AIDS'Ten Korunmak Için Bunlara Dikkat

Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Nurullah Dikmen, “Insan bagisiklik yetersizligi virüsü (HIV) bagisiklik sistemini hedef alir ve insanlarin savunma sistemlerini enfeksiyonlara ve bazi kanser türlerine karsi zayiflatir. Virüs, immün hücrelerin islevini tahrip eder ve bozar, dolayisiyla enfekte olmus kisiler yavas yavas immün yetmezlige girer” dedi.

AIDS'Ten Korunmak Için Bunlara Dikkat
Medicana International Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Nurullah Dikmen HIV virüsü hakkinda bilgiler verdi.

HIV virüsünün bulasma sekillerine deginen Dr. Nurullah Dikmen, “HIV semptomlari enfeksiyonun evresine bagli olarak degisir. HIV ile yasayan insanlar, enfeksiyondan sonraki ilk birkaç ay içinde en bulasici olma egiliminde olsalar da, aslinda çogu, sonraki asamalara kadar durumlarinin farkinda degildir. Ilk enfeksiyondan sonraki ilk birkaç hafta kisilerde ates, bas agrisi, kizariklik veya bogaz agrisi dahil hiçbir semptom veya grip benzeri bir hastalik semptomlari görülebilir. HIV pozitif kisiyle kondom kullanmadan yapilan cinsel iliski, ortak kullanilan HIV ile enfekte olan cerrahi malzemeler, enfekte kan ve kan ürünleri, enfekte kan ve kan ürünleri, HIV pozitif anneden bebege gebelik döneminde dogum sirasinda ve dogum sonrasinda emzirme ile virüsün bulasmasinda etkilidir” diye konustu.

Bulasma sekillerine dair yanlis bilinenler hakkinda ise, “HIV virüsüne dair dogru bilinen yanlislarinda oldugunu ifade eden Dikmen, “Dokunmak, tokalasmak, sarilmak, göz yasi , ter, tükürük, ayni yerde oturmak , ayni havayi solumak, ayni havluyu kullanmak ile bulasmaz” seklinde konustu.

HIV virüsünden korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri de anlatan Nurullah Dikmen, “Cinsel yolla bulasmaya karsi kondom kullanilmalidir. Kan ve kan ürünleri ile bulasmaya karsi bu ürünler test edilmeli. Anneden bebege geçis için gebeligin belirli ayinda dogumdan sonra anneye bebege tedavi baslanmalidir. Anne dogum sonrasi bebegi emzirmemelidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA