Itfaiyeden Kis Öncesi Baca Uyarisi

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi tarafindan, karbon monoksit zehirlenmeleri ve baca yanginlarinin önüne geçilebilmek için baca temizligi uyarisinda bulunuldu.

Itfaiyeden Kis Öncesi Baca Uyarisi
Kis mevsimi baslamadan bacalarin temizliginin yapilmasinin can ve mal emniyeti bakimindan önem tasidigini dile getiren yetkililer, temizlenmeyen soba bacalarinin zaman içinde tikanmalara sebep oldugunu, tahliye edilemeyen karbon monoksit gazlarinin ölümlere, tutusmasinin ise yanginlara neden oldugunu aktardi.

2010 yilina kadar itfaiye tarafindan yürütülen baca temizligi hizmeti, 2010 yilindan bu yana, konusunda yeterlilik gösteren özel firmalar tarafindan yapilmaya baslandi. Itfaiye Daire Baskanligi’nda egitim alarak, yetki belgesi edinmek suretiyle baca temizligi hizmetini gerçeklestiren özel sirketler, ücretlendirmeyi Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Meclisi tarafindan belirlenen fiyat tarifesi üzerinden uyguluyor. Dogalgaz kombi ve sofben bacalarina bakim yaptirma ve temizlettirme isleri ise dagitim sirketince belirlenen “Bacaci-3” veya “Bacaci-4” sertifikasyonuna sahip özel sirketlere yaptirilmasi gerekiyor.

Bunlara dikkat

Itfaiye Daire Baskanligi’ndan yapilan açiklamada, su ifadeler kullanildi:

"Dolu veya bos LPG tüpleri evlerde saklanmamali, bodrum katta, çati arasinda veya yangin merdiveni gibi yerlerde kullanilmayan tüp bulundurulmamali. Çünkü yangin halinde bu tüpler büyük risk arz edebiliyor. Oto lastikleri, eski esyalar gibi yanicilik riski olusturan malzemelere de evde yer verilmemeli, varsa uzaklastirilmali. Yanici sivilar, çati arasi ve ardiye gibi yerlerde depolanmamali. Çünkü bulunduklari yerde sizinti veya olasi isinma sonucu, istenmeyen durumlar ile karsilasma riski yüksek. Çati aralarindan geçen elektrik kablosu, aydinlatma armatürü gibi elektrikli aksamlar kontrol edilmeli. Eskimis, yipranmis veya herhangi bir sebeple zarar görmüs tesisatlar derhal yenilenmeli. Eger uzmani degilseniz elektrik tesisatlarina asla dokunmamali veya çalisma yapilmamali"

Baca temizligi için yapilmasi gerekenler

Baca çikislarinin asiri rüzgarlara karsi tedbir için, en az çati mahyasinin üstü seviyesinde olmasi gerektiginin kaydedildigi açiklamada, "Temizlenmeyen bacalarda olusan kurumun, baca yanginlarina neden oldugu unutulmamali. Tikali ve iyi çekmeyen bacalar kullanilmamali. Bacalarda olusan çatlaklara karsi önceden önlem alinmali. Ayrica bacalara bitisik olan ahsap çati elemanlari da risk olusturuyor. Bu nedenle, baca hattinin yalitimli oldugundan ve yanici malzemelere temas etmediginden emin olunmali. Baca temizliginde, bacalari yakarak temizlemeye tesebbüs edilmemeli. Kaliteli yakit kullanilmasina özen gösterilmeli. Baca yanginlarinin çati yanginlarina sebebiyet verecegi unutulmamali. Bacalarda sorun çiktiginda 112 Acil Çagri Merkezi aranmali. Sivi ve kati yakitli kazanlarin bacalarinin altinda bir kurum temizleme menfezi bulunmasi ve bu bacalarin yilda en az 2 kez yetkili kisilere temizlettirilmesi gerekiyor. Odun ve kömür gibi kati yakitlar ile yüksek oranda is birakan sivi yakitlar kullanildigi taktirde, borular ayda bir, bacalar ise 2 ayda bir temizlenmeli. Yasalara göre bacalarin temizliginden bina sahibi ve yöneticisi sorumlu bulunuyor" denildi.
Kaynak: İHA