Dünya Pesinde O Yozgat'ta

Yozgat’ta antika saat tutkunu Yalçin Meral, 16. yüzyilda Osmanli döneminde Ingiliz ve Fransiz saat ustalarinca üretilen ve koleksiyonerlerin bugüne kadar yaptirmak isteyip de yaptiramadigi antika cep saatlerinin eksik ya da bozulmus parçalarini üreterek, onariyor.

Dünya Pesinde O Yozgat'ta
Meral, 4 asri devirmis antika degerindeki saatlerden gelecek ‘tik tak’ sesi için bazen haftalar bazen de aylar süren bir tamirat gerçeklestiriyor.

Ilkokul çaginda saat ustasi amcasi ve babasi tarafindan saat tamirini ögrenen 46 yasindaki Yalçin Meral, aldigi çesitli egitimlerle sanatini severek devam ettiriyor. Meral, 16 yüzyilda Osmanli pazarinda yer alan Ingiliz ve Fransiz ustalar tarafindan tamamen el isçiligi ile üretilen antika degerindeki cep saatlerinin tamir ve onarimini yapiyor. Antika saat tamirciligini hobi olarak yapan Yalçin, 16. yüzyildan günümüze kadar gelen 300-400 yillik çalismayan, islevini kaybetmis antika saatlerin eksik ya da bozulmus mekanik parçalarini yeniden üreterek onarimini yapiyor. Dünyanin dört bir yanindan koleksiyonerler bugüne kadar yaptirmak isteyip de yaptiramadiklari antika saatlerinin tamiri için Yalçin Meral’i buluyor. Antika saat tutkunu Meral, bazen haftalar bazen de aylar süren tamirat süreci sonrasi milyonlarca degeri olan, dekoratif anlamda çok sik ve usta isi teknige sahip bu saatleri, ilk gün ki gibi çalistirarak saatlere yeniden hayat veriyor.

“O dönemin ruhunu saatlerde yasatiyorum”

Tarihe taniklik etmis saatleri tamir etmenin kendisine mutluluk verdigini söyleyen Meral, “Bu meslegi hobi olarak yapiyorum. Dünyanin her yerindeki atil haldeki bu antika saatleri topluyorum ve bu saatlere tekrar hayat veriyorum. Saatlere o zamanlarin ruhunu kazandiriyorum ve bu saatleri çalistiriyorum. Bu saatler parçadan parça takma degil, tamamen el yapimi saatler torna isçiligi gerektiren saatlerdir. 1500’lü yillardan baslayip 19. yüzyila kadar olan saatleri tamamen tornada bütün parçalarini yaparak o zamanin ruhunu saatlerde yasatiyorum. Bu bana büyük bir keyif, mutluluk veriyor. Döneminde bu saatler Ingiltere’nin baskenti Londra’da yapilmis, çikis yeri zaten orasi. Bu saatler tamamen el yapimi hiçbir zaman fabrikasyon olayi yok, mikron çalisarak elde yapilan saatler. Bu saatler yüzyillardir kiyida kösede atil vaziyette kalmis, hiçbir sekilde yaptirilamamis. Çünkü bu saatleri tamir edecek ustalar günümüzde kalmadi” dedi.



“Tamiri 1 ay sürüyor”

Saatlerin tamirinin bazen aylar sürdügünü söyleyen Meral, “Osmanli sarayina, pazarlarina yapilmis 1600-1700lü yillara ait saatlerin tamiri bana daha bir keyif veriyor. O saatleri yapip o dönemin ruhunu o saatte hissetmek ve saatin çalismasini görmek, kendi dokunuslarimla o saatin hayat bulmasi bana ayri bir keyif veriyor. Bu saatler isçilik gerektiren çok hassas dokunuslarla islem yapilan saatler oldugu için yeri geliyor bazen 10 gün, 15 gün, 1 ay süren saatler oluyor. Saatlerin çok zor bir isçiligi var. Nefes kontrolü ile çalisilmasi gerekiyor ve tornada parçasi teker teker yapilmasi gerekiyor. O yüzden yapimi da haliyle çok zor oluyor” seklinde konustu.



“Bu meslegi devam ettirecek sanatkar yetismiyor”

Dünyada antika saatleri tamir edecek sayili saat ustasinin kaldigini da belirten Meral, “Bizden sonra bu meslegi devam edecek yok maalesef, zamanimizda bu tür sanatkarlar yetismiyor. Bunlar parmak sayisini geçmez diye düsünüyorum. Bundan 50 yil öncesindeki gibi ustalar yetismiyor, kalan ustalar da kaybolmaya yüz tutmus sanat dallari gibi yavas yavas bitiyor. Antika saatleri tamir edecek ustalar artik yetismiyor” ifadelerine degindi.
Kaynak: İHA