Altinova Cazibe Merkezi Olacak

Altinova, TÜRSAB Güney Marmara Seyahat Acenteleri Toplantisi’na ev sahipligi yapti. Bölgeden gelen onlarca seyahat acentesi temsilcisinin katildigi toplantida konusan Altinova Belediye Baskani Metin Oral, ilçenin tarihî ve tabiî zenginliklerini anlatti.

Altinova Cazibe Merkezi Olacak
Yalova ve Altinova turizminin gelisimi açisindan çok önemli bir toplanti gerçeklestirildi.

Altinova Tibbî ve Aromatik Bitkiler Bahçesi içerisinde yer alan Coffee Chef’s Restaurant’daki toplantiya TÜRSAB Güney Marmara seyahat acentelerinin temsilcileri katildi.

TÜRSAB Güney Marmara BTK Baskani Murat Saraçoglu ve TÜRSAB Genel Merkez Sayman Üyesi Hasan Eker ise Altinova’nin sahip oldugu bu zenginliklerle bir çekim merkezi olacagina inandiklarini dile getirdiler.

Toplantinin açilis konusmasini Altinova Belediye Baskani Metin Oral yapti. Ilçenin sahip oldugu tarihî ve dogal güzelliklerin yani sira potansiyellerinden de detaylariyla bahseden Oral Hersek Lagünü’ne ayri bir parantez açti. Oral konusmasinda, “Altinova yavas yavas turizme giren bir bölge. Bizim söyledigimiz bir söz vardi. ‘Sanayimiz, tarimimiz, turizm ve tarihimizi Altinova’da hep birlikte götürmek istiyoruz’ demistik. Sanayiyi, tarimi çözdük. Simdi sira turizm ve tarihte. Ilçemizde yaptigimiz tarihi ve kültürel çalismalarin da yavas yavas meyvesini almaya basladik. Tarihi çalismalarin altyapisini hazirlamak çok zor ve mesakkatli bir süreç oldu. Su anda Hersek Lagünü çok güzel bir halde. Eskiden burasi resmi olarak bir avlakti. 2004 yilinda burasini avlanmaya kapattik. Biz burasinin koruma altina alinmasi için çok emek harcadik. 236 tür kusa burasi ev sahipligi yapan ülkenin nadide noktalarindan birisi durumunda. Burada kus gözlemi yapan uzman arkadasimiz bu türlere 2 türün daha eklendigini ve Hersek Lagünü’nün ev sahipligi yaptigi kus türlerinin sayisinin 238’e çiktigini bize iletti. Türkiye’deki kus türünün yüzde 50’sine Hersek Lagünü ev sahipligi yapiyor” dedi.

Helenapolis’te kazilar seneye basliyor

Hiristiyanlik tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Helenapolis Antik Kenti’nde kazilarin seneye baslayacagini dile getiren Oral, “Gölün yan tarafinda Helenapolis Antik Kenti bulunuyor. Burada da önümüzdeki sene kazi çalismalarina baslayacagiz. Hersekzade Ahmet Efendi Külliyemiz var. 2006 yilinda burasi restore edildi. Bu külliyenin diger parçalarini da yavas yavas ayaga kaldirmak istiyoruz. Osmangazi Köprüsü’nün ayaginin alt kisminda 1800’lü yillardan kalma Osmanli dönemi bir deniz feneri yer aliyor. Orasinin restorasyonu da sürüyor. 2022 yilinin sonuna dogru orasini da Deniz Feneri Müzesi olarak hizmete sunacagiz” diye konustu.

Sulara gömülü kentler gün yüzüne çikiyor

Altinova’da deniz altinda kalan antik kentlerde ki çalismalar hakkinda da bilgiler veren Altinova belediye Baskani Metin Oral, “Deniz içerisinde 3 yildir sürdürülen çalismalarda ciddi bulgulara ulasildi. Deniz içerisinde sulara gömülü biçimde bir antik kent bulduk. Turizm Bakanligi ile birlikte arkeologlarimiz çalismalari hizla sürdürüyorlar. Yine buranin hemen yan tarafinda bir antik kent daha bulduk. Burada da çalismalara baslayacagiz” seklinde konustu.

Çobankale’de 12 ay kazi yapiliyor

Ilçedeki tarihî mekanlardan en önemlisi durumundaki Çobankale’de Cumhurbaskanligi tarafindan alinan kararla 12 ay kazi yapildigina deginen Oral, “Karadere tarafinda Çobankale var. Osmanli imparatorlugunun kurulus yillarinin izlerini tasiyan bu noktada 5 yildir kazilari devam ettiriyoruz. Burasi Cumhurbaskanligimiz tarafindan 12 ay kazi yapilacak olan bölgeler listesine alindi. 12 ay boyunca burada kazilari sürdürüyoruz. Burasini da ören yeri olarak hizmete almak istiyoruz” dedi.

Ulasim çok kolay

Altinova ilçesindeki diger özellikleri de özetleyen Oral, “Yine bizim Hersek Gölü kenarinda olusturdugumuz ve içerisinde bulundugumuz alan 40 dönümlük tibbi ve aromatik bitkiler bahçesi. Burada da 230 degisik bitki türünü barindiriyoruz. Burada bitkilerin üretimini yapip bunlari satmak. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Arastirma Enstitüsü’nden de ciddi bir destek aliyoruz. Biz burada üretilen çaylari da, yaglari da, sulari da ilçemizdeki bayanlarla paketleyecek ve ürünlerimizi de yaza dogru bitecek olan binamizda isleyecegiz. Dolayisiyla bu bölge her geçen gün tarihi dokusuyla öne çikacak. Dogal yapisiyla öne çikacak. Biz burasinin bir cazibe merkezi haline gelmesi için ekip olarak çalisiyoruz. Altinova’nin da Yalova’nin destinasyon ünitelerinin içerisine girmesi için çalisiyoruz. Zira burasi Sabiha Gökçe Hava Alani 20 dakika mesafede. Osmangazi Köprüsünün hemen dibinde ve Istanbul Izmir Otobanin yaninda bir ilçe. Ulasim anlaminda bir avantajimiz var. Ama elbette turizm acentelerinin ve üst ölçekte de TÜRSAB’in destegi olmadan burasinin bir turizm merkezine dönüstürülmesini saglamamiz mümkün degil. Biz Altinova’nin da Turizm tur güzergahlari içerisine dahil edilmesini istiyoruz. Türkiye’de tarihin ve doganin bu denli güzel harman oldugu çok fazla yer yok. Biz Altinova’nin bu yönüyle bir cazibe merkezi olacagina inaniyoruz” diye konustu.

Pandemide turizm anlayisi degisti

Altinova Belediye Baskani Metin Oral’in ardindan söz alan TÜRSAB Güney Marmara BTK Baskani Murat Saraçoglu ise pandemi sonrasinda turizm anlayisinin da degisiklige ugradigini söyledi.

Vatandaslarin doga ve tarihle daha fazla kucaklasmak istediklerinin altini çizen Saraçoglu konusmasinda, “Pandemi sonrasinda tüm dünya ekonomik açiklarini kapatmak adina gözünü turizm sektörüne dikti. Dolayisiyla bu durum turizm anlayisinda bir takim degisiklikler meydana gelmesine neden oldu. Insanlar evlerine kapandiklari o zor günlerden bunaldilar. Her seyin para bul olmadigini ve dünyanin güzelliklerini görmenin, yasamanin da çok önemli oldugunu fark ettiler. Iste bu noktada doga turizmi de hizla öne çikti. Google üzerinde yapilan arastirmalarda da daha çok doga turizmi yapilan yerlerin arandigini tespit edebiliyoruz. Altinova bütün bu kriterleri bünyesinde barindiran çok özel bir yer. Hersek Gölü bile basli basina bu bölgede turizmin canlandirilmasi için yeterli bir zenginlik. Biz elbette bu isi ilk etapta ticari olarak yapiyoruz. Ama diger bir yönümüz ise böyle yani, Altinova gibi zenginliklere sahip yerleri ön plana çikartip insanlara tanitmak olmalidir. Ben bu anlamda Altinova’nin ve Yalova’nin turizmde çok ciddi bir mesafe kaydedecegini düsünüyorum.

“Yalova nüfusunu arttirmayin”

Toplantinin en ilginç vurgusu ise TÜRSAB Genel Merkez Sayman Üyesi Hasan Eker’den geldi. Yalova’in nüfusunun arttirilmamasi gerektigini ifade eden Eker konusmasinda, “Yalova’nin turizm potansiyelini anlatmaya, sadece Hersek bölgesinde gördügümüz su zenginlikler dahi yeter. Termal, Çinarcik, Esenköy, Armutlu evet buralar da var. Ama digerleri olmasa dahi sadece Altinova’da ki su zenginlikler Yalova’nin bir turizm merkezi olmasina yeter. Elbette bir yerin turizm kenti olmasi için bu alanda yatirima da ihtiyaç var. Turizmin önemli faktörleri var; konaklama, ulasim, yeme içme tesisleri ve otopark gibi, Ingilizce yön levhalari gibi, kolay ulasilabilecek tuvaletler gibi turizm altyapisi. Bütün bunlarin Altinova’da oldugunu görüyoruz. Ben Altinova Belediye Baskani’ni da bu anlamda kutluyorum. Çok fazla bir sey yapmaya da gerek yok. Burasini böyle korusak yetecek. Yalova’nin 1 milyonluk bir sehir olacagiz hedefi kesinlikle olmamalidir. Kentler turizme göre planlanmak istiyorsa kentler büyütülmemelidir. Amerika, Avrupa’ya baktiginizda 3 milyonluk sehirlere çok büyük sehir diyorlar. Münih, Frankfurt gibi sehirlerin nüfusu 750 bin civarinda. O nedenle Yalova’nin nüfusunun artmamasi için çabalayin. Bu sayede bir turizm kentine dönüsecektir burasi. Turizmi ürün haline getiren de seyahat acenteleridir. Ben sizlerden Yalova ve Altinova’yi da tur programlarina dahil etmenizi istiyorum. Yalova’da turizmi hep birlikte gelistirecegiz” diye konustu.

“Yalova’nin tanitimi bize düsüyor”

Toplantinin son konusmasini ise Yalova Kültür ve Turizm Il Müdürü Seref Tali gerçeklestirdi. Yalova’nin turizm potansiyellerinin tanitimi için ellerinden gelen ne varsa yaptiklarini ifade eden Tali konusmasinda su sözlere yer verdi: “Yalova’nin sahip oldugu bu güzelliklerin tanitimini yapmak da elbette devlet kurumu olarak bize düsüyor. Biz de Yalova’nin sahip oldugu güzellikleri fuarlarda anlatiyoruz. Yalova’yi bir çekim merkezi haline getirmek de bizim boynumuzun borcu olsun. Yalova Türkiye nüfusunun 4’te birinin oldugu bir bölgede yer aliyor. Yalova bu bölgenin ortasinda, dogasi, turizmi ve dogasi ile ön plana çikan bir yer. Biz ilimizi bütün bu özellikleri ile bir cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz”.

Konusmalarin ardindan Altinova’nin tarihi ve dogal zenginliklere sahip bölgelerini gezen Güney Marmara seyahat acentelerinin yetkilileri Altinova’ya hayran kaldiklarini ifade ettiler.
Kaynak: İHA