Borsa Güne Yükselisle Basladi

Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 1,03 artisla 1.828,33 puandan basladi.

Açilista BIST 100 endeksi, önceki kapanisa göre 18,68 puan ve yüzde 1,03 deger kazanarak 1.828,33 puana yükseldi.

Bankacilik endeksi yüzde 0,97 ve holding endeksi yüzde 0,95 artis kaydetti. Sektör endeksleri arasinda en fazla kazandiran yüzde 1,61 ile insaat, en çok kaybettiren yüzde 1 ile orman, kagit, basim oldu.

BIST 100 endeksi, dün yataya yakin bir seyir izleyerek günü yüzde 0,05'lik artisla 1.809,65 puandan tamamladi.

ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell, dün yaptigi açiklamada, daha yüksek enflasyon riskinin arttigini düsündügünü, enflasyonun "geçici" oldugu degerlendirmesinin bir kenara birakilmasi zamaninin geldigini söyledi.

Ekonominin çok güçlü ve enflasyonist baskilarin yüksek oldugunu belirten Powell, "Bu nedenle kasim toplantisinda açikladigimiz varlik alimlarinin azaltilmasini belki birkaç ay önce tamamlamayi düsünmek uygun olur. Birkaç hafta içinde yapacagimiz toplantida bunu tartisacagimizi umuyorum." dedi.

Analistler, Omicron varyantinin ekonomiye etkisine iliskin endiseler ve tahvil alimlarinin beklenenden önce sonlandirilabilecegine isaret eden Powell'in sahin açiklamalarinin piyasalar üzerinde baskiya neden oldugunu belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla ilgili haber akisinin yatirimci kararlari üzerinde etkili olacagini söyledi.

Bugün ABD'de Fed Baskani Powell ve Hazine Bakani Janet Yellen'in Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacagi konusmalarin takip edilecegini aktaran analistler, veri tarafinda ise küresel çapta imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ABD'de ADP özel sektör istihdaminin öne çiktigini kaydetti.

Analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.830 ve 1.860 seviyelerinin direnç, 1.730 puanin destek konumunda bulundugunu ifade etti.

Kaynak: AA