Edirne Arastirmalari Çalistayi Basladi

Vali Ekrem Canalp: 'Edirne her seyiyle Türkiye'de de dünyada da çesitlilik açisindan örnek bir sehirdir'.

Trakya Üniversitesi ve Istanbul Üniversitesi is birliginde düzenlenen Edirne Arastirmalari Çalistayi basladi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen çalistayin açilisinda, Edirne'nin tarihi ve kültürel anlamda çok zengin bir sehir oldugunu söyledi.

Edirne'yi, Prof. Dr. Süheyl Ünver'in, "Her sey biter Edirne bitmez" sözünün çok iyi anlattigini belirten Canalp, "Gerçekten de bu böyle. Ben de 3 yillik valilik sürem boyunca bu sözün her geçen gün birazcik daha gerçeklik kazanmis oldugunu yasayarak görebiliyorum. Edirne her seyiyle Türkiye'de de dünyada da çesitlilik açisindan örnek bir sehirdir. Edirne'de ne ararsaniz var. Elinizi atmis oldugunuz her yerden tarih fiskiriyor." dedi.

Canalp, Istanbul Üniversitesiyle yapilan çalismalarin heyecan verici oldugunu ifade etti.

Iki üniversitenin kurumsal bir iliskisinin oldugunu belirten Canalp, "Istanbul Üniversitesi, Türkiye'nin en köklü, tarihsel anlamda en derin üniversitedir. Bizim Trakya Üniversitemizin de dogusunun arazileriyle ve akademik geçmisiyle ham maddesi olan bir üniversitedir. Istanbul Üniversitesiyle Edirne'nin, Trakya Üniversitesinin ve Edirne'nin resmi kurumlarinin yapmis oldugu bu çalismalar da Edirne vizyonunun gelecege tasinmasinda çok kiymetlidir." diye konustu.

TBMM Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu (KEFEK) Baskani ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da çalistayin Istanbul Üniversitesiyle is birliginde düzenlenmesinden memnuniyet duydugunu belirterek, programin çok daha önemli projelere vesile olacagina inandigini söyledi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu ise Edirne'nin konumu ve 8 bin 300 yillik bilinen tarihiyle çok önemli bir yer oldugunu belirtti.

Edirne'nin yetistirdigi evlatlar olarak Edirne'yi kendilerine dert edindiklerini ifade eden Tabakoglu, "Istanbul Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak ile Edirne'yi daha iyi anlamak, günümüzün Edirne'sini daha iyi nasil ileriye götürebiliriz diye düsündük. Sinirlarin flulastigi, Balkan ülkelerin tekrar huzursuzlastigi bu ortamda Edirne'ye düsen görev nedir bu açidan biraz daha ilerlemek isteriz. Eski misyonunu, Fatih'in dogup büyüdügü o ruhu tekrar açiga çikartabilir miyiz diye çalismalar içerisindeyiz. Kendisine tesekkür ediyorum." dedi.

Istanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da üniversite olarak serhat sehri Edirne'yle ve Edirne'nin sembolü haline gelmis olan Trakya Üniversitesiyle kadimi ve daimi bir irtibat içerisinde olduklarini söyledi.

Edirne'nin tanitilip gelistirilebilecek pek çok yönü oldugunu belirten Ak, söyle konustu:

"Iki üniversitenin öncü arastirmacilarini bir araya getirerek bunu bir akademik platformda müzakere etmek, daha sonra burada ortaya çikabilecek konulari birbirini bütünleyecek sekilde bir is planina dönüstürmek bizim ana amacimiz oldu. Bu program her ne kadar çalistay olsa da bu bile burada dile getirilen konular her biri proje etkinligi içerisinde.

Çok degerli üniversitemizin gelecek yillara hazirlanmasinda ve planlamasini yapmasi anlaminda Istanbul Üniversitesi genis akademik kadrosuyla her zaman Trakya üniversitesiyle is birligine açik oldugunu ve tabi ki Edirne'nin hizmetinde oldugunu belirtmekten büyük bir mutluluk duyuyorum."

Konusmalarin ardindan çalistay, Istanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Tarim'in moderatörlügündeki ilk oturumla basladi.

Çalistaya Edirne Cumhuriyet Savcisi Mustafa Çakmak, kurum müdürleri, akademisyenler ve ögrenciler katildi.
Kaynak: AA