Bu Geyiklerin Görevi Çok 'Özel'
KOCAELI – Kocaeli’de özel bir egitim ve rehabilitasyon merkezinde özenle bakilan iki geyik, özel çocuklarin egitiminde çok önemli görev üstleniyor. Geyikleri elleriyle besleyen özel çocuklarin mutluluklari gözlerinden okunuyor. Dünyada ilk kez kullanilan yöntemin neticeleri, egitimcileri bile saskina çeviriyor.

Geyikleri çocuklarin göz temasini artirmak maksadiyla getirdiklerini ifade eden merkez yöneticisi Mehmet Ali Kaska, “Aslinda kurumumuzda birçok hayvan var ama geyiklerin farkini söyle ifade edeyim; geyik bir insanla göz temasi kurdugu andan itibaren uzun süre o kisiye dogru bir bakis sergiliyor. Çocuk da geyige baktigi zaman dikkat süresini arttirmis oluyoruz. Özel egitimde dikkat süresi ve göz temasi çok önemlidir. Birçok çocugumuz da göz temasi sinirliligi yasadigi için hayvanlar bu anlamda çocuklarin ilgisini çekiyor ve beraber yürüyebildikleri bir alan içerisinde çocuk ister istemez hayvanla bir temas sagliyor” dedi.
Hedef Avrupa Birligi projesi
Geyiklerin biraz daha farkli özellige sahip olduklarinin altini çizen Kaska, “Bir flamingo size belki çok kisa bir süre bakar ama geyik çok daha uzun bir süre bakis sergiledigi için de biz hayvanlari bireysel egitimimizin bir materyali gibi kullanmaya basladik. Bu anlamda da dünyada bir ilkiz. Bir çocugun hayvanat bahçesinde gezmesi farkli, bireysel egitim sirasinda bunun bir materyal olarak kullanilmasi çok daha farkli bir durum. 7 yildir da bunu uyguluyoruz ve son derece de basarilar elde ettik. Insallah önümüzdeki zamanlarda bir üniversiteyle birlikte bunu bir Avrupa projesi kapsaminda da çalismayi düsünüyoruz” diye konustu.
"Dünyada egitim sistemini degistirebilecek neticeler ortaya çikiyor"
Özel egitimde farkli hayvanlarin kullanilmasinin neticelerini en iyi kendilerinin yasadiklarini söyleyen Kaska, “Bazi seyler için bilimsel kanit gerekir. Bunlar da 5 kitada degerlendirilip ondan sonra bilimsel kanit olarak karsimiza çikar. Fakat biz bir seyi görmezlikten gelemeyiz; bunun faydasini gördügümüzde bunun bilimsel olarak kanitlanmasi için geçecek süre çocuklarin hayatinda büyük bir kayip olusturacaktir. Önce izleyeceksiniz, bakacaksiniz ve ilerlemeleri göreceksiniz. Ilerlemeleri gördükten sonra zaten bu artik bilimsel bir çalisma haline gelecektir. Biz aslinda bunu basarmis olduk. Bilimsel çalisma öncesinde hayvanlarin özel egitimde ne kadar faydali oldugunu gördük. Örnek olarak yunus terapisine giderseniz yunus terapisi alirsiniz ama burada hayvan terapisi tamamen bireysel egitim sürecinin içerisinde. Yani, o alan içerisinde oldugu için basari sagliyoruz. Çocuk teneffüse çiktigi zaman bir anda bu hayvanlarla yine karsilasiyor. Derse girerken bu hayvanlarin yanindan geçerek derse giriyor. Mutlu bir sekilde derse giren ve çikan bir çocuktan basari elde etmemeniz pek mümkün degil” seklinde konustu.
