Norveç Basbakani COP26'da Hedefe Ulasilacagindan Umutlu

Norveç Basbakani Jonas Gahr Stoere, 26'nci BM Iklim Degisikligi Konferansi'nda (COP26) küresel sicaklik artisini 1,5 derece ile sinirlandirilmasi hedefine ulasmanin mümkün oldugunu, aksi halde "alternatifinin çok kötü" olacagini söyledi.

Jonas Gahr Stoere, COP26, AA muhabirine, "Sanirim ne gerektigini biliyoruz. Emisyonlari azaltmak için sürekli taahhüt gerekiyor." dedi.

Metan gazi salinimi azaltmak, ormanlari korumak, gelismekte olan ülkelere fon saglamak için irade gerektigini kaydeden Stoere, ülkesinin emisyonu azaltma konusunda kararli oldugunu belirtti.

Stoere, tüm bu iklim hedeflerine ulasmanin mümkün oldugunu savunarak, "Bu konferansa irade ve azimle geldik. Çünkü alternatifi çok kötü." dedi.

Uluslararasi Enerji Ajansi'na göre Norveç, dünyada petrol üretiminde 13, dogal gaz üretiminde de 8. sirada yer aliyor. Kuzey Kutbu bölgesinde çevre kirliligine neden olan ve dünyada büyük bir karbon ayak izi birakan Norveç, hidrokarbon gelirlerinin çogunu varlik fonunda tutuyor.

200 ülkeden yaklasik 25 bin delegenin katildigi COP26'da, küresel sicaklik artisinin 1,5 derece ile sinirlandirilmasi konusunda anlasmaya varilmasi bekleniyor. 2 hafta sürecek müzakereler neticesinde alinacak kararlar baglayici olacak.

Mevcut durumda küresel sicakliklarin 2,7 dereceye kadar yükselmesi öngörülürken, bilim insanlari, 2015 Paris Iklim Anlasmasi'nda belirlenen hedeflere ulasmak için emisyonlarin 2030 yilina kadar yariya indirilmesi gerektigini belirtiyor.

Kaynak: AA