Malatya Barosu'ndan Siddete Kinama

Malatya Barosu Kadin Komisyonu, Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü nedeniyle Adliye önünde Malatya Baro Baskani Avukat Onur Demez ve avukatlarla birlikte basin açiklamasi yapti.

Malatya Barosu'ndan Siddete Kinama
Malatya Barosu Kadin Haklari Komisyonu Baskani Çigdem Agdag Baydogan, 25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü nedeniyle yaptigi konusmada,” Bugünün amaci, kadinlarin yasamin her alaninda karsilastiklari ayrimciliga, sömürüye, cinsiyet esitsizligine, siddete dikkat çekmek; mücadele ve dayanisma ruhuyla etkin, sürdürülebilir, toplumu, ilgili kurum ve kuruluslari daha hassas çalismaya, yasalarin uygulanmasi sürecinde yasanan sorunlari çözmeye çagirmaktir. Siddet, bireyin zarar görmesiyle ya da aci çekmesiyle sonuçlanan fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranistir. Siddet sonuçlari itibariyle sadece siddet gören kisiyi degil, ayni zamanda bir babayi, bir anneyi, bir evladi, bir kardesi, genis ölçekte toplumu ve uzun vadede de gelecegimiz etkilemektedir” dedi.

Siddete maruz kalan kisiler kadar, siddet magdurunun yakinlari da uygulanan siddetten zarar gördügüne dikkat çeken Baydogan “Bu dalga büyüdükçe siddet, toplumsal travmalara sebep olarak ilerlemenin, gelismenin ve en önemlisi toplumsal huzur ve güvenliginin önündeki en büyük engellerden biri haline gelmektedir. Bu nedenle siddete karsi sessiz kalmamali ve siddete göz yumma maliyiz. Siddet magduru bugün hiç tanimadigimiz biri olabilecegi gibi yarin bir yakinimiz da olabilir. Bizler siddetin her türlüsüne göz yumdukça siddet, kendine, toplumda yer bulmaktadir.

Ülkemizde de, maalesef kadinlarimiza yönelik vicdanlarimiza hançer gibi saplanan, bizi insanligimizdan utandiran elim vakalar yasanmaktadir. Oysa kadin erkek yan yana, medeniyet yolunda binlerce yildir birlikte yürüyoruz. Bu birliktelik, içerisinde sevgi barindirmalidir, siddet degil” ifadelerini kullandi.

Baydogan , “Ilimizde valimiz, Belediye Baskanlarimiz, Bassavciligimiz, Emniyet Müdürlügümüz, Üniversitelerimiz ile birlikte siddetin önlenmesi ve önüne geçilebilmesi adina birçok istisare toplantilari ve çalismalari yapilmaktadir. Geçtigimiz günlerde Sayin Valimiz Aydin Barus öncülügünde Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü’nün düzenledigi; Kadin Haklari Komisyonumu un da katilim saglayarak fikirlerini paylastigi toplantida siddete yönelik; ülkemiz ve toplumumuz için çok önemli, verimli, uygulanabilir çözüm önerisi kararlarinin alinmasina vesile olduk. Bu kararlarin ilimiz ve dahi ülkemizde yasanan birçok soruna çözüm olacagini ve tüm dünyaya örnek olacagini düsünüyoruz. Yorulmadan dünya üzerinde tek bir kadinimizin bile siddet görmeden, toplumca huzurla yasayacagimiz günler için çalisip mücadele edecegiz. Bizler basta bu ülkenin birer ferdi, daha sonra Malatya Barosu olarak bugüne dek siddet magduru olan kadinlarimizin her daim yaninda olduk, olmaya devam edecegiz. Bu gün vesilesiyle siddet magduru olup, hayatini kaybeden kadinlarimizi rahmetle aniyor, siddetin her türlüsü ile her daim daha güçlü mücadele edecegimize söz veriyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA