Üreme Problemi Olan Erkekler Dikkat

Günümüzde özellikle erkeklerin sikça karsilastigi üreme problemi hakkinda konusan Eskisehir Sehir Hastanesi’nde Üroloji Uzmani Dr. Coskun Kaya, "Çocuk sahibi olamayan erkeklerin belli bir oraninda genetik hastaliklar saptanir" dedi.

Üreme Problemi Olan Erkekler Dikkat


Çagimizda sikça görülen üreme problemleri, halk arasinda kisirlik olarak tabir ediliyor. Özellikler erkeklerde yasanan üreme problemlerinin birçok tetikleyici unsuru olabilirken bunlarin basinda sigara, alkol, obezite, stres, fazla cep telefonu kullanimi, plastik kullanimi gibi sebepler geliyor. Farkli tedavi yöntemleri uygulanan rahatsizlik hakkinda ise uzmanlar birçok kalitsal hastaligin belirtisi olabilecegi konusunda hastalarini uyariyor.

"GENETIK HASTALIKLAR KONUSUNDA GEREKLI TESTLERIN YAPILMASI GEREKIYOR"

Üreme problemleri yasayan hastalarin bir kisminda genetik hastalik tespit edildigini belirten Eskisehir Sehir Hastanesi’nde Üroloji Uzmani Dr. Coskun Kaya, gerekli tetkiklerin yapilmasi gerektigini söyledi.

Kisirlik problemi yasayanlarin hastaliklarini sadece çocuk sahibi olamama üzerine kisitlamamasi gerektigini belirten Kaya, “Çocuk sahibi olamayan erkeklerin belli bir oraninda genetik (irsi) hastaliklar saptanir. Bu hastaliklar sadece üremeyi degil ayni zamanda kalp damar hastaliklarina, akciger hastaliklarina, seker hastaligina da neden olmaktadir. Bu nedenle özellikle sperm sayisi ciddi derecede az saptanmis bu grup hastalarin genetik hastaliklar konusunda gerekli testlerin yapilmasi; genetik testler ile bir hastalik tespit edildiginde tüm dikkat sadece çocuk sahibi olmaya verilmemelidir. Çocuk olsun veya olmasin bu erkekler ilerleyen yasamlarinda genetik durumlari konusunda ortaya çikabilecek hastaliklar konusunda da yakin takip edilmelidir” ifadelerini kullandi.

“YAKIN TAKIP EDILMELERINDE FAYDA VAR”

Birçok hastaligin belirtisi olarak üreme problemi yasanabilecegini belirten Uzman Dr. Coskun Kaya, sadece hastalari degil yakinlarini da uyardi. Kalitsal hastalik ihtimaline karsi hem hastalarin hem de birinci derece yakinlarinin kontrol edilmesi gerektigini ifade eden Coskun Kaya su ifadeleri kullandi:

“Son yillarda yapilan çalismalarda, çocuk sahibi olamadigi için doktora basvuran erkekler uzun süre boyunca takip edildiklerinde bu erkeklerde ilerleyen yasam dönemlerinde prostat kanseri, kalp krizi, testosteron eksikligi, obezite, sedef hastaligi, iltihapli eklem romatizma hastaligi ve multipl skleroz (MS) gibi hastaliklarinin dogal yollarla çocuk sahibi olan erkeklere göre daha sik saptandigi ortaya konmustur. Hala çocuk sahibi olamamakla bu hastaliklarin arasindaki iliski net olarak ortaya konamasa da dogal yollarla çocuk sahibi olamayan erkeklerin bu hastaliklar açisindan yakin takip edilmelerinde fayda vardir. Yine bu grup erkeklerin 1. derece yakinlari takip edildiginde onlarda da testis kanseri, prostat kanseri, kan kanseri, tiroit kanseri ve cilt kanserinin daha sik saptandigi ortaya çikmistir. Bu yüzden çocuk sahibi olamayan erkekler ve onlarin 1. derece yakinlari yukarida bahsi geçen hastaliklarin erken belirtileri konusunda bilgilendirilmeli, belli araliklarla tarama programlarina alinmalidir.”

(Ali Furkan Çetiner / IHA)
Kaynak: İHA