la da görüntülü görüsme gerçeklestirmisti.

Kaynak: AA