'Karanligi Aydinlat Isik Enstelasyon Sergisi' Yogurtçu Parki'nda Açildi

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu: 'Bugüne kadar kadinlarin mücadelesine destek olanlari, bu mücadeleyi sürdürmüs kadin sivil toplum örgütlerini, özellikle hayatini bu sürece adayan herkesi sükranla, minnetle anmak istiyorum. Iyi ki varlar' AB Türkiye Delegasyonu Baskan Yardimcisi Eleftheria Pertzinidou: 'Bugün toplumsal cinsiyete dayali siddete maruz birakilan, buna karsi seslerini yükseltebilen ya da yükseltemeyen tüm kadinlarla dayanismamizi ifade etmek için buradayiz'

25 Kasim Kadina Yönelik Siddetin Ortadan Kaldirilmasi Için Uluslararasi Mücadele Günü kapsaminda, Kadiköy'deki Yogurtçu Parki'nda, "Karanligi Aydinlat Isik Enstelasyon Sergisi" açildi.

Birlesmis Milletler Cinsiyet Esitligi ve Kadinlarin Güçlendirilmesi Kurumu (UN WOMEN), 25 Kasim-10 Aralik arasinda "Kadina Yönelik Siddetle Mücadele" için 16 günlük aktivizm kampanyasi düzenledi. Kampanyanin Istanbul ayaginda, "Karanligi Aydinlat Isik Enstelasyon Sergisi" Yogurtçu Parki'nda sergilenmeye basladi.

Serginin açilisinda konusan Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu, Yogurtçu Parki'nin, Türkiye kadin hareketi için önemini anlatti. Imamoglu, "Bundan 34 yil önce, 1987 yilinda binlerce kadin bu parkta toplandi ve ev içi siddete karsi ilk kitlesel eylemi gerçeklestirdi. O günden bu yana bu sehir, bu park, bu caddeler, bu agaçlar kadinlarin sayisiz eylemlerine de taniklik etti. Ne yazik ki bu konu, 21. yüzyilin hala en aci konularindan bir tanesi, içimizi acitan ve derin düsünmemize sebep olan bizi çok üzen bir konu. Ama kadinlar hakli mücadelelerinden elbette hiç vazgeçmediler." diye konustu.

IBB'nin, kadina ve toplumsal cinsiyet esitligine yönelik çalismalariyla ilgili bilgi veren Imamoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bugüne kadar kadinlarin mücadelesine destek olanlari, bu mücadeleyi sürdürmüs kadin sivil toplum örgütlerini, özellikle hayatini bu sürece adayan herkesi sükranla, minnetle anmak istiyorum. Iyi ki varlar. Belki de toplumun çok önünde bu süreci yakalayan ve toplumun bilinçlenmesine katki sunan onlar. Belki biz, biraz geriden geldik. Ülkemizin bu açigi kapatma konusunda çok duyarli olacagina, kurumlarin çok duyarli davranacagina yürekten inaniyorum. Kavramin içerisinde ismimizin bulunmasindan gurur duydugum Istanbul Sözlesmesi'ni, toplumsal cinsiyet esitligini her yerde, her zaman savunmaya ve yaninda olmaya devam edecegiz."

- "Biz erkekler çözüm için çok çabalamaliyiz"

Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskan Yardimcisi Eleftheria Pertzinidou, sunlari söyledi:

"Bugün toplumsal cinsiyete dayali siddete maruz birakilan, buna karsi seslerini yükseltebilen ya da yükseltemeyen tüm kadinlarla dayanismamizi ifade etmek için buradayiz. Kadinlara ve kiz çocuklarina yönelik siddet yaygin bir insan haklari ihlalidir. Karanligi Aydinlat sergisi ile Türkiye’de kadin haklarinin ilerletilmesinde savunuculuk yapan sivil toplum kuruluslarini destekliyoruz.”

Isveç'in Istanbul Baskonsolosu Peter Ericson, "Kadinlara ve kiz çocuklarina yönelik siddet bir kadin konusu degildir, bir erkek konusudur. Kadinlara siddet uygulayan erkeklerdir. Tüm erkekler degil ama aramizdaki birçok erkek. Dolayisiyla biz erkekler gerçekten bu büyük sorunun merkezinde yer aliyoruz. Bu yüzden, mantikli olarak, çözümün de merkezindeyiz. Biz erkekler çözüm için çok çabalamaliyiz." diye konustu.

UN WOMEN Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Alia El Yassir, "Kadinlara ve kiz çocuklarina yönelik siddet tüm dünyada yaygin bir sorun. Ancak, bu sorun önlenebilir. Hep birlikte harekete geçerek bu 'gölge pandemiyi' birlikte sona erdirebiliriz. Evlerimiz, sehirlerimiz, kamusal ve dijital alanlarimizi güvenli yapmak için çabalarimizi hizlandirmaliyiz." ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Imamoglu ve beraberindeki heyet, serginin açilisini gerçeklestirdi.

Etkinligin yapildigi Yogurtçu Parki, kadinlara ve kiz çocuklarina yönelik siddete karsi farkindalik olusturmak amaciyla turuncu renkle aydinlatildi.
Kaynak: AA