Dogu Akdeniz 2021 Tatbikati Basladi
Türkiye’nin ev sahipliginde düzenlenen ’Dogu Akdeniz 2021 Davet Tatbikati’ basladi.

Yerli ve milli gemimiz TCG Bayraktar’da verilen brifing kapsaminda tatbikat hakkinda basin mensuplarina ve gözlemcilere bilgiler verildi.
Buna göre tatbikat kapsaminda, 2023 ve 2028 yillarinda NATO Mukabele Kuvveti (NRF) içinde Deniz Unsur Komutanligi gibi önemli ve saygin bir görevi almasi planlanan Türk Deniz Görev Kuvvetinin hazirlik durumunun da gözlenmesi amaçlandi.
Iki yilda bir icra edilen ve en son 2019 yilinda gerçeklesen tatbikata, milli unsurlar olarak, Deniz Kuvvetleri Komutanligindan 26 gemi, deniz karakol uçaklari, deniz helikopterleri, insansiz hava araçlari, amfibi deniz piyade birlikleri ile Sualti Taarruz ve Sualti Savunma görev timleri, Kara Kuvvetleri Komutanligindan, taarruz ve genel maksat helikopterleri, Hava Kuvvetleri Komutanligindan, deniz harekatina taktik hava destegi (F-16 uçaklari), Havadan Ihbar ve Kontrol (HIK) uçaklari ile nakliye uçaklari, Jandarma Genel Komutanligindan, arama kurtarma timleri, Sahil Güvenlik Komutanligindan, sahil güvenlik botlari ve arama kurtarma helikopterleri katiliyor. Ayrica, Bahreyn, Irak, Ürdün, Libya, Nijerya, Pakistan, Umman ve Ukrayna’dan toplam 11 Gözlemci, Azerbaycan’dan 1 Boarding (Gemiye Çikma) Timi, Pakistan’dan 1 firkateyn ve 1 Sualti Taarruz Timi, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’den (SNMG-2) 3 firkateyn ve 1 akaryakit gemisi, NATO Daimi Mayin Karsi Tedbirleri Görev Grubu-2’den (SNMCMG-2) 1 karakol gemisi ve 3 mayin avlama gemisi, NATO Müttefik Deniz Komutanligindan (MARCOM) 1 temsilci katilim sagliyor.
Dünyanin en büyük ve en kapsamli askeri kurtarma tatbikatinda toplam 36 gemi, 3 denizalti, 18 uçak, 19 helikopter, 5 insansiz hava araci, amfibi deniz piyade birlikleri, amfibi hücum timleri, SAT/SAS görev timleri, kiyi birlikleri, kamu/sivil kurum ve kuruluslari ile tatbikat kontrol merkezi dahil yaklasik 5 bin asker ve saglik personeli görev aliyor.
Tatbikata sivil unsurlar olarak Içisleri Bakanligi, Saglik Bakanligi, Türk Kizilayi ve AFAD katilim saglayarak dogal afet, küresel saldiri, deniz kazalari konusunda ilk yardim ve güvenlik konusunda hazirliklar yapacak.
Brifingde TURMARFOR (Turkish Marintime Force-Türk Deniz Kuvvetleri) konusunun önemini anlatan Yarbay Cüneyt Talayman, "Yüksek hazirlik seviyeli deniz kuvveti karargahlari (HRF-M) bir mutabakat muhtirasi ile kurulan ve yapilan anlasmalar ile NATO komutasina verilen milli karargahlardir. Halihazirda Ispanya, Fransa, Italya ve Ingiltere’nin MARFOR karargahlari bulunmakta olup, TURMARFOR’un besinci HRF-M olarak 2023 -2028 yillarinda NATO mukabele kuvveti deniz unsur komutanligi görevini icra etmesi planlanmaktadir. TURMAFOR Komutanligi’nin kiyi karargahi Aksaz Marmaris’te konusludur. TURMARFOR komuta platform olarak TCG Sancaktar belirlenmistir. Anadolu gemisi hizmete girmesini müteakip komuta platformunu icra edecektir. TURMARFOR Karargahi, 11’i uluslararasi olmak üzere 59 kisiden olusan baris kadrosuna ve 132 kisilik kriz kadrosuna sahiptir. Ülkemiz için çok önem teskil etmektedir” seklinde konmustu.
Deniz Kuvvetleri Donanma Komutani Oramiral Ercüment Tatlioglu brifing bitiminde müttefik ve gözlemci ülkelerin komutanlari ile misafir gemileri ziyaret ederek fotograf çektirdi.
