Türkiye'nin Su Alti Zenginligini Gösteren 'Mavi Miras' Sergisi Baskentte Açildi

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: 'Serginin adi olarak kullanilan Türkiye'nin Mavi Mirasi söylemini biz mavi vatanimizda yer alan kültürel varliklarimizin tümünü tanimlamak için kullaniyoruz' 'Rota çalismalarimiz hayata geçtiginde denizlerimiz hem halkimiza hem de yabanci misafirlerimize adeta tarihin derinliklerine dalis yapacaklari benzersiz bir deneyim olarak sunulacaktir'.

Türkiye'nin su alti zenginligini gözler önüne seren fotograflardan olusan Mavi Miras sergisi baskentte açildi.

CerModern'deki serginin açilisina Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran ve farkli ülkelerin büyükelçileri katildi.

Bakan Ersoy, burada yaptigi konusmada, üç kitanin kesisme noktasinda yer alan Anadolu sahil seridinin tarihte farkli kültürlerin ve deniz ticaret rotalarinin bulusma yeri oldugunu hatirlatti.

"Türkiye Batik Envanteri Projesi" kapsaminda hazirlanan sergide su alti kültürel zenginliklerinden bir kesitin yer aldigini belirten Ersoy, "Serginin adi olarak kullanilan Türkiye'nin Mavi Mirasi söylemini biz mavi vatanimizda yer alan kültürel varliklarimizin tümünü tanimlamak için kullaniyoruz." dedi.

- "Türkiye Batik Envanteri Projesi kapsaminda yürütülen çalismalar sürüyor"

Bakanlik olarak söz konusu kültürel mirasa büyük önem verdiklerini ve gelecek nesillere ulastirmak için çalistiklarini aktaran Ersoy, bu alanda "Türkiye Batik Envanteri Projesi" kapsaminda yürütülen çalismalarin devam ettigini anlatti.

Bakan Ersoy, 15 yildir kesintisiz süren proje kapsaminda toplanan verilerle ilk defa Türkiye su alti kültür mirasi cografi bilgi sistemi olusturuldugunu belirterek, projeyle ayrica Osmanli deniz kazilarina iliskin arsiv bilgilerinin de içinde yer aldigi Osmanli Su Alti Cografi Bilgi Sistemi'nin gelistirildigini söyledi.

- "86 personelimizi daha su altinda arkeolojik çalisma yürütebilecek seviyeye getirdik"

Yürütülen batik çalismalarina iliskin bilgileri paylasan Ersoy, sunlari kaydetti:

"2021'de Bakanligimizca verilen izinler çerçevesinde Türkiye kiyilarinda 6 su alti kazisi, 4 su alti arastirmasi gerçeklestirilmistir. Bu noktada sunun altini özellikle çizmek isterim, su alti projelerimizin artan sayisina paralel olarak özellikle kiyi müze müdürlüklerimizde yer alan personelimize yönelik dalis egitimleri vermeye basladik. Son üç yilda üç egitim faaliyeti gerçeklestirilmis olup 86 personelimizi daha su altinda arkeolojik çalisma yürütebilecek seviyeye getirdik." diye konustu.

Kazi sürelerini uzatmak için çalisma yapilarak hem daha uzun süre hem de daha fazla noktada kazi gerçeklesmesini saglayacaklarini aktaran Ersoy, kültürel varliklari su altinda da daha görünür kilmak için yeni yönetim modelleri gelistirdiklerini dile getirdi.

Bakan Ersoy, bu alanda en önemli konunun koruma oldugunu ifade ederek, bulunan batiklardan uygun olanlar üzerinde su alti kültür rotalari olusturmayi amaçladiklarini bildirdi.

- "Çanakkale Alan Baskanligimizin da bir çalismasi var"

Batiklardan bazilarinin dalis turizmine açilmasinin da söz konusu olacagini dile getiren Ersoy, söyle devam etti:

"Rota çalismalarimiz hayata geçtiginde denizlerimiz hem halkimiza hem de yabanci misafirlerimize adeta tarihin derinliklerine dalis yapacaklari benzersiz bir deneyim olarak sunulacaktir. Çanakkale Alan Baskanligimizin da bir çalismasi var. Orada da yakin tarihimizin çok önemli batiklari var, özellikle Çanakkale Savasi'ndan kalmis olan. Bunlarla ilgili bir rota da hazirlaniyor. Önümüzdeki yaz yogun ragbet görecegini düsünüyoruz. Bununla ilgili lansmanimizi da yapacagiz. Batiklara bir dalis noktasi belirlendi. Büyük savas gemilerinin batiklarinin oldugu yerde Deniz Kuvvetleri tarafindan gerekli tarama çalismalari da tamamlandi. Çanakkale Baskanligi olarak önümüzdeki yaz turizme açmak istiyoruz."

Bakan Ersoy, sergi açilisina katilan ülkelerin büyükelçilerini de gelecek yaz batiklara dalmaya davet etti.
Kaynak: AA