Samsun'da Organ Bagisi Semineri

Korona virüsü pandemisi nedeniyle düsük olan organ bagis sayisinin artirilmasina yönelik Saglik Bakanligi ve Türk Yogun Bakim Dernegi is birliginde çesitli illerde gerçeklestirilecek organ bagisi seminerleri Samsun’da basladi.

Samsun'da Organ Bagisi Semineri
Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminer, Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bagli hastanelerde beyin ölümü tespitinde görev alan yogun bakim uzmanlari, anestezi ve reanimasyon uzmanlari, nörosirürji uzmanlari, nöroloji uzmanlari, organ nakil koordinatörleri ve organ naklinde görev yapan hemsirelerin katilimlari ile yapildi. Samsun, Sinop, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinden organ nakili alaninda çalisan saglik profesyonellerine bilgiler aktarildi.

Türk Yogun Bakim Dernegi Baskani Prof. Dr. Oktay Demirkiran, “Haziran ayinda göreve geldigimde çalisma gruplari olusturduk ve neler yapabilecegimizi düsündük. Bu çalisma gruplarindan biri de beyin ölümü ve organ donasyonu grubuydu. Bu gruptaki arkadaslarimla çok iyi isler çikardik. Ilk hedefimiz bu ülkede bir farkindalik olusturmak üzerine gerçeklesti. Bakanlikla görüstük ve bu isi planladik. Ilk destinasyon olarak da Samsun’u seçtik. Buradan farkindalik egitimlerini baslatiyoruz. ‘Yeniden baslasin burada kalmasin’ sloganiyla hayata geçirdik” dedi.

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Tip Fakültesi Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, “Korona virüsü pandemisi bütün dünyayi etkiledi. Tüm süreçlere vurdugu baltayi maalesef organ nakli konusuna da vurdu. Bu noktadan baktiginiz zaman slogani çok anlamli buluyorum. Bir sarki parçasinin nakarat kismiydi. ‘Yeniden baslasin burada kalmasin’ bu noktada da çok anlamli oldugunu düsünüyorum. Gerçekten bir istatistik geldi önüme. Burada oturan insanlarin belki bir organ nakli ihtiyaci yok ama bir organ nakline olan ihtiyaci ölme ihtimalinden daha yüksek. Yani bir gün burada otururken birileri içi organ isterken bir gün o organi isteyen biz olabiliriz” diye konustu.

Kaynak: İHA