Gümüs Altin Çagini Yasiyor

Son 2 ayda altin fiyatinda yasanan artisin ardindan gümüs de altin çagini yasiyor. Vatandaslarin gösterdigi yogun ilgiden memnun olan gümüs satanlar, yakin zamanda dügünlerde altin yerine gümüs kullanilacagini belirterek, küçük yatirimci için gümüsün bulunmaz bir nimet haline dönüstügünü söyledi.

Gümüs Altin Çagini Yasiyor
Son 2 ayda grami 550 TL’den 750 TL’ye kadar artan altin, dügün yapmak isteyen ya da yatirim yapmak isteyen vatandaslari gümüse yöneltti. Yasanan ilgiden dolayi memnun olan gümüsçüler ise yakin zamanda dügünlerde taki olarak altin yerine gümüs kullanilacagini ve küçük yatirimci için gümüsün uzun vadede çok karli bir yatirim araci oldugunu dile getirdi.

“Gümüs, küçük yatirimci için bulunmaz bir nimet”

15 yildir gümüsçülük yapan Ahmet Çarkçi, gümüsün küçük yatirimci için bulunmaz bir nimet oldugunu belirterek, "Gümüsteki degisiklik aslinda altindan daha fazla. Gümüs pandeminin ilk basladigi dönemlerde 2 lira 40 kurus civarlarindaydi suan yaklasik 10 TL’yi buldu. Gümüs, son 2 yilda yüzde 200 ila 250 civarinda artis yasadi. Altin ise sadece son 1 aydir yükselis trendinde. Bir ay öncesine kadar gümüsün yüzde 200 ila 250 civarinda artisi varken altinin ise yüzde 35’lerdeydi. Gümüs, küçük yatirimci için bulunmaz bir nimettir. Eger yatirim yapmayi düsünüyorsaniz islenmemis, külçe dedigimiz gümüs alip yatirim yapabilirsiniz. Küçük rakamlarla 250 gram, 500 gram ya da 1 ila 2 kilogram gümüs alarak ileriye dönük yatirim saglayabilirsiniz” dedi.



"Dügünlerde çeyrek altin yerine gümüs külçe hediye edilecek"

Dügünlerde insanlarin taki olarak altin yerine gümüs aldigini ve bu durumun yakin zamanda yayginlasacagini söyleyen Çarkçi, “Geçmis dönemlerde insanlar altin alyans takarken suanda gümüs alyans takmaya basladi.

Bu alyansa döndüyse ilerleyen dönemlerde bilezik, kolye gibi ürünlerinde gümüs olarak dügünlerde kullanilacagini gösteriyor. Ilerleyen dönemlerde dügünlerde taki olarak gümüs takilabilir ve takilacaktir. Insanlarin artik altin almaya gücü yetmiyor. Bir çeyrek altin suan bin liranin üzerinde bu nedenle insanlar bir çeyrek altin almaktansa biz gümüsçüler külçe satmaya basladik. 25 ila 100 gram arasinda külçe gümüs satiyoruz. 100 gram külçe gümüs bin lira yapiyor alip dügünlerde kullanilabilecekler ve ilerleyen dönemlerde bu artarak devam edecek” ifadelerini kullandi.

“Uzun dönem yatirim için gümüs tercih edilmeli”

Gümüsün kisa dönem için iyi bir yatirim araci olmadigini ancak uzun dönemde gümüsün çok iyi bir yatirim araci oldugunu dile getiren Ahmet Çarkçi, “Satislarimiz artti gibi ama insanlarimizin gümüsü çok fazla bilmedigi için gümüsün geri dönüsümü çok olmuyor. Gümüs, altinla kiyaslandiginda metal degeri çok fazla olmadigi için ve isçilik degeri metal degerinden fazla oldugu için gümüse yönelme çokta fazla degil. Fakat son 2 yilda dedigim gibi insanlar altin alyans takmaktansa gümüs alyansi tercih ediyor. Bunu da hem maddi yönden hem de saglik yönünden dolayi yapiyorlar. Gümüs suanda 10 TL ancak kisa bir zaman sonra 14-15 TL civarina çikacak yatirimlarinizi yaparken bunu göz önünde bulundurun. Gümüs kisa dönem için çok iyi bir yatirim araci degil ancak bosta olan küçük paralariniz varsa uzun dönem için sizi rahata kavusturacak bir yatirimdir” diye konustu.

Kaynak: İHA