TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP Ve IYI Parti'nin Grup Önerileri Kabul Edilmedi

Meclis Genel Kurulunda, CHP, HDP ve IYI Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, gündem disi konusmalarin ardindan partilerin grup önerileri ayri ayri ele alindi.

Partisinin, "Seker fabrikalarinin stok yapmalari nedeniyle sekerde yasanan sorunlar" hakkindaki arastirma önergesinin bugün görüsülmesi önerisine iliskin söz alan IYI Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokus, seker pancarinin ülke ekonomisine yüksek katma deger saglayan bir tarim ürünü oldugunu söyledi.

Iktidarin 19 yil boyunca ülkenin varliklarini sattigini ileri süren Yokus, "Bu satistan seker fabrikalari da nasibini aldi. Fabrikalarin satisina karsi çikmis olmak ve seker pancari isçilerine sahip çikmak hep iktidar tarafindan yadirganmistir. Biz bundan sonrada üreten herkese sahip çikmaya devam edecegiz. Seker vatandir, üretim vatandir." diye konustu.

HDP Izmir Milletvekili Murat Çepni de seker fabrikalarinin birçogunun özellestirildigini, bununla birlikte 350 bin üreticinin issiz kaldigini ileri sürdü. AK Parti denildiginde akillara özellestirmelerin geldigini iddia eden Çepni, "Yerli ve milli politikalar adi altinda uluslararasi sirketler tarima el atmis durumda." dedi.

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de fabrikalarin özellestirildigi dönemde yaptiklari il ziyaretleriyle çiftçileri uyardiklarini, o günkü uyarilarin bugün zam olarak yansidigini öne sürdü.

Çiftçinin bu yil pancardan para kazanamadigini ifade eden Gürer, "Çiftçinin yaninda olan ne kadar kurulus varsa kapatiliyor. Bunun yani sira çiftçinin üretmesinin önü kesiliyor ama aracilik yapan ithalatçilarin ya da farkli biçimde para kazanmayi meslek edinmis olanlarin destekleriyse kisilmiyor. Üretici ve tüketici arasindaki sorunlarin ortadan kaldirilmasina yönelik ne yazik ki siyasi iktidarin bir çalismasi yok." diye konustu.

AK Parti Van Milletvekili Irfan Kartal ise Türkiye'nin yurt içi seker talebini 2000 yilindan itibaren tamamen yurt içinden karsiladigini söyledi.

Üretilen seker miktarinin talebi fazlasiyla karsiladiginin altini çizen Kartal sunlari kaydetti:

"Ülkemiz seker piyasasi, tüketicimizin uygun fiyattan seker temin etmeleri amaciyla ve pancar üreticilerinin korunmasi için sektör yüzde 13,5'luk gümrük vergisiyle korunmaktadir. Piyasada yüzde 35 paya sahip olan, kamuya ait Türkseker vasitasiyla seker piyasasinin dengeleri korunmaktadir. Türkseker'in 15 Kasim itibariyla yaptigi fiyat düzenlemesi olagan disi talebi azaltarak arz ve talep temin dengesini saglayacaktir."

Görüsmeler sonrasinda yapilan oylamada grup önerisi kabul edilmedi.

CHP'nin, "Antalya'nin Manavgat ilçesinde çikan orman yanginlari", HDP'nin "Yaz saati uygulamasi"na iliskin arastirma önergelerinin bugün görüsülmesine dair grup önerileri de kabul edilmedi.

Öte yandan TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani Ismet Yilmaz'in komisyon baskanligindan istifasi Genel Kurul bilgisine sunuldu. Yilmaz'dan bosalan Milli Savunma Komisyonu Baskanligina AK Parti Adiyaman Milletvekili Ahmet Aydin seçildi.

- Toplanti yeter sayisi bulunamadi

TBMM Genel Kurulunda daha sonra Icra ve Iflas Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin görüsmelerine geçilmeden önce CHP grubu yoklama talebinde bulundu.

TBMM Baskanvekili Nimetullah Erdogmus, yapilan iki yoklamada da yeter sayi bulunamamasi üzerine birlesimi yarin saat 14.00'te toplanmak üzere kapatti.

Kaynak: AA