Tarladan Sofraya Patates

Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden olan Nevsehir-Nigde, Kayseri ve Sivas bölgesindeki üreticiler, ürünlerini Nevsehir’deki Dogal Soguk Hava Depolarinda sakliyor.

Tarladan Sofraya Patates
Nevsehir’in Merkez ilçeye bagli Çat kasabasi ve Kavak Kasabasi ile Ürgüp ilçesine Bagli Ortahisar Kasabasi basta olmak üzere bölgede irili ufakli yaklasik 300 dogal soguk hava deposu bulunuyor. Bölgede bulunan soguk hava depolarinin kapasitesi yaklasik olarak 2 milyon 500 bin tona ulasti. Nevsehir, Nigde, Kayseri ve Sivas bölgesinde Ekim ayinda hasadi yapilan patatesler Nevsehir’deki dogal soguk hava depolarina sevk ediliyor. Depolara getirilen patatesler nakliye islemi tamamlandiktan sonra, boylama islemine tabi tutularak boylarina göre ayristiriliyor. Boylama isleminden sonra ebatlarina göre tohumluk ve sofralik olarak ayrilan patatesler, talebe göre iç ve dis piyasaya sevk ediliyor.

Nevsehir ve Sivas bölgesi, Türkiye’nin tohumluk patates üretiminde ön siralarda yer aldigini belirten Patates Üreticisi Asim Tasçi “Nevsehir, Sivas ve Nigde bölgesinde hasadi yapilan patatesler Nevsehir bölgesindeki dogal soguk hava depolarina gelir. Burada islenir, ebatlanir ve ekime gönderilir. Tohum üstlerini iç ve dis piyasada tüketime sunuyoruz. Gördügünüz makine patates ebatlama makinasi. Patateslerimizi istedigimiz ebatlarda boylama yapiyoruz. Tohum boylari tekrar tarlaya ekilmek üzere, diger boylarda piyasaya gida maddesi olarak sevk ediyoruz. Su an bulundugumuz bölgede yaklasik 80 - 90 bin ton kapasiteli depolarimiz bulunuyor. Hasadi yapildiktan sonra depoya gelen patatesler yaklasik 6 ay burada muhafaza ediliyor ”dedi.

Bölge patateslerinin yurt disi piyasada da ragbet gördügünü söyleyen Tasçi “Dubai, Suriye, Irak ve belirli dönemlerde de Rusya’ya ihracatimiz var” dedi

Kasim ve aralik aylarinda tohumluk patatesler özellikle yazlik patates ekimi için Adana ve Hatay bölgesine sevk ediliyor.
Kaynak: İHA