VIOP'ta Endeks Kontrati Güne Artisla Basladi

Borsa Istanbul Vadeli Islem ve Opsiyon Piyasasi'nda (VIOP) aralik vadeli BIST 30 endeksine dayali kontrat, güne yükselisle baslamasinin ardindan 1.992 puanda dengelendi.

Aralik vadeli endeks kontrati, açilista en yüksek 1.994,25 puani görmesinin ardindan, önceki normal seans kapanisinin yüzde 0,9 üzerinde 1.992,00 seviyesinden islem görüyor.

Dün satis agirlikli bir seyir izleyen endeks kontrati, normal seansi önceki kapanisin yüzde 0,6 altinda 1.973,75 puandan tamamladi. Endeks kontrati aksam seansinda da gerilemeye devam ederek 1.967,00 puana indi.

ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell dün, daha yüksek enflasyon riskinin arttigini düsündügünü kaydederek, enflasyonun "geçici" oldugu degerlendirmesinin bir kenara birakilmasi zamaninin geldigini belirtti.

Ekonominin çok güçlü ve enflasyonist baskilarin yüksek oldugunu ifade eden Powell, kasim toplantisinda açikladiklari varlik alimlarinin azaltilmasini belki birkaç ay önce tamamlamayi düsünmenin uygun olabilecegini, Fed'in aralik ayi toplantisinda bunu tartisacaklarini söyledi.

Powell'in açiklamalari sonrasi dün risk istahi azalsa da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Omicron varyantina iliskin olumlu haber akisi ve Asya'da beklentileri karsilayan makro ekonomik veriler sonrasi pay piyasalari yeni güne pozitif basladi.

Analistler, bugün küresel çapta imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin yani sira ABD'de ADP özel sektör istihdami ve Fed'in Bej Kitap Raporu'nun takip edilecegini bildirdi.

Bugün ayrica ABD'de Fed Baskani Powell ve Hazine Bakani Janet Yellen'in Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacagi degerlendirmelerin de yatirimcilarin odaginda yer aldigini kaydeden analistler, teknik açidan endeks kontratinda 2.000 ve 2.030 seviyelerinin direnç, 1.960 puanin destek olarak öne çiktigini ifade etti.

Kaynak: AA